24.07.2022
Această afacere locală este uneori luată în derâdere de oameni care sunt, fără îndoială, mai obișnuiți cu vitrinele cu sclipici, cu ochelarii de carton asezonați cu limbi străine, cu muzica care te încurajează să te arunci și să-ți plimbi urechile spre un ecran cu zâmbetele înghețate ale însoțitorului de la comenzile din spatele unui tablou de bord demn de ultimul Concorde.

Nu va fi cazul bistroului, al barului de cartier, al tavernei, al micului magazin din colț, care sunt încă în locuri "strategice" din sat sau oraș, locuri care vor fi căutate de bancheri pentru a-și instala sucursalele bancare în fiecare colț și intersecție înainte de a se retrage pentru a-și servi clienții doar cu carduri, coduri și alte relații despre chestii bancare.

În căldura reconfortantă, în spatele unui geam aburit de o iarnă aspră sau stând pe terasă sub o umbrelă imprimată cu numele unei beri răcoritoare, scena este pregătită.

Iar acest cadru a fost o sursă de inspirație pentru fotografi ca Doisneau, Brassai, Ferré și scriitori ca Cioran, Aragon, Miller - lista este lungă, foarte lungă...

Acest lucru nu va surprinde pe nimeni, deoarece viața este acolo, sub ochii tăi, atât pentru oamenii celebri sau în curs de a deveni celebri, cât și pentru vecinii dintre orele de muncă, cu prietenii pentru o poveste savuroasă la tejgheaua din tablă zincată.

Chiar și bietul om care caută să-și înece singurătatea își va găsi alinarea acolo, ghemuit într-un colț al barului, la BON COIN.

Cuvintele, ideile și tăcerile se întrepătrund fără să deranjeze pe nimeni, fără să-l rănească pe celălalt, care poate gândi altfel sub privirea binevoitoare a patronului sau a chelnerului.

Așa că, dacă timpul nu contează prea mult, este locul perfect pentru a bea, a te confesa, a te descărca...

Pentru a ilustra toate acestea, avem aici câteva imagini culese printre stări și căutări ale adevărului printre secunde trăite, pahare de vin, beri spumante și cafele cu aromă rotundă sau melodioasă între Paris, Sibiu și alte mici colțuri fericite...

(Louis Guermond, Sibiu pe 2 mai 2022, inspirat de lefigaro.fr/sortir-paris/les-5-cafes-litteraires-historiques-a-paris)



































0 comentarii

Publicitate

Sus