26.06.2021
Într-un text anterior, vă vorbeam despre prezenţa şi activitatea acestor ucenici, camarazi moştenitori ai constructorilor catedralei care, timp de un deceniu, au uimit populaţia Sibiului cu costumele lor de ceremonie.

Toată lumea ştie că ei au tăiat molozul sau piatra de moară care au fost necesare în biserica evanghelică din anii 1400-1500. Peste câteva secole, alţi tovarăşi, preluând locul, vor găsi o semnătură, un semn sau o monedă, un "leu" al anilor 2020. Trandafirul din fier forjat oferit privitorilor sau balustradele sigilate pe faţadele proprietăţilor de caracter vor vorbi întotdeauna despre calfa fierar cu pălăria sa moale, tricotajul său, salopeta sa, ciocanul său, dălţile sale, nicovala sa şi vatra de fierărie care atrage atât de mult turistul.

Acest meseriaş care ştie totul despre cum se face o pâine bună, cum se reglează un ceas vechi sau cum se modelează o cornişă pentru interiorul unei case burgheze ştie, de asemenea, să se relaxeze alături de colegii săi veniţi de departe pentru a-şi împărtăşi cunoştinţele, dar şi pentru a bea o bere bună şi, uneori, pentru a se deda la un hobby despre care aş vrea să vă povestesc în câteva cuvinte şi fotografii.

Wesley şi Johan, băieţi solizi, au schimbat ciocanul pentru un vechi aparat foto cu burduf din anii 1900 pe care îl vor cârpi; vor cârpi pielea împotriva luminii care poate voala filmul, vor face să fie decupate plăci de sticlă pe care le vor folosi cu meserie şi chimie după procedee vechi (vezi exemplul produselor lor stabilizate după încercări şi erori), vor copia sub rama foto şi vor inventa un mic laborator pentru a developa, în tase, placa de sticlă expusă, obiectul final şi râvnit.

Acolo, răbdarea, energia, buna dispoziţie se combină pentru ce e mai bun şi, uneori, pentru eşecul care duce mai departe.

Cei doi însoţitori ai noştri fac portretul unui alt însoţitor, al unei frumoase turiste care nu se arată disponibilă sau al bătrânului hoţ de idei şi de imagini, care le împărtăşeşte câteva momente.

Totul se întâmplă cu un ceas în mână sau în funcţie de direcţia vântului... minutele şi secundele ar trebui să fie mai mult sau mai puţin exacte, dar bolul este departe de atelierul improvizat, iar rezultatul, pe placa negativă finală, poate fi influenţat de viteza de urcare a treptelor.

Nu contează, subiectul este frumos imortalizat, unic!

Suntem departe de "self-made corner view", iar obiectul, pentru că este un obiect fotografic, este o realizare minunată a unui meşter, care îmbină cunoaşterea şi arta - este o imagine făcută să dureze mai mult decât un pixel stocat într-o memorie efemeră.

Wesley şi Johan au plecat spre alte orizonturi, cu bagajele pline de ani de experienţă, în diferite colţuri ale planetei albastre.

Fără îndoială, vor fi iar capabili să refacă această fotografie în spiritul fotografilor "primitivi" din anii 1830-1860, atunci când vor dori?

Cu siguranţă.

(Louis Guermond, Sibiu, România, Europa)


































wikipedia.org/wiki/Plaque_photographique
*** Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) ***

0 comentarii

Publicitate

Sus