14.08.2022
O incursiune în mica mea arhivă de fotografii este mereu binevenită dar mare mâncătoare de timp. Asta pentru că mă uit prin diverse directoare (foldere) fără să mai caut ceva anume ci doar ca să văd și să rememorez momente în mare parte uitate. Mă scufund astfel în amintiri, pun fotografii deoparte cu gândul că merită printate, aleg imagini pentru prieteni, mă gândesc la reprocesări sau chiar rescanări și. rapid, uit ce caut și de ce am ajuns acolo. Închid, o iau de la început în speranța că găsesc ce caut repede pentru ca curând, foarte curând, să fiu din nou pierdut printre imagini.

Am plecat de la ideea de a alege pentru fiecare an o singură fotografie care a însemnat ceva pentru mine, care mi-a plăcut atunci, îmi place și acum, care a definit cumva fotografia mea din acea perioadă. Este un exercițiu foarte bun și îl recomand. Nu am ales cele mai bune fotografii sau mai corect spus, ceea ce cred eu a fi cele mai bune. Pentru asta văd un proces mai amplu pe care l-am evitat.

Așadar, câteva cuvinte despre cele selectate...

Primii 10 ani - pentru că a început să mă intereseze fotografia de prin anul 2000 - au fost despre peisaj și tot ce cuprinde el. Mă gândesc aici la aparatul foto, obiective și teleobiective, trepiede, filtre etc. precum și cât mai multe excursii în natură. Eram abonat și citeam câteva reviste de fotografie, experimentam mult și imitam orice îmi plăcea. Am învățat mult atunci despre partea tehnică, despre procesarea unei imagini, despre diverse tehnici și bineînțeles, despre fotografia clasică. Forumurile de discuții pe teme fotografice erau foarte active, toată lumea participa la concursuri și în general, fotografia lua un avânt puternic datorită aparatelor digitale și a internetului. În 2009 chiar am reușit să-mi fac un site de prezentare. Ce vremuri!

2005 - 2011














De prin 2010 am devenit mult mai interesat de fotografia clasică, de fotografia de stradă. Suna extrem de nefiresc 'fotografie de stradă' când toată lumea îi spunea 'street photography'. Prin 2009-2010 am intrat în asociația 'Bucureștiul meu drag' cu excursiile acelea minunate prin oraș apoi, în 2011, am înființat împreună cu alți fotografi un grup de fotografie de stradă (sic!). Curând mi-am propus să folosesc aparate analogice și, după câteva încercări nereușite cu aparate diverse, am trecut pe formatul mediu cu un Rolleiflex apoi Leica. O perioadă de 8-9 ani, până prin 2021, m-am jucat aproape exclusiv analog: expunere-developare-scanare. Am plecat de la ideea să învăț procesul analogic și m-a prins așa de tare încât, fără să exagerez, nu mă interesa absolut deloc aparatul digital. Îl foloseam foarte rar, la câte o provocare comercială. Pentru stradă, doar analog!

Aparate nu, dar încălțări am stricat ceva în anii ăștia!

De curând m-am reîmprietenit cu aparatul digital dar fără să renunț la cel analog. Încerc să le combin!

Până la urmă contează doar rezultatul final, fotografia!

Un periplu de peste 20 de ani și singurul regret este că nu a fost mai lung. Tare mi-ar fi plăcut să fi avut această pasiune de copil și amintirile mele să fi fost mai palpabile, încadrate în formatul unor fotografii cu zimți sau nu.

Dar chiar și așa, în arhiva mea mică de imagini, intru abătut căutând ceva, mă rătăcesc superb, revin motivat și cu mâncărimea aceea din buricul degetului care mă face să merg mai departe!

2012 - 2022






















Dan Moruzan
www.danmoruzan.ro

0 comentarii

Publicitate

Sus