Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Cuvinte pentru înecaţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Îi place rozul


Alina Andrei

12.03.2005
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Îi place rozul, se vede doar, deşi nu pricep de ce, că doar cine ar vrea sa iasă pe stradă învelit în păturici moi de bebeluş. Rozaliul se potriveşte mai bine, zic eu, cu sticlele de lapte (cu biberon moale în vârf), cu pereţi de cofetărie, fondante trandafirii, zahăr candel, amandine prea dulci de obicei. În urmă cu câţiva ani, în Anglia, am găsit într-un magazin mai mare decât şcoala mea, tricouri mirobolante – cum ar spune verişoara cea mică, de la care am învăţat expresia ,,hai pa". Tricouri lălâi, prea colorate pentru gusturile mele, care însă aveau meritul de a se imprima cu amprente. Puneai un deget pe mânecă, amprenta rămânea acolo câteva minute, apoi dispărea. Puteai o palmă, la fel, rămânea pe spinare oleacă, cu degetele răsfirate, dar de altă nuanţă. Cum n-aveam bani să cumpăr o asemenea minunăţie, m-am mulţumit să-mi las amprentele pe toate tricourile de pe umeraşe, sub privirile siderate ale vânzătoarelor.Un copil chirăie în curte că vrea ceva, însă nu se înţelege ce şi de ce. Dacă o să mai ţipe mult ca un ţignal de furnal, o să primească o castană în cap. Pentru astfel de împrejurări am un castron plin cu castane şi nuci. Când eram mică, îl invidiam pe un singur om, un vecin morocănos, gros la mijloc şi cu tufe de păr în urechi şi-n nas, care arunca de pe balcon şi de la geamul de la bucătărie cu diferite chestii în copiii din faţa blocului. Cică îi deranjam somnul de după amiaza. La 10 ani nu prea ai cum să pricepi de ce vor oamenii mari să doarmă, de bună voie, mai ales ziua. Stătea la coadă pentru ouăle de la raţie, aducea roşii babane de la ţară (culmea, avea şi el părinţi), şi la primele strigăte de: Ţară, ţară vrem ostaşi.... Pe cineeee.... Tâmpituleeee, Vaco, Mamaaaa... aruncă-mi mingea, Omul negru n-a venittt, apărea la balcon burduşit cu proiectile, şi zbang, zbang, câteva gretoşenii în freză. Pe mine nu m-a nimerit niciodată.

A ieşit scandal când l-a ochit pe Croco de la scara B – ce putea să râdă ca o hienă - şi l-a nimerit în schimb pe Marmeladă, un golan schiloditor de mâţe, dar altfel tăcut de felul lui. Toţi am văzut cum i s-a prelins pe faţă oul împuţitor, dar nimeni n-a râs. Eu am râs în mine. A doua zi, în mod previzibil, parbrizul Trabantului era spart. Însă şi Marme a greşit maşina, nu era a moşului, ci a vecinului de la parter, mare sculă la un hotel din Poiană, cum spuneau vecinii. Spărgătorul a fugit de acasă, să nu-l ducă miliţienii la şcoala de corecţie, iar printre noi se zvonea că maică-sa a fost aruncată în închisoare unde i se dădea doar pâine cu margarină, şi poate că era adevărat, pentru că n-am mai văzut-o de atunci pe tante Cheţi.No, oricum eu îl invidiam pe morocănosul ăla imbecil , pentru că nimeni nu-l trăgea de urechi şi nimeni nu-i interzicea să arunce cu proiectile pe geam. Colega mea de bancă a aruncat şi ea o dată apa murdară de acuarele în cocul înalt al unei dudui mici, tocmai după ce aceasta ieşise de la coafor. Eu eram aproape de casa galbenă, mă duceam să-mi iau temele la mate (beahhh). Ţin minte şi acum. Era cel mai frumos lucru pe care îl văzusem până atunci. O tanti într-o rochie albă cu buline roz, cu tocuri ce făceau ţoc, ţoc, ţoc, poc, ţoc, fusta i se învolbura pe la genunchi, lăsând să i se vadă dungile de la ciorapi. Pe atunci nu prea vedeai aşa ceva, adică rochii albe cu buline roz. Cocul părea uriaş iar capul mic de tot, de jucărie, şi parcă chiar păşea uşor să nu şi-l strice. După ce i s-a scurs apa colorată în păr, un bărbat de pe stradă a zâmbit mânzeşte – cum spunea mama mea, dar e o prostie, mânzii nu zâmbesc ci rânjesc cu toţi dinţii. Mi-am acoperit urechile cu palmele pentru ca doamna cu rochie albă şi buline roz vorbea cum eu n-aveam voie să aud.

Mi-e dor să vad o roşie cum se storceşte pe asfalt, împroşcând zeamă în stânga şi în dreapta, şi chirăituri de mucoasă nana nananaaaaaaa, nananananaaaa na, nu m-ai nimerittttt.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Singura veveriţă siberiană pe care o cunosc stă la bloc (5.0/5 - 27 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Poemul perfect de iubire pentru tine, doar pentru tine (4.8/5 - 18 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Patti Smith şi Robert Mapplethorpe în bucătăria lor (coioasă, cum ar spune un cunoscut de-al meu) (4.7/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am vrut să fotografiez: Un om plin de păsări (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mine în cartier: Apollinaire şi Marie Laurencin (4.9/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer