16.11.2018
Scriitorul Cristian Teodorescu se află la prima tentativă de a coordona un volum scris de copii, şi lansarea Comorii din Deltă de peste cîteva zile ne va arăta dacă încercarea a reuşit. Autorul cărţii de mare succes Medgidia, oraşul de apoi, în care prezintă, cu precizie chirurgicală, pe de o parte, şi cu multă graţie şi duioşie, pe de cealaltă parte, o comunitate multi-culturală, asemănătoare, din acest punct de vedere, cu Delta Dunării, a fost provocat de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 să-şi asume acest demers - în premieră, din cîte ştim noi, în peisajul editorial românesc.

Este vorba despre o carte care înfăţişează "poveştile şi aspiraţiile Deltei" (acesta a fost titlul de lucru al proiectului demarat în primăvara lui 2018, cu sprijinul AFCN), văzute de copiii Deltei. Aceştia au fost provocaţi să caute legende ale locurilor, sau pur şi simplu să-şi scrie propriile poveşti, pentru a oferi celor din afara Deltei o imagine (chiar şi subiectivă) care să completeze (sau să corecteze
?) clişeele turistice care abundă. Pînă la urmă, această colecţie de mărturii şi păreri are rolul de a consolida profilul cultural şi identitar al Deltei, cu ajutorul copiilor.

Pe lîngă textele copiilor, lucrarea mai conţine proză scurtă de Lavinia Branişte, Andrei Crăciun, Florin Iaru, Aurora Liiceanu, Bogdan Răileanu, Cristian Teodorescu, autori consacraţi care, într-un fel sau altul, sunt legaţi de Deltă - fie că o cunosc intim, fie că o iubesc necondiţionat, cu bune şi cu rele. Volumul apare la editura Vellant şi este ilustrat cu măiestrie de Maria Mălcică, o tînără de 20 de ani, aflată, de asemenea, la debut în ilustraţie de carte.

Volumul Comoara din Deltă a putut fi realizat cu implicarea Inspectoratului Şcolar Tulcea şi sprijinul Administraţiei Fondului Naţional Cultural - AFCN. Cartea este lansată pe 18 noiembrie 2018, la Tîrgul de Carte Gaudeamus, la editura Vellant
.

 

Alina Jantea: Domnule Teodorescu, la ce foloseşte o astfel de carte?
Cristian Teodorescu: Ea ar trebui să fie un fel de punte între copiii din Deltă şi lumea din restul ţării. Dar şi o încurajare pentru aceşti copii, ca să se simtă ieşiţi din izolarea în care trăiesc. Chiar dacă unii dintre ei au telefoane mobile şi acces la internet, cei mai mulţi dintre copiii Deltei vor să scape din acest prizonierat geografic, ca să se simtă la largul lor.

A.J.: Ce fel de carte v-aţi fi dorit să iasă? S-a adeverit?
C.T.: Mi-ar fi plăcut ca poveştile scrise de copiii din Deltă să fie şi nişte texte literar izbutite. Unele sînt, altele, nu. Dar mărturiile lor, uneori stîngaci scrise, mi se par cît se poate de plauzibile pentru nişte voci pe care altfel nu le-ar fi auzit nimeni.

A.J.: Ce vi s-a părut surprinzător la textele primite de la copii?
C.T.: Maturitatea experienţelor de viaţă ale multora dintre ei. Şi cu toate că au trecut prin întîmplări dramatice sau chiar tragice, din cauza inundaţiilor sau a îngheţurilor din Deltă, copiii aceştia au un optimism extraordinar care cred că e moştenit de la părinţii lor şi pe care părinţii lor l-au moştenit de la părinţii lor. Ca să nu-ţi fie frică de inundaţiile care-ţi pătrund în casă şi te sărăcesc şi nici de îngheţurile care te izolează de spitale sau de sursele de hrană care-ţi vin de la oraş, trebuie să ai, genetic, un optimism special, pe care nu l-am mai întîlnit nicăieri decît în Deltă.

A.J.: De unde sînt copii? Din toată Delta?
C.T.: Nu. Doar din: Murighiol, Mahmudia, Jurilovca, Letea, CA Rosetti, Chilia Veche, Ceatalchioi, Mila 23.
Oricum, nu am "aruncat năvodul" în toată Delta, ne-am întîlnit doar cu copii din: C.A. Rosetti, Ceatalchioi, Chilia Veche, Crişan, Dunavăţu de Jos, Jurilovca, Letea, Mahmudia, Maliuc, Mila 23, Murighiol, Partizani, Periprava, Plopu, Sarinasuf, Sulina, Tulcea.
Le mulţumesc profesorilor care i-au îmboldit pe copii să scrie.


A.J.: Ce poate face azi în Deltă un adolescent ambiţios şi bine dotat intelectual?
C.T.: Nu-mi permit să dau sfaturi, cel mult sugestii. Cu atît mai mult cu cît adolescenţii nu se prea lasă sfătuiţi. Aşadar le-aş sugera adolescenţilor din Deltă ca mai întîi să plece la studii, să vadă pe ce lume trăiesc, încît să nu inventeze bicicleta, dacă la ei sat nu are nimeni bicicletă. Apoi să se gîndească bine la ce-ar putea face la ei acasă, ca să nu se întoarcă acolo de pomană.

A.J.: Un copil eminent din Deltă, care face studii înalte, are motiv să se întoarcă acasă după aceea?
C.T.: Asta ţine, cred, şi de memoria sa afectivă, dar şi de imaginaţia care-l poate face să descopere în Deltă un loc în care îşi poate trăi viaţa din plin. Mai e ceva. Dacă azi ai conexiune la net şi stăpîneşti o meserie care poate funcţiona prin intermediul computerului, te poţi întoarce în satul tău din Deltă, fără să-ţi ratezi vocaţia.


A.J.: Care este legătura dvs. cu Delta?
C.T.: A început în adolescenţă, cînd mă duceam la pescuit în vacanţă pe canalul Sfîntu Gheorghe şi stăteam în gazdă la unchiul meu Tudorică, cel care m-a învăţat să pescuiesc. Atunci am descoperit puţin cîte puţin şi cum era cu oamenii din Deltă, încît chiar şi după ce nu m-am mai dus acolo am rămas legat de ei sufleteşte. Cînd după mulţi ani m-am întors în Deltă, ca pescar de talente literare, s-a trezit în mine adolescentul care descoperea Dunărea şi canalele din jurul ei, doar că de astă dată m-am simţit în rolul cuiva care se lăsa pescuit de copiii cu care se întîlnea.

A.J.: Credeţi că va fi un volum doi?
C.T.: Sînt sigur. Copiii din Deltă au o tenacitate specială şi o forţă aparte de a se descurca în împrejurări care pe mulţi dintre noi ne-ar face să dăm îndărăt. Poate că asta li se trage de la selecţia neîndurătoare a Deltei care nu acceptă decît învingători în lumea ei.*
***
Invitaţie la lansare

Duminică, 18 noiembrie 2018, ora 12:00, la Târgul de Carte Gaudeamus, la standul editurii Vellant, Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 lansează volumul Comoara din Deltă. Participă: Ivan Patzaichin, Cristian Teodorescu, Florin Iaru, Bogdan Răileanu, ilustratoarea Maria Mălcică şi 12 dintre autorii-copii.

Volumul este coordonat de Cristian Teodorescu şi conţine poveştile şi aspiraţiile unor copii din Deltă, cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani. Lucrarea conţine scurte povestiri, legende reinterpretate şi descrieri ale locurilor natale scrise de 27 de elevi şi proză scurtă semnată de Lavinia Branişte, Andrei Crăciun, Florin Iaru, Aurora Liiceanu, Bogdan Răileanu, Cristian Teodorescu, şi este ilustrată cu măiestrie de Maria Mălcică, o tînără de 20 de ani.

Autorii acestui volum colectiv - inclusiv copiii - vor fi disponibili pentru a oferi autografe. La lansare vor fi oferite volume gratuite cititorilor care vor răspunde corect la quiz-uri despre Delta Dunării şi toţi participanţii la eveniment vor fi invitaţi să completeze "oracolul lui Proust - adaptat Deltei", chestionar care a constituit, de altfel, prima probă de selecţie a copiilor-autori ai volumului.

povestiledeltei.wordpress.com // facebook.com/Mila23PovestiDinDelta

0 comentarii

Publicitate

Sus