11.07.2021
Îmi amintesc ca şi cum s-a întâmplat ieri. Mulţi ani am admirat fotografiile incredibile cu stânci roşii, arce de piatră, întinderi nesfârşite de pământ arid sub ceruri magice realizate de Adams, Porter, Muench, Dykinga, Till şi Wolf. Acum, la începutul secolului 21, mă îndreptam şi eu către vestul sălbatic American, cu un aparat de fotografiat, destule Velvia pentru câteva săptămâni şi suficient entuziasm pentru 100 de ani... Acum, este pentru a 20a oară că mă întorc pe pământurile magice de aici, şi mă simt ca prima dată, ca un copil în faţa unui platou cu prăjituri...

Platoul înalt cu stânci cărămizii se întinde din vestul Texasului, prin New Mexico până dincolo de Arizona, în estul Californiei, iar către nord până în Colorado, Utah şi Nevada.

Imaginile de aici, recunoscute instantaneu ca aparţinând sud-vestului american, nu şi-au pierdut deloc din puterea de a uimi şi inspira generaţii de fotografi, pictori şi regizori de imagine. Geologic vorbind, întreaga zonă a fost cândva fundul unei mări, iar rocile de azi sunt 'doar' nisip presat în straturi, după cum bine le descrie numele american - sandstone. Vântul, ploaia şi alternarea între temperaturi foarte ridicate şi sub îngheţ au produs unele dintre cele mai uşor de recunoscut formaţiuni stâncoase şi locuri fotografice din lume.

Senzaţia este incredibilă. Daca te îndepărtezi de şosea câteva minute, eşti singur cu soarele, cerul, vântul şi liniştea. Platoul este nesfârşit. Cât vezi cu ochii nu este nimic decât nisip, tufe, stânci, soare şi nori.

În canioanele largi, cu puţină răbdare, vezi păsările de pradă şi le auzi strigătele de război. Crăpături adânci în stâncă, create şi modelate de ape torenţiale, te duc într-o lume fascinantă cu formaţiuni incredibile şi combinaţii îmbătătoare de culori. Contrastul între stâncile roşii-portocalii şi cerul incredibil de albastru este greu de acceptat ca natural. Nu am găsit nici un alt loc în călătoriile mele care să se apropie de senzaţiile trăite aici.

Un fotograf poate petrece ani explorând spaţii mai cunoscute sau mai izolate iar abundenţa de subiecte, variaţiile de culoare şi lumină între diferite momente ale zilei şi diferite anotimpuri, oferă posibilităţi nelimitate.


















































fineartamerica.com/profiles/ovidiumoisephotography

0 comentarii

Publicitate

Sus