Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Praful de pe tobă

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Maestre!


Radu Părpăuţă

23.05.2020
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Nu că mă fudulesc şi mai ştiu eu ce, dar toată lumea îmi zice "maestre!" Toate cocoanele mi se adresează cu maestre, îmi fac ochi dulci (dar eu mă prefac că nu le bag în seamă) şi dă-i cu maestre şi maestre. La drept vorbind, ce maestru sînt eu, le zic. Dar ele sar cu gura pe mine - că nu, că genial şi maestre!

Vă rog, nu mă adulaţi toată ziua! Nu mă ridicaţi în slăvi prea tare! Nu-mi trebuie lauri, vorba lui Eminescu. Să-mi împletiţi un pătucean, cum zice el acolo, din răchită, din salcie, nu ştiu cum. În definitiv, ce am făcut să merit laurii voştri? Dar ele nu, că maestre. Mă rog!

Şi dom director mi-a zis: "Vezi să nu mă încondeiezi la ziar, mă, Maestre!" Şi mi-a zîmbit. Aşa cam cîş, dar mi-a zîmbit. E drept, şi Maestrul Ursachi mă aprecia. Chiar mi-a oferit odată un scaun la berărie. Iar Maestru Brumaru mi-a zis odată pe Lăpuşneanu: "Ai, mata, ceva aşa... Semeni cu un soldat sovietic". Iaca pîrţ! Cică Brumaru era doctor, ca şi Rabelais, ca şi Smollett, ca şi Cehov, ca şi Vasile Voiculescu. Ei, şi ce dacă ăştia-s doctori şi eu nu? Eu-s doctor de suflete, bre!

Bun! O să spuneţi că sînt cam comediant şi puţin fanfaron, dar vă spun sincer, acesta-i adevărul. Oriunde mă duc, cînd se află că scriu la ziar, oamenii îşi schimbă atitudinea faţă de mine şi devin ca la Mark Twain: din cerşetor ajung prinţ. Asta fie la nunţi, fie la înmormîntări, la market sau pe stradă. Sigur, există şi partea cealaltă: Zilele trecute mi-a tras unul o înjurătură îndesată din fuga maşinii. Dar n-am înţeles bine - din cauza celor scrise la ziar sau pentru că mergeam neregulamentar? Uite, doamna Irina de la frizerie, aflînd la un moment dat că eu sînt "ăla de la ziar", mi se adresează cu "maestre", mă tunde de atunci în aşa fel încît să pară că am mult păr pe cap, că rămîn ca bătut în cap cînd mă uit în oglindă. Dacă mi-aş mai şi vopsi părul, aş semăna cu o paraşută; nu paraşută pentru salturi, ci din aia care-ţi saltă banii.

Da, maestre şi maestre! De "maestre" nu scap. Uite, la o nuntă, o doamnă cu rochie somptuoasă de dantelă cu ciocănele (aşa m-a asigurat că se cheamă) de Bruges sau de Brabant, nu mai ţin minte, cu piept la fel, mi-a comunicat cu entuziasm puţin bahic că mă citeşte săptămînal şi mă adoră; că trebuie neapărat să ne întîlnim, dar fără prostii, numai platonic; că i-ar plăcea să ne plimbăm prin Copou şi Parcul Expoziţiei şi să-şi pună puţin capul pe umărul meu, numai platonic, desigur, şi cu mare atenţie, că a dat o grămadă de bani, ca să-şi facă părul special pentru mine, păr care e vai! cărunt, şi are patru nepoţi, nu părul, ci doamna, şi ar fi minunat să mergem cu toţii în grădina Copou, la muzeul Eminescu, iar domnul Liviu Apetroaie să ne ghideze, iar dacă nu însuşi domnul... în fine, nu-şi aminteşte cum îl cheamă, dar îl cunoaşte, e un domn poet, iar după aceea ar fi minunat să ne jucăm, eu, dumneaei şi nepoţii, jocul "ţară, ţară, vrem ostaşi", platonic, desigur.

Numai oamenii inculţi nu mă adulează cu "maestre". Nea Tilică tinichigiul îmi zice din lipsă de respect "şefu", cu toate că eu îi zic "maistre". Păi, ce! am şefit cu mă-sa? Cine se crede el!

Cînd mă duc la scriitori, nevastă-mea îmi zice: "Vezi să nu te umfli iar în pene, nu te cucuruţa şi să te enervezi". Dar despre ce umflat în pene poate fi vorba? Despre ce cucuruţat leorbăieşte? Păi, toţi scriitorii se dau la o parte din calea domniei mele şi se fac că nu mă văd. De aia, că-s măiastru de maestru! Na!

Cum spun: Sînt eu modest şi la locul meu, dar trebuie că se află oareşicît geniu în făptura mea. Şi mărturisesc cu mîna pe inimă: nu pizmuiesc pe nimeni pentru aceasta. Sînt maestru şi pace bună. Şi, în modestia mea nemaiîntîlnită, nu născocesc niciodată vreun mijloc ce duce la progresul evident al meşteşugului scriitoricesc, fără să-l aduc îndată la cunoştinţa tuturor. Aceasta pentru că am în mine dorinţa acerbă ca întreaga gloată scriitoricească, toţi puţoii scribalăi să scrie la fel de bine ca mine şi să ajungă şi ei maeştri. Ceea ce fără îndoială vor şi face, cînd vor avea încredere în ei ca şi mine. Şi dacă vor avea talent cu T mare... Dar slabă nădejde, ăsta-i adevărul în ceea ce-i priveşte. Pe cînd eu... În rest ce să spun! Îi las în păcatul lor, în îngustimea lor grobiană, în egoismul lor ferchezuit, de chelie pudrată cu apă de trandafiri.

În ceea ce mă priveşte, e greu de spus ce e. În orice caz, e ceva genetic, nu sînt un "maestru" de ici colea. Să fie clar!
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro O scrisoare din Italia, Radu Părpăuţă (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro O poveste încurcată cu cai, Radu Părpăuţă (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Tăcerea, Radu Părpăuţă (5.0/5 - 5 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Palatul Braunstein, Radu Părpăuţă (4.5/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Bacoviene, Radu Părpăuţă (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Vieţile altora
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata CompletAbil
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer