06.07.2021
De unde vine lumea şi încotro se îndreaptă, iată întrebări ce pot face un suflet simplu să naufragieze, în oceanul cunoaşterii scăldat în ceaţa vastă şi densă a ignoranţei, pe o insulă întunecoasă şi sterilă.

"În Natură, nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă", spunea Antoine-Laurent de Lavoisier.

Nevoia continuităţii îndeamnă spiritul la contemplarea transformării, a lipsei "capetelor" , atât a materialului cât şi a imaterialului. Un transfer, un continuum menit să alimenteze turbinele gigantice ale lumii în mişcare, căutând explicaţii plauzibile şi argumentate într-un sistem propriu, favorabil rezultatului dorit.

Swedenborg a încercat să ne reveleze că toate din lumea naturală au un echivalent în plan spiritual. Probabil, caracterul dihotomic al elementelor transcede spiritualitatea sau religia, nefiind cuantificabil prea uşor.

Asocierea imaginilor două câte două este realizată printr-un liant eteric, iar încercarea pragmatică de a găsi neapărat un sens, o logică, poate fi sortită eşecului. Poate că ar trebui acceptată ca atare. Ca într-un un poem. Fără teama de a greşi, explicaţia ar trebui să fie individuală, susţinută doar prin argumentele filtrului propriu.
stefanneagu.com

0 comentarii

Publicitate

Sus