Domnul Bernhard mi-a adus un ziar cu un articol despre sinuciderea lui Kyo. Am început de îndată să citesc. În mare, era despre egoismul părinţilor şi de efectele asupra copiilor. Era relatată viaţa pianistului Kyo Kunz, care ieşise în evidenţă mai mult ca subiect de scandal decât ca pianist. Atacul se extindea asupra mamei lui Kyo, o măruntă actriţă mânată de ambiţii peste puterile ei, cum era numită în articol. "Foarte multe femei din ziua de azi îşi planifică prost viaţa", scria în articol. "Copii nu se mai nasc din poveşti de dragoste, ci din poveşti de groază. Din interes, din disperare, din cu totul alte motive decât dragostea. Atâtea femei care au totuşi o vârstă (când s-a născut Kyo, mama lui avea douăzeci şi cinci de ani) se dovedesc fără respect de sine. Sînt femei care se agaţă de bărbaţi fără să înţeleagă că o relaţie este în doi. Unul face paşi până la mijloc, celălalt trebuie să vină în întâmpinare." Mama lui Kyo făcuse acest copil doar ca să aibă unde locui, spunea autorul articolului susţinând că are toate aceste informaţii de la un apropiat al pianistului. Apoi ziaristul continua: "Cei care se aruncă cu capul înainte în viaţă sînt absolut nebuni. Cei care gândesc că viaţa le aranjează pe toate." Apoi trecea în revistă şirul de aventuri al tatălui lui Kyo şi şederile la dezintoxicare a mamei lui Kyo, dependentă de heroină. Ataşate articolului erau două fotografii făcute de poliţie în momentul în care pianistul fusese arestat, în ambele cazuri pentru agresiune corporală, într-una din ele asupra unei partenere de viaţă. Apoi înşira mărturii ale iubitelor lui care nu ştiuseră una de alta şi nici nu ştiuseră că pianistul este însurat şi are şi doi copii. "Mi-a distrus viaţa", spunea una. "Mi-a frânt inima", spunea alta. "Nu ştiu dacă voi mai putea avea încredere vreodată într-un bărbat." Apoi înşira toate turneele lui prin lume şi concertele cele mai reuşite. Apoi căderea lui în alcoolism, fapt care-l făcuse insuportabil pentru toată lumea şi dusese la pierderea tuturor contractelor. Se vorbea că ar consuma câte trei sticle de vodcă pe zi.
Concluzia era că acest copil de vedetă, Kyo Kunz, era victima tatălui său, care îşi neglijase familia, îndatoririle de tată, îşi împinsese nevasta la dependenţă de droguri şi fata cea mică să ajungă homeless, un caz social dramatic. "Poate că este într-adevăr un mare pianist", continua autorul "... dar ca tată şi ca om este o mare nulitate. O ruşine pentru societatea actuală şi un exemplu despre unde duce lipsa de valori morale din ziua de azi. Prăbuşirea valorilor familiei şi a credinţei în Dumnezeu a născut... sinucigaşi. Acesta este drumul pe care a apucat-o Germania."
Articolul era flancat de alte articole, pe diverse teme. "Opel nu vrea nici un ajutor", era unul din titluri. "Spania, copilul problemă al Europei" şi altul "Cine supravieţuieşte pe timpul crizei?".
(va urma)