Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Cuvinte pentru înecaţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Un caz de răpire


Alina Andrei

01.01.2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Zi oarecare de iarnă, să fi fost luni sau miercuri, în orice caz în decembrie s-a întâmplat, acum câţiva ani. Nimeni nu mai ştie data exactă şi la drept vorbind cui i-ar fi de folos? Pentru că nu se putea mişca singur, nici nu s-a pus problema să meargă toţi trei până la gară, şi de acolo să se urce în primul Personal. Nu putea fi cărat în spate, aşa că l-au tranşat în curte, lângă coteţul găinilor, fără să facă mizerie. Vecinii n-au auzit nimic, stăteau toţi prin case cu paharele de ţuică în mână, lipiţi de sobe. Căciula desprinsă a zăcut în zoaie până când unul dintre răpitori şi-a adus aminte de ea. A luat-o de pe jos, ca să nu rămănă nimic în urmă care ar fi putut să-i dea de gol. Pe căciula erau câteva amprente, de asta s-a gândit să ia urmele de degete şi să le vâre în buzunar.

Despre ce vă povestesc eu aici nu s-a scris în ziare, n-a apărut nicio ştire pe posturile de televiziune. Poliţiştii nu s-au ocupat de caz pentru că victima nu a depus plângere, nici n-ar fi putut cum din moment ce Omu este mut din născare. Cum nu s-au lipit pe stâlpi poze cu dispărutul, vă dau eu semnalmentele: 1,75 înălţime, lăptos la piele şi-un fular verde bine încolăcit la gât.

N-au existat martori, dovezi, amprentele rămânând ascunse în buzunar, iar acesta lipit de haina ce-a fost aruncată în râu. În filmele americane cu psihopaţi, după un caz de dispariţie sau după o crimă, scafandrii se aruncă în mare sau în râurile murdare, de unde ies cu câte un papuc, cadavru sau automobil plin de alge şi împuşcaţi.
Aici n-ar fi fost nevoie de ei. Râul e mai mult o gârlă împuţită, în care până şi gâştele şi porcii refuză să se scalde. Haina de velur, maro, devenită zdreanţă, se vede şi acum undeva lângă podeţ, agăţată în crăci rupte şi gunoaie menajere. Mai sunt acolo cutii de conserve, un capac de wc, însă n-au legătură cu cazul. Oricine are cizme de cauciuc ar putea să intre în apă, să ia haina şi s-o ducă la Poliţie.În acea zi maşina a alergat iute lăsând casele în urmă, depărtându-se de locul faptei. Cerul era plumburiu, întretăiat de vălutuci de fum, aşa cum se cuvine când se întâmplă o tragedie. Stoluri mari de ciori, neavând ce face se învârteau încolo şi-ncoace, croncănind în lehamite peste străzile înfundate. Mi s-ar fi părut totul şi mai cutremurător dacă ar fi fost un soare vesel, lăbărţat peste acoperişurile înzăpezite, din acela care mai apare în zilele de decembrie, când ies copiii la derdeluş.

Întreg Omu n-ar fi încăput pe bacheta din spate, nici în portbagaj, iar de îndesat în valize nici nu putea fi vorba, că doar nu erau chinezi. Tăindu-l în trei bucăţi le-a fost uşor. Capul şi trunchiul în spate, restul în portbagaj, pe roata de rezervă. Avea obrajii mototoliţi când l-au scos, e adevărat, cu grijă. După ce i-au împreunat părţile de trup, fără să-i ceară părerea l-au aşezat lângă doi copăcei lipiţi de zidul casei, chiar lângă stâlpul de iluminat, să-i ţină becul de urât noaptea. În loc de căciulă i-au pus o pălărie tuciurie pe cap, probabil împrumutată de la teatru, i-au dat şi-o mătură din lemn de tei, cu paie sfrijite. Un ochi şi-l pierduse pe drum sau a rămas în maşină, sub banchetă. I-au îndesat altul, negru ca penele de cioară, puţin mai mare decât cel drept.

La casa lui o ducea bine, din când în când copiii îl mai îndopau cu zăpadă de se rotunjise la burdihan ca un popă de ţară ce se hrăneşte doar cu găini fripte, colivă şi lapte de bivoliţă. Avea zile de entuziastă euforie privind pisicile ce se alergau pe acoperişuri.
În locul unde a fost dus s-a sfrijit, din obrajii bucălaţi au rămas doar urmele. Şi acum îl batjocoresc potăile de cartier, lăsându-i dâre de pipi pe spinare, iar într-o dimineaţă un vecin şi-a parcat maşina chiar la un milimetru de stomacul lui, ceea ce trădează o totală lipsă de respect şi consideraţie. Noaptea fâşii oblice de ninsoare apoasă îl lovesc din toate părţile.

Ştiu unde e, dar mi s-a interzis să spun, prin urmare n-am văzut nimic şi nici n-am povestit.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Singura veveriţă siberiană pe care o cunosc stă la bloc (5.0/5 - 27 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Poemul perfect de iubire pentru tine, doar pentru tine (4.8/5 - 18 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Patti Smith şi Robert Mapplethorpe în bucătăria lor (coioasă, cum ar spune un cunoscut de-al meu) (4.7/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am vrut să fotografiez: Un om plin de păsări (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mine în cartier: Apollinaire şi Marie Laurencin (4.9/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer