21.03.2006
Un meci de fotbal a adus ţara în pragul isteriei războinice. Străzile s-au umplut pe rînd de rapidişti şi apoi de stelişti, pentru ca a treia zi, vineri, să se audă un urlet sfîşietor peste norii care au udat România. Steaua şi Rapid joacă una împotriva celeilalte în sferturile de finală ale Cupei UEFA.

Traian Băsescu însuşi a primit echipele la Cotroceni şi după ce le-a decorat, le-a cerut să se caftească estetic, civilizat şi doar pe teren. Cine mai are însă timp să stea să-l asculte pe preşedintele ţări? Aşa că nebunia a luat-o la vale plimbîndu-se fudul între Ghencea şi Giuleşti, ca o fată mare ieşită la promenadă, printre peţitori băloşi şi cartofori. Folclorul peluzei abia aşteaptă să erupă din nou rasist şi plin de umor deşănţat. Asta e teama cea mai mare, forul european fotbalistic fiind intransigent cînd vine vorba de astfel de manifestări. Nu îmi închipui însă masa turbată de stelişti din tribună reuşind să se abţină şi să nu cînte fericit: ”Am avut şi vom avea mereu, boală pe ţigani...”. Plus bannerul deja celebru “Urîm ciorile”.

Pînă acolo însă, lupta a început în declaraţii, unele dintre ele absolut inconştiente, cum e cea a patronului stelist Gigi, care a spus că-şi dorea adversar pe Rapid, pentru că e cel mai slab dintre posibilii oponenţi. Apoi idea creaţă a lui Meme, managerul general, să se joace fără suporteri rapidişti pe terenul Stelei şi fără stelişti pe cel al Rapidului. Deja clasica poveste cu profilaxia, inexistentă şi în relaţia dintre cluburi, suporteri şi fotbal. În loc să educi, e mai simplu să extirpi.

Rapid – Steaua aduce o echipă din România în semifinalele Cupei UEFA şi va tranşa pentru eternitate chestiunea rivalităţii dintre grupările ultras de suporteri. Învingătorii vor detesta în absolut hoardele învinşilor, într-un război al străzi în care umilinţa celeilalte peluze e mai importantă decît golul în plus de pe tabelă. România a înnebunit astfel, pentru că aici, condiţia suporterului nu e să-şi iubească favoriţii, ci să urască susţinătorii adversarilor.

Tăriceanu văd că tace încă. Deunăzi a declarat că ţinea cu Rapidul cînd era mic. Sper să fi ţinut şi cu Steaua după ce a mai crescut, altfel e groasă tare cu meciul acesta.

0 comentarii

Publicitate

Sus