11.02.2022
Un interviu "multiplu" cu frații Sima

Puiu și Ian la București
Puiu și Radu la Baia Mare

Nicole Sima: Puiu, Ian și Radu. Sunt destui ani de când nu v-ați mai adunat ca trio. V-ați văzut câte doi, iar eu am furat câte un astfel de moment pentru posteritate.
Radu Sima: Nu știi tu gluma aceea? Pot s-o adaptez pentru Baia Mare: "Bade, departe-i Baia Mare?" "Nu-i departe". "Mă iei și pe mine?" "No, suie-n căruță!" Merg ei ce merg, cam multișor și omul zice iar: "Bade, departe-i Baia Mare?" "No, amu-i departe!"
Octavian (Ian) Sima: No, amu-i departe! Nu ajungem prea ușor până la voi, fiindcă stăm încă prost cu timpul liber.
Vasile (Puiu) Sima: Și distanța București - Baia Mare nu e de neglijat. Noi mergem cu mașina, pe Valea Oltului. Peisaje foarte frumoase.

N.S.: Acum câțiva ani, cu pauze, cu tot, aveam nevoie de 12 ore ca să ajungem la voi, Radu dragă. De la o vreme a devenit mai ușor, parte din rută fiind pe autostradă. Oricum, sunt puțin peste 600 de kilometri. Dar tu, Ian, ai pus punctul pe i. Stați cam prost cu timpul! Știu și de ce! Fiindcă lucrați foarte mult. La finalul conversației noastre trecute promiteam să vorbim puțin despre munca voastră. Haide să o facem acum!
R.S.: Frații mei sunt formidabili. Curios din fire, cum mă știi, am intrat pe Google scholar și i-am căutat. M-a luat amețeala.
I.S.: Ei, Radu, nu exagera!
R.S.: Știi că nu exagerez, oricine poate vedea care este activitatea fiecăruia dintre voi și câte ați realizat și încă realizați în domeniile voastre. O rog pe Nicole să facă o mică prezentare, pentru că voi - sunt de acord cu ea - sunteți prea modești.

N.S.: Mică și incompletă, cu siguranță, dar măcar să ne facem o idee. Puiu este inginer. Terminase Automatica și era deja angajat la ICI când ne-am cunoscut, dar era și student la fără frecvență la Facultatea de matematică a Universității din București. A terminat-o și pe aceasta și s-a înscris la doctorat. Așa că, la pagina consacrată lui de pe site-ul Academiei de științe tehnice, unde este membru titular, îl găsim Dr.ing.mat. Vasile Sima.




R.S.: El nu a lucrat decât la ICI. Mai avea puțin și făcea 50 de ani în același loc de muncă, dar a încetat colaborarea chiar în primăvara anului 2021. Eu am fost ceva mai mobil. Nu prea mult. Ian la fel.
I.S.: E adevărat. După specializarea mea în fizică nucleară, îmi doream să rămân la Măgurele, dar în momentul absolvirii tocmai se hotărâse la nivel național că toți absolvenții de facultate trebuie să efectueze un stagiu obligatoriu de cel puțin 3 ani în producție. Eu am beneficiat de o situație specială. Cu puțin timp înainte se pusese în funcțiune centrala nucleară de la Kozlodui (Bulgaria). Ca urmare, Laboratorul de cercetare a poluării aerului de la Institutul de meteorologie și hidrologie din București, care avea în componență un colectiv de Radioactivitate a mediului, a fost însărcinat cu supravegherea radiometeorologică în vecinătatea centralei. Pentru a face față noilor cerințe, laboratorul a solicitat expres un post de absolvent de fizică nucleară. Așa am ajuns eu acolo, unde am lucrat până în anul 1980, când am intrat ca asistent universitar la Facultatea de Fizică a Universității București, la catedra de Fizică atomică și nucleară.

N.S.: Parcurgând gradele didactice ale învățământului universitar, ai acum gradul de profesor emerit. Știu că, deși ai ieșit la pensie de la Universitate și acum lucrezi la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară - Extreme Light Infrastructure (ELI-NP), ai și doctoranzi în continuare, tu fiind doctor în fizică din anul 1987 și conducător de doctorate din anul 2003. Am fost în sală la susținerea publică a tezei tale, așa cum, firește, am fost întâi, cu multă emoție, la examenul de doctorat al lui Puiu, în anul 1983. Îți pot spune acum un "secret": deși nu mă pricepeam deloc la ceea ce urma să prezinți, tot ce ai spus a fost explicat atât de clar, încât am înțeles și eu și m-am gândit că, pe lângă vocația de cercetător, cu siguranță o ai pe cea de dascăl la cel mai înalt nivel.
I.S.: Mulțumesc!
R.S.: Cred că ai mai multe de zis despre Puiu.

N.S.: Normal. Despre el și despre voi. Oricât încerc să concentrez, "e musai" să spun câte ceva. Domeniul de activitate al lui Puiu, automatica, informatica, matematica aplicată. Dacă trag cu coada ochiului, fie îl văd că face programe pe care le cizelează neîncetat, până ce devin din ce în ce mai performante, fie știu că scrie (având peste 175 articole științifice, dintre care 140 publicate în reviste internaționale de prestigiu și în volume de lucrări ale unor conferințe internaționale, iar restul în reviste naționale și la conferințe naționale. Între acestea se numără mai multe capitole de carte apărute la Editurile Birkhäuser, Kluwer, Springer).
P.S.: La conferințe nu mai merg de unul singur. Mergem împreună, tu fiind persoană însoțitoare (accompanying person).

N.S.: Da. Nu ne mai despărțim începând cu anul 2000, când am venit pentru prima oară cu tine la o conferință care avea loc în Franța, la Perpignan. Hm... total neobișnuită, fiind pentru mine printre primele ieșiri din țară, nu aveam curaj să umblu singură, ca să nu mă rătăcesc (nu râdeți!!!). Noroc cu Andrei (Andreas) Varga, venit tot cu soția. Închiriase o mașină și în timpul liber mergeam toți patru să vizităm minunatele împrejurimi. Am ajuns și în Andorra, loc ce m-a fermecat. Când bărbații erau la conferință, nu mă mai temeam, umblam cu Neli (Cornelia) Varga și puteam cutreiera liniștite orașul. I-am amintit pe ei, pentru că între Puiu și Andrei, pe lângă prietenie, a existat întotdeauna și o frumoasă colaborare.
P.S.: Cu Andrei Varga am avut diferite colaborări științifice - articole și chiar cărți -, atât în primii ani, când lucra și el la ICI, cât și mai târziu, după ce a primit o bursă Humboldt și s-a mutat în Germania, lucrând peste 20 de ani la prestigiosul Centru Aerospațial German (DLR).

 
Editura Tehnică, 1986 / Editura Tehnică, 1997

N.S.: Ai mai fost coautor la un volum publicat în anul 1988, tot la Editura Tehnică, iar în anul 1992, Editura Științifică ți-a publicat un alt volum, de data aceasta fără coautori.

Editura Științifică, 1992

P.S.: Am muncit mult pentru fiecare dintre aceste cărți, însă cel mai mult m-am străduit la un volum publicat în Statele Unite ale Americii, la cererea Editurii Marcel Dekker, Ink. din New York. Preocupările mele se potriveau cu profilul editurii, drept care m-au contactat și mi-au propus să scriu această carte. S-au împlinit 25 ani de la apariția ei și încă o văd citată la bibliografia unor lucrări de doctorat sau articole de specialitate.

Editura Marcel Dekker, Ink., 1996

N.S.: Știu că ar trebui să mai amintesc aici o mulțime de lucruri legate de munca și rezultatele tale, măcar pachetele de programe la care ești autor sau coautor: BIMAS, OPTPACK și SLICOT, sau prelegerile și seminariile invitate la diferite universități, vizitele științifice (în ultimii ani ești invitat de Institutul Max Planck din Magdeburg, însă au fost multe altele înainte). Totuși, mă opresc, fiindcă stau la coadă frații tăi.
P.S.: M-ai luat primul, fiind primul născut, dar nu sunt eu cel mai dotat.

N.S.: Nu sunteți la concurs. Poate doar concurs de modestie. În ordinea vârstelor. Mă uit acum la activitatea lui Ian. Impresionant! Cum știm, este fizician, însă competențele lui se extind în domeniul matematicii, al programelor de calcul. "Cercetez" pe internet și aflu că laboratoare de spectometrie gama pe plan mondial utilizează coduri de calcul al căror autor este Ian. Și mai văd că este expert al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (IAEA) în domeniul spectometriei gama și al aplicațiilor tehnicilor nucleare. Timp de șase ani a fost coordonator al grupului de lucru în domeniul spectometriei gama al Comitetului Internațional pentru Metrologia Radionuclizilor. Unde mai pui toate celelalte asociații profesionale din țară și străinătate, din care face parte. Pe deasupra, este membru al unor colaborări internaționale: Pierre Auger Observatory, KASKADE-Grande, LOPEZ.
P.S.: A ținut și cursuri de specializare în mai multe țări, plus lecții invitate de înaltă ținută - cea mai exotică locație a unui curs fiind în Insula Mauritius, unde Agenția Internațională pentru Energia Atomică a organizat un curs cu durata de o săptămână, susținut de Ian împreună cu un coleg din Slovenia. Și a avut burse pentru colaborări de lungă durată. Ții minte că mergea anual la Braunschweig și la Karlsruhe. De la minimum o lună, la trei luni.

N.S.: Sigur că țin minte. La Karlsruhe l-am vizitat și noi. Muncea enorm. De-abia și-a făcut puțin timp, fiind duminică, și am vizitat orașul împreună. Pentru o activitate ca a lui, ce spunem noi aici este foarte pe scurt. Adaug cele peste 240 de articole din reviste științifice cotate ISI, plus 120 de articole publicate în volume de lucrări ale conferințelor listate în Web of Science, cu peste 5000 de citări (excluzând autocitările), un capitol din Encyclopedia of Analytical Chemistry (Wiley, 2012, online), o carte și mai multe capitole de cărți publicate în România. Ca "păstrătoare", cum mă știți, vă arăt cartea aflată în biblioteca noastră.

 
Editura ALL, 1994

R.S.: Recunoașteți acum că puteam ameți citind CV-urile fraților mei? No, uitați-vă acum și spuneți-mi ce găsiți despre mine?
I.S.: Dacă am tăcut când s-a vorbit despre mine, în speranța că nu mă veți lăuda prea mult, Radule, dă-mi voie să intervin acum. Poate că ai dreptate, internetul te cunoaște mai puțin (de parcă asta ar conta), dar numele tău se află în tot ceea ce faci pe enorm de multe planuri.
P.S.: Ca și mine, ai studiat Automatica și ești un foarte bun programator. Stau mărturie programele tale folosite în multe instituții. În anul 1991, împreună cu alți câțiva tineri cu inițiativă, ați înființat o firmă de software și hardware, cu sediul în Baia Mare, orașul în care v-ați stabilit și ați activat tu și Zoe, soția ta.
R.S.: Sper acum că nu vrei să facem un raport de activitate a firmei.

N.S.: Nu vreau asta, deși...
R.S.: Atunci, cu mine ai gătat.

N.S.: Eu mă gândeam că de-abia am început. Nu pot să spun doar atât, când tu ești omul care poate face orice, de la excepțional în sus.
I.S.: Chiar dacă lăsăm deoparte talentele artistice - pictură, scris -, chiar dacă nu ne mai gândim acum că ai fost și speolog, păcatele tinereții, nu se poate trece cu vederea talentul de constructor și arhitect, talent dovedit cu prisosință la Cicârlău, unde trăiți acum, la 16 kilometri de Baia Mare. Ai proiectat și construit cu mâna ta o casă. Nu ai lăsat să-ți scape nici cel mai mic amănunt.
P.S.: Nici înăuntru, nici afară. Pentru fiecare etapă te-ai documentat atât de bine, încât deveneai expert. Cuvântul de ordine: perfecțiunea. E ceva ce nu știi să faci? Chiar și sobă, șemineu, cuptor de pâine țărănesc, tâmplărie. Țin minte cât ți-ai bătut capul cu o scară interioară și nu te-ai lăsat până nu ți-a reușit la milimetru. Sau masa veche și vălurită de la bunica. Ai lucrat la ea până ce a redevenit dreaptă. O piesă de mobilier care a căpătat valoare din mâinile tale. Sigur, astea sunt amănunte.

N.S.: Dar pe pământul de lângă casă nu face minuni? Tot ce iese din mâna lui e aur. Adică, în cazul ăsta nu se potrivește, căci aurul nu se mănâncă.
I.S.: Iar acum, de câțiva ani, ce să vezi? O nouă pasiune. Și-a construit un strung, piesă cu piesă, și lucrează în atelier.
R.S.: No, bine! Ați povestit destul.

N.S.: Ha-ha! Cu alte cuvinte... ajunge! Bine, dragilor, mai spune cineva ceva?
P.S.: Vreau să punctez eu ceva aparte: iubirea dintre părinții noștri a fost "tiparul" după care toți cei trei fii ai lor, dar și cei cinci nepoți și-au clădit familiile.

N.S.: La asta mă gândeam și eu: fiecare și-a găsit perechea cea mai potrivită. S-ar putea spune că așa e și normal, dar foarte multe căsătorii nu sunt așa. Secretul, pe lângă norocul întâlnirii, pe lângă iubire, cred că este respectul reciproc, acea "îngăduință" reciprocă. Nu suntem aidoma, nici Puiu cu mine, nici Ian cu Anca, nici Radu cu Zoe, dar îl putem înțelege pe cel de alături.
R.S.: M-o fi înțelegând Zoe când stau cu orele în atelier și meșteresc?

N.S.: Ei! Asta nu știu, dar cu siguranță te "îngăduie". Repet acest cuvânt, dragii mei, pentru că înțeleptul familiei, tatăl meu, spunea adesea: "Fiți îngăduitori!" - Este deviza cea mai dragă mie și mă străduiesc să o aplic cu consecvență. Dacă îmi "îngăduiți", aș dori să existe printre rândurile acestei conversații câte o poză amintitoare a fericitelor momente ale căsătoriilor noastre.

Puiu și Nicole, 1975
Radu și Zoe, 1981

Ian și Anca, 1987

I.S.: A ieșit bine. Nu-i așa?

N.S.: Așa-i, dragă Ian! Bănuiesc că nu prea îți place să idealizez, dar zău că a ieșit bine. Copii foarte reușiți în fiecare familie Sima, cât despre nepoți și nepoate, am umple tomuri întregi. Ceea ce s-ar putea să fac eu în viitor (!!!). Bunicii Tenzi și Vasile au avut cinci nepoți și, dacă dânșii ar fi trăit până azi, ar fi avut și șapte strănepoți.
R.S.: Am de gând să ne adunăm cândva la Cicârlău și să ne bucurăm împreună de "viața la țară". Mai știți poza aceea făcută aici, pe deal?
I.S.: Cum să nu! Poză istorică.
P.S.: Eram noi trei cu soțiile și copiii. 11 persoane. Acum, la un simplu calcul, s-ar aduna soții și soțiile copiilor, plus generația nepoților, încă 12.

N.S.: Eu îmi doresc din tot sufletul o asemenea întâlnire, dar tu, Radu? Ce te faci cu 23 de persoane la masă?

Poza istorică pe deal la Cicârlău - Puiu, Ian și Radu cu soțiile și copiii lor

R.S.: Nu-i bai! Ne descurcăm noi! Doar să veniți!
P.S.: Rămâne un ideal.
I.S.: Pe care sperăm să îl putem atinge, de vreme ce invitația e ca și făcută.

N.S.: Mulțumim de invitație și eu, în plus, vă mulțumesc, dragilor, că m-ați însoțit în aceste aduceri-aminte și, mai ales, că existați în viața mea.

4 comentarii

  • Sfârșit de Cronica de Familie
    Cristina Gheorghe, 11.02.2022, 17:04

    Nicole a ajuns la sfârșitul cronicii familii Sima ! O cronica plăcuta de citit, cu multe detalii impresionante , cu multe amănunte care ne trezesc admirația, un zâmbet sau nostalgia tinereții , care ni se pare întotdeauna la virsta de acum scăldată in lumina atâtor speranțe și planuri de viitor… Ei bine, in ceea ce-i privește pe frații Sima aceste speranțe și planuri s-au împlinit cu brio și chiar in mare măsura au fost depășite ! Toți trei au avut enorm de multe succese profesionale si personale, fiind nume cunoscute in domeniul lor de activitate pe plan național și internațional ( Puiu și Ian j sau atingând ( in cazul lui Radu) , fără nici o aparenta dificultate, nivelul Omului Renașterii, dotat artistic la fel de mult ca și tehnic/științific. Căsătoriile fraților sunt armonioase și de durata, cum le-ar fi dorit sa aibe iubiții lor părinți, modelul de inspirație pentru toți trei; din aceste unire minunata cu sotiile lor alese cu dragoste s-au născut copii frumoși , ce au crescut sub oblăduirea lor in adulti de nădejde, la rândul lor acum cu familii si copii deosebiți.

    Pozele ce ilustrează aceasta parte finala a Sagai Sima sunt bine alese si reflecta fidel bucuria pe care o au cei trei frați când se revăd in doi, in patru sau in grup masiv de familie.

    E o bucurie sa citești despre asemena oameni de valoare si sa știi ca ai privilegiul sa-i observi de aproape prin intermediul condeiului mânuit cu măiestrie de Nicole Sima.

    Mulțumesc, Nicole. Ce mult ma bucur ca ai ales un asemenea om ca soț !

  • No, binie, acu’….
    Carmen Stoianov, 14.02.2022, 20:21

    No, binie, acu’…..(acel sfert de ardeleancă din mine nu a rezistat ispitei!)… dragă Nicole, eu ce mai pot zice…cu toţi cei ai tăi numiţi aici, de la cei 3 fraţi şi dragele lor soţii la voi, toţi cei 23, invitaţi în ospeţie la masa lui Radu ….Dacă m-ai fi avertizat că voi ameţi, probabil aş fi zis: “ce glumă bună!”; dar a fost chiar aşa: am ameţit (la propriu!) citind acest al patrulea “volum” (ca informaţie este un “volum”, fără nicio exagerare!), pe care Nicole, modestă, ni-l prezintă ca încă o conversaţie….Ce conversaţie?!.... Ce conversaţie!!.....
    Jos pălăria în faţa celor care au ştiut să-şi construiască o asemenea carte profesională de vizită, în paralel cu căminul armonios, durat alături de doamne înţelepte, care le-au înţeles şi susţinut pasiunile ce i-au cutreierat şi cărora nu le-au putut răspunde decât că ei – cei trei! – sunt gata să mai croiască o cale, să mai deschidă un drum, să mai exploreze o perspectivă. Şi aşa, rafturi de bibliotecă s-au umplut, recunoaşteri academice s-au împlinit, cariere şi case gospodăroase s-au clădit, familii s-au întemeiat, s-au consolidat şi au învăţat “lecţia” conjugării unui verb: a dura-durare ….pentru că mereu, alături de întreg acest efort constructiv, alături de toate cele mai sus enumerate – şi câte or mai fi pe lângă ele?! – celor trei fraţi binecuvântaţi de soartă le-au stat “doamnele”, le-au stat copiii iar acum le stau nepoţii. Ce mult s-ar fi bucurat mama voastră, dragilor de toate cele aflate de mine aici…. şi bunicii cum ar fi lăcrimat de bucurie….ce poezii ar fi scris tatăl vostru…..Să vă trăiţi, dragilor şi dragelor mele, de aproape şi de departe, cei pe care îi cunosc la propriu şi cei pe care Nicole a ştiut să mi-i aducă aproape…iar tu, Nicole, să scrii şi despre copiii voştri, ai tuturor… şi despre nepoţi. Sunt sigură că vei avea ce scrie!



    • RE: Apropo de "No, binie, acu’…."
      Carmen Stoianov, 15.02.2022, 09:32

      ....Rectific, cu scuze....dar şi cu mândrie: nu era vorba despre 25% ardeleancă, ci de 50% din moment ce tata era din Cluj iar părinţii lui - mama: Târgu-Mureş şi tata - Gârbova Sibiului....de unde se vede că "dacă matematică nu e, nimic nu e!"...
      Acuma - şi cu rectificarea asta, vorba lui tata: "după ploaie, chepeneag!", dar eu ştiu că era musai şi, "dacă-i musai - cu plăcere!"

  • "Cuvântul de ordine: perfecțiunea"
    Daniela Stefanescu, 19.02.2022, 00:09

    "Cuvântul de ordine: perfecțiunea"

    În familia Sima "cuvântul de ordine" este "perfecțiunea"… aşa spune unul dintre fraţi despre celălalt, dar eu îl citez acum extrapolând, căci se potriveşte la întreaga familie, de la mic la mare.
    N-am cunoscut în realitate o a doua familie ca aceasta! Iar cronicarul ei, Nicole Sima, punctând şi subliniind ceea ce era esenţial şi atât de interesant şi de ieşit din comun în familie, cu spiritul ei fin de observaţie şi talentul de a reţine şi reda ceea ce a adunat şi analizat, m-a ajutat să aflu şi multe lucruri pe care nu le ştiusem, întărindu-mi convingerea că o a doua familie ca aceasta nu există decât, poate, în filme.
    Celelalte comentatoare ale textului de mai sus au scris, după părerea mea, tot ce se putea scrie, deci încerc să nu repet ideile lor, ci să atrag atenţia asupra unui aspect. Până se ţine Nicole de cuvânt şi umple "tomuri întregi" despre copiii Sima, cinci la număr, şi despre copiii copiilor lor, şapte la număr – aş adăuga eu ceva legat şi de realizările grozave ale următoarei generaţii, ajunsă la maturitate: studii şi pasiuni interesante, masterate şi doctorate unde poate doar cu gândul te-ai duce: Belgia, Elveţia etc., făcându-ne mândri că suntem români.
    Automatica, matematica, informatica sunt, desigur, în capul listei şi la ei, dar nu stau mai prejos nici artele, căci am văzut nişte picturi senzaţionale ale celui care, desigur, şi-a moştenit tatăl, pe Radu, în talent artistic. Ca să nu mai vorbesc de desenele extraordinare – iar acest cuvânt nu spune destule – ale Sarei, nepoata lui Nicole şi a lui Puiu; asta pe lângă toate celelalte înzestrări şi pasiuni ale adolescentei: de la informatică, biologie, tehnologie la … pian, în care este autodidactă (de fapt, internetul i-a fost profesor…) şi mai şi compune cu multă sensibilitate. Ce complicat va fi să aleagă ce va face în viitor, ne-a mărturisit de curând mămica ei! Da, aşa este, va fi complicat, dar nu pentru că nu este bună la ceva anume, ci pentru că este de excepţie în atâtea domenii. Dar, pentru că veni vorba de mama ei, aş dori să vă relatez în final ceva: noi două suntem în legătură şi pe LinkedIn, "the world's largest professional network". Mi-a venit acum vreo două luni un mesaj de pe această reţea, al cărui început era: "Our colleague Diana Sima published a milestone paper on the use of MRI in MultipleSclerosis". Atunci, mândră tare, am intrat şi eu din nou pe profilul ei şi am fost extraordinar de impresionată de cercetările şi realizările ei.
    Cu alte cuvinte, aşchia / aşchiile nu sar(e) departe de trunchi.
    Iar în cazul familiei SIMA, când trunchiul este atât de solid, cu astfel de rădăcini puternice de generaţii, făcând faţă cu brio tuturor intemperiilor, crescând tot mai înalt şi ridicându-şi ramurile către soare, rămânând falnic ca la început, nu pot decât să fiu de acord cu ceea ce spune Puiu: "iubirea dintre părinții noștri a fost «tiparul» după care toți cei trei fii ai lor, dar și cei cinci nepoți și-au clădit familiile" şi, aş adăuga eu, vieţile în general.
    Amu… cu mine aţi gătat, căci altminteri aş continua la nesfârşit, admiraţia mea faţă de această familie fiind fără margini.


Publicitate

Sus