16.11.2018
Scriitorul Cristian Teodorescu se află la prima tentativă de a coordona un volum scris de copii, și lansarea Comorii din Deltă de peste cîteva zile ne va arăta dacă încercarea a reușit. Autorul cărții de mare succes Medgidia, orașul de apoi, în care prezintă, cu precizie chirurgicală, pe de o parte, și cu multă grație și duioșie, pe de cealaltă parte, o comunitate multi-culturală, asemănătoare, din acest punct de vedere, cu Delta Dunării, a fost provocat de Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 să-și asume acest demers - în premieră, din cîte știm noi, în peisajul editorial românesc.

Este vorba despre o carte care înfățișează "poveștile și aspirațiile Deltei" (acesta a fost titlul de lucru al proiectului demarat în primăvara lui 2018, cu sprijinul AFCN), văzute de copiii Deltei. Aceștia au fost provocați să caute legende ale locurilor, sau pur și simplu să-și scrie propriile povești, pentru a oferi celor din afara Deltei o imagine (chiar și subiectivă) care să completeze (sau să corecteze
?) clișeele turistice care abundă. Pînă la urmă, această colecție de mărturii și păreri are rolul de a consolida profilul cultural și identitar al Deltei, cu ajutorul copiilor.

Pe lîngă textele copiilor, lucrarea mai conține proză scurtă de Lavinia Braniște, Andrei Crăciun, Florin Iaru, Aurora Liiceanu, Bogdan Răileanu, Cristian Teodorescu, autori consacrați care, într-un fel sau altul, sunt legați de Deltă - fie că o cunosc intim, fie că o iubesc necondiționat, cu bune și cu rele. Volumul apare la editura Vellant și este ilustrat cu măiestrie de Maria Mălcică, o tînără de 20 de ani, aflată, de asemenea, la debut în ilustrație de carte.

Volumul Comoara din Deltă a putut fi realizat cu implicarea Inspectoratului Școlar Tulcea și sprijinul Administrației Fondului Național Cultural - AFCN. Cartea este lansată pe 18 noiembrie 2018, la Tîrgul de Carte Gaudeamus, la editura Vellant
.

 

Alina Jantea: Domnule Teodorescu, la ce folosește o astfel de carte?
Cristian Teodorescu: Ea ar trebui să fie un fel de punte între copiii din Deltă și lumea din restul țării. Dar și o încurajare pentru acești copii, ca să se simtă ieșiți din izolarea în care trăiesc. Chiar dacă unii dintre ei au telefoane mobile și acces la internet, cei mai mulți dintre copiii Deltei vor să scape din acest prizonierat geografic, ca să se simtă la largul lor.

A.J.: Ce fel de carte v-ați fi dorit să iasă? S-a adeverit?
C.T.: Mi-ar fi plăcut ca poveștile scrise de copiii din Deltă să fie și niște texte literar izbutite. Unele sînt, altele, nu. Dar mărturiile lor, uneori stîngaci scrise, mi se par cît se poate de plauzibile pentru niște voci pe care altfel nu le-ar fi auzit nimeni.

A.J.: Ce vi s-a părut surprinzător la textele primite de la copii?
C.T.: Maturitatea experiențelor de viață ale multora dintre ei. Și cu toate că au trecut prin întîmplări dramatice sau chiar tragice, din cauza inundațiilor sau a înghețurilor din Deltă, copiii aceștia au un optimism extraordinar care cred că e moștenit de la părinții lor și pe care părinții lor l-au moștenit de la părinții lor. Ca să nu-ți fie frică de inundațiile care-ți pătrund în casă și te sărăcesc și nici de înghețurile care te izolează de spitale sau de sursele de hrană care-ți vin de la oraș, trebuie să ai, genetic, un optimism special, pe care nu l-am mai întîlnit nicăieri decît în Deltă.

A.J.: De unde sînt copii? Din toată Delta?
C.T.: Nu. Doar din: Murighiol, Mahmudia, Jurilovca, Letea, CA Rosetti, Chilia Veche, Ceatalchioi, Mila 23.
Oricum, nu am "aruncat năvodul" în toată Delta, ne-am întîlnit doar cu copii din: C.A. Rosetti, Ceatalchioi, Chilia Veche, Crișan, Dunavățu de Jos, Jurilovca, Letea, Mahmudia, Maliuc, Mila 23, Murighiol, Partizani, Periprava, Plopu, Sarinasuf, Sulina, Tulcea.
Le mulțumesc profesorilor care i-au îmboldit pe copii să scrie.


A.J.: Ce poate face azi în Deltă un adolescent ambițios și bine dotat intelectual?
C.T.: Nu-mi permit să dau sfaturi, cel mult sugestii. Cu atît mai mult cu cît adolescenții nu se prea lasă sfătuiți. Așadar le-aș sugera adolescenților din Deltă ca mai întîi să plece la studii, să vadă pe ce lume trăiesc, încît să nu inventeze bicicleta, dacă la ei sat nu are nimeni bicicletă. Apoi să se gîndească bine la ce-ar putea face la ei acasă, ca să nu se întoarcă acolo de pomană.

A.J.: Un copil eminent din Deltă, care face studii înalte, are motiv să se întoarcă acasă după aceea?
C.T.: Asta ține, cred, și de memoria sa afectivă, dar și de imaginația care-l poate face să descopere în Deltă un loc în care își poate trăi viața din plin. Mai e ceva. Dacă azi ai conexiune la net și stăpînești o meserie care poate funcționa prin intermediul computerului, te poți întoarce în satul tău din Deltă, fără să-ți ratezi vocația.


A.J.: Care este legătura dvs. cu Delta?
C.T.: A început în adolescență, cînd mă duceam la pescuit în vacanță pe canalul Sfîntu Gheorghe și stăteam în gazdă la unchiul meu Tudorică, cel care m-a învățat să pescuiesc. Atunci am descoperit puțin cîte puțin și cum era cu oamenii din Deltă, încît chiar și după ce nu m-am mai dus acolo am rămas legat de ei sufletește. Cînd după mulți ani m-am întors în Deltă, ca pescar de talente literare, s-a trezit în mine adolescentul care descoperea Dunărea și canalele din jurul ei, doar că de astă dată m-am simțit în rolul cuiva care se lăsa pescuit de copiii cu care se întîlnea.

A.J.: Credeți că va fi un volum doi?
C.T.: Sînt sigur. Copiii din Deltă au o tenacitate specială și o forță aparte de a se descurca în împrejurări care pe mulți dintre noi ne-ar face să dăm îndărăt. Poate că asta li se trage de la selecția neîndurătoare a Deltei care nu acceptă decît învingători în lumea ei.



****
Invitație la lansare

Duminică, 18 noiembrie 2018, ora 12:00, la Târgul de Carte Gaudeamus, la standul editurii Vellant, Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 lansează volumul Comoara din Deltă. Participă: Ivan Patzaichin, Cristian Teodorescu, Florin Iaru, Bogdan Răileanu, ilustratoarea Maria Mălcică și 12 dintre autorii-copii.

Volumul este coordonat de Cristian Teodorescu și conține poveștile și aspirațiile unor copii din Deltă, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. Lucrarea conține scurte povestiri, legende reinterpretate și descrieri ale locurilor natale scrise de 27 de elevi și proză scurtă semnată de Lavinia Braniște, Andrei Crăciun, Florin Iaru, Aurora Liiceanu, Bogdan Răileanu, Cristian Teodorescu, și este ilustrată cu măiestrie de Maria Mălcică, o tînără de 20 de ani.

Autorii acestui volum colectiv - inclusiv copiii - vor fi disponibili pentru a oferi autografe. La lansare vor fi oferite volume gratuite cititorilor care vor răspunde corect la quiz-uri despre Delta Dunării și toți participanții la eveniment vor fi invitați să completeze "oracolul lui Proust - adaptat Deltei", chestionar care a constituit, de altfel, prima probă de selecție a copiilor-autori ai volumului.

povestiledeltei.wordpress.com // facebook.com/Mila23PovestiDinDelta

0 comentarii

Publicitate

Sus