17.10.2022
Cu toții sau măcar mulți dintre noi am văzut și ascultat concerte de tot felul: muzică clasică, pop, rock, muzică populară, orchestre, soliști sau interpreți de tot felul. De la lăutari, magicieni ai viorii sau pianului, cântăreți de stradă, instrumentiști geniali sau amatori, până la staruri internaționale, mari muzicieni sau diletanți cu pretenții de vedetă. Dar, câteodată ne este dat să vedem fenomene muzicale interpretative care generează o Vibrație specială și momente de grație.

Violoncellissimo este un astfel de fenomen.

Creat de maestrul Marin Cazacu, un extraordinar violoncelist și un profesor cu har, Violoncellissimo este un grup de tineri muzicieni, magicieni ai violoncelului, un pianist și o percuționistă de excepție, care știu, vor și pot să ridice săli în picioare, să genereze aplauze și ovații îndelungi, să rămână în memoria celor care îi văd și îi ascultă. Veniți în această formație de 14, 16 sau 20 de violoncele din Arad, Cluj, Târgu Jiu, Buzău, Iași, Alba Iulia, Oradea sau Chișinău (având între ei doi laureați ai Concursului Internațional "George Enescu"), acești tineri absolut remarcabili fac o muzică specială, vie, dinamică și foarte originală. Trecând cu ușurință de la muzica clasică la rock, jazz, muzică de film sau piese din folclorul autentic, Violoncellissimo inoculează acel sentiment tonic, proaspăt și prietenos pe care doar tinerețea, dăruirea, talentul și profesionalismul puse împreună îl pot genera.


După trei turnee naționale susținute în fiecare toamnă, începând din 2019, acum, Violoncellissimo e la primul turneu rezonant, de amploare, în România și Republica Moldova. Zilele trecute, după concertele de la Oradea, Arad și Sibiu acești muzicieni conduși magistral de Marin Cazacu au "dat foc" Ateneului Român. Public divers, de toate vârstele, cunoscători într-ale muzicii clasice sau doar curioși, a umplut până la refuz sala de sub cupolă. Și mai bine de două ore, acel public a fost transportat cu un talent și o știință de alchimist de la muzica de secol al XVIII-lea, la tangouri argentiniene, la muzică de film, rock sau teme populare în prelucrări moderne. Aducând pe scenă orchestrații originale, absolut neașteptate, proprii (Radu Sinaci, unul dintre violonceliști, este și orchestratorul grupului) acești muzicieni de excepție au creat un moment cultural de excepție. Au pus sufletul în instrumente, au adus bucurie, au generat melancolii, zâmbete, amintiri și multe aplauze. Turneul lor va continua la Chișinău, Bistrița, Cluj, Deva și Ploiești. Mergeți să îi vedeți si să îi ascultați pe acești vrăjitori ai violoncelului care, cu o ușurință și plăcere proprii doar celor dăruiți, fac minuni în mintea și sufletul celor pentru care cântă.


Violoncellissimo nu seamănă cu nimic. Violoncellissimo e unic. Prea puțin cunoscut, prea puțin cântat, ascultat și văzut. Cu un potențial uriaș, această orchestră de violoncele ne arată o altă față a muzicii. Una care place tuturor, care îi bucură pe toți și care demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că România muzicală este mult înaintea României noastre de zi cu zi, de cele mai multe ori tristă, încrâncenată, pesimistă și împiedicată în propriile frustrări și nereușite. Violoncellissimo este despre oameni senini, optimiști, foarte buni profesioniști și care privesc înainte, cu capul sus, gata să se ia la "trântă" muzicală cu oricine, oricât de galonat ar fi.


Violoncellissimo e o poveste. O poveste din prezent, începută din dragoste pentru muzică și din dorința de a dărui bucurie. O poveste în care Feți Frumoși și Ilene Cosânzene care merg cu tramvaiul și au credite la bănci, "încălecați" pe violoncele fermecate care "mănâncă" partituri și jăratic, cumpărate cu bani de la părinți, răpesc privirile și câștigă inimile celor care îi ascultă. Iar Împăratul muzicii adoarme fericit și visează frumos despre cât noroc are cu acești tineri români care îi fac cinste lui și regatului pe care îl păstorește în armonii de violoncel...

0 comentarii

Publicitate

Sus