Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Cuvinte pentru înecaţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Ochelari de văzut lumea în roz


Alina Andrei

19.02.2005
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
În 1979, în februarie parcă, şi-a cumpărat de la chioşcul de lângă Poştă, un număr vechi din Pif. Cu greu ajungea revista în Braşov, şi oricum se vindea pe sub mână, iar el nu putea să şi-o ia mereu. Maica-sa nu-i dădea bani de buzunar decât dacă stătea la coadă la lapte, de la patru dimineaţa, însă lui îi stătea în gât laptele, şi nici cozile nu-i erau pe plac şi nici babele care ţipau că s-a băgat în faţă. Şi nici tovarăşa învăţătoare care îi dădea cu manualul de geografie în cap pentru că adormea pe bancă. În mod cert simţea toţi munţii şi râurile patriei pe cerebel, ba chiar şi pelicanii din Deltă îi croncăneau în urechi, iar când îi dădea cu manualul peste ceafă, automat îi veneau în minte adâncimile depresiunilor şi toate trecătorile din Bucegi şi Postăvarul.

În acel număr, surpriza era o pereche de ochelari pentru spioni, cu care putea să-i vadă pe cei din spatele lui, adică pe Marmeladă şi pe Veve cea roşcată cu pistrui, din banca a patra. Îi vedea cum se strâmbau când învăţătoarea era cu faţa la tablă, la fotbal îi zărea la timp pe boii naibii care se pregăteau să-i pună piedică. Buni ochelari. Tot din Pif mai avea afişe fosforescente, care se vedeau noaptea pe pereţii camerei, un suport de făcut ouă pătrate, praf pentru scărpinat, o catapultă de pe vremea romanilor, din carton, o praştie pe care a pierdut-o în beci, când îl ajuta pe tatăl lui să facă vin. Stele verzi a văzut după ce a aşezat ouăle pătrate pe farfuria albă, şi nu din cauza farfuriei, ci pentru că stricase mâncarea luată pe cartelă, aşa i-a spus maică-sa după ce i-a tras trei palme în cap.

În 1980, tot în februarie, a găsit în Pif alţi ochelari, de data aceasta roz bombon. O culoare imposibilă pentru un băiat care începuse să poştească ţigările în budă, să scuipe până la cinci paşi, să înjure ca taică-sau şi vecinii din bloc. Dar erau tare faini. La coada la alimentară nu le mai vedea pe babe şi nici pe moşii care îl pocneau cu bastonul, iar când spărgea o sticlă, pe scară, îi plăcea la nebunie să urmărească lichidul rozaliu cum se prelinge pe treptele gri, picătură cu picătură. Oamenii pe stradă zâmbeau hazliu, ba chiar râdeau ca la Stan şi Bran, şi culmea, în vitrine nu mai erau creveţi vietnamezi şi conserve de peşte, ci compot de ananas, ciocolată, gumă de mestecat cu surprize şi caşcaval cu găuri, ca în Tom şi Jerry. În faţa blocului, în locul plopului sfrijit, erau bananieri şi portocali, cu maimuţe cu tot, papagali cu cozi lungi, spurcaţi la limbă. Când se trezea dimineaţa, după ce-şi punea ochelarii pe nas, ieşea pe balcon, se întindea printre rufele lui maică-sa, lua o banană de afară şi îndopându-se arunca cu ouă pătrate în maimuţele cu funduri roşiatice.

Doar trei zile a durat minunea, pentru că în a patra, Veve i-a ţinut calea la colţul şcolii, lângă tomberoane, l-a păcălit că-i arată bulanele şi chiloţii dacă îi împrumută un pic, după picul ăla a venit Marmeladă şi i-a tras o castană în cap, iar de atunci gata, n-a mai văzut nimic în roz.

Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Singura veveriţă siberiană pe care o cunosc stă la bloc (5.0/5 - 27 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Poemul perfect de iubire pentru tine, doar pentru tine (4.8/5 - 18 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Patti Smith şi Robert Mapplethorpe în bucătăria lor (coioasă, cum ar spune un cunoscut de-al meu) (4.7/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am vrut să fotografiez: Un om plin de păsări (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mine în cartier: Apollinaire şi Marie Laurencin (4.9/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer