26.06.2006
Anglia – Ecuador 1-0
Portugalia – Olanda 1-0


Olanda – Portugalia a fost un măcel cu toate autorizaţiile la zi şi cu acordul părţilor. Plus un rus căpăţînos şi inutil în esenţă. Rusul, arbitru.

Meciul are o cruntă istorie a violenţei, începută devreme, în minutul 7, cînd Boulahrouz l-a capsat criminal pe Cristiano Ronaldo, pe pulpa dreaptă, dar a văzut numai galben de la Ivanov, rusul. Costinha a răspuns repede şi a fost avertizat, continuînd apoi să caute al doilea galben şi primindu-l pînă la urmă, cu un minut înainte de pauză. Între timp, Maniche deschisese scorul după o fază şnur. Am ţinut cu Portugalia ca un copil, din milioane de motive anti-olandeze, inclusiv că Van Basten îmi pare rasist.

I-am spus, în pauză, Nicoletei că Boulahruz e speranţa mea, în maxim 15 minute de la reluare urmînd a fi eliminat. Ceea ce s-a întîmplat, declanşînd însă isteria pe teren. Conduşi cu avantajul omului în plus anulat, batavii şi-au pierdut minţile, iar Ivanov - bunul simţ. Ultimele treizeci de minute au fost o luptă continuă de stradă, cu încă doi eliminaţi şi cu un concurent serios pentru Domeneq la coroana celui mai prost antrenor: Van Basten. Care s-a certat cu Van Nistelrooij şi l-a ţinut pe bancă pe cel mai mare marcator olandez chiar cînd îi ardea buza mai tare să înscrie. Portugalia s-a calificat avînd pe bancă antrenorul campion al lumii, brazilianul Scolari, iar în teren un Figo grozav şi un Maniche inspirat. Mai echipă, lusitanii merg în sferturi dîndu-mi două imense bucurii: Olanda e acasă, iar în semifinale va trece una dintre favoritele mele, Portugalia sau Anglia.

Anglia care l-a redescoperit pe Beckham, după un meci sărac împotriva Ecuadorului, topit de soare şi lipsit de nerv. Noroc cu David, care a trimis din lovitură liberă suficient de bine cît să-l facă pe Mora să trimită în bară şi de aici în plasă. Sud-americanii nici n-au prea crezut că au vreo şansă, aşa că nu prea avem pe cine plînge.

Ce mă îngrijorează însă în acest moment sînt greşelile de arbitraj, din ce în ce mai dese şi mai mari. De unde se vede că politica FIFA în privinţa cavalerilor cu fluier e total anapoda. Sigur, ea nu se va schimba vreodată din atîta lucru.

Am văzut, ieri, o statistică a şuturilor la poartă. Lampard, englezul, a tras cele mai multe. Apoi vin la rînd trei nemţi, ceea ce nu-mi place de loc. N-ajunge că joacă acasă, unde sigur la nevoie arbitrii îi vor ajuta, dar mai şi joacă bine teutonii. În plus, am mai scris-o, joacă ciudat de altfel pentru istoria şi tradiţia lor de infanterişti cu măsura 47 la picior. Ar cam fi păcat să ne trezim cu echipa asta prima în lume.

0 comentarii

Publicitate

Sus