Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Cuvinte pentru înecaţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Manual de fotografie: Despre prunii melancolici, cireşi şi omul lui Julio Cortazar


Alina Andrei

01.10.2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Prunii sunt melancolici, cireşii par plini de bucurie îndeobşte. N-am văzut copil cu cireşe atârnate de urechi să stea bosumflat în sine. Ba unii rânjesc când îşi rup din cercei şi-i mănâncă, scuipând sâmburii în capetele motanilor. Şi de coarnele boilor şi vacilor cu smocuri de iarbă în bot poţi să atârni cireşe coapte cu frunze cu tot, prune nu. N-ai cum. Apoi, într-o dimineaţă, am văzut un bărbat ce mânca o felie de pâine de casă unsă cu magiun de prune. Mesteca cu noduri, de parcă îi trecea ceva greu prin minte, ceva ce nu-l lăsa să-i tihnească. Afară, peste gard, vecinul fluiera un cântec poticnit, umplând găleata cu apă. Roşie. Mă refer la găleată, oamenii nu obişnuiesc să se adape cu apă colorată, o beau doar dacă e transparentă, cât să te oglindeşti în ea. Oglinda din găleată se sparge în zeci de cioburi dacă plouă afară ori în casă, deasupra ei. În astfel de momente, chipul apare ciupit, vâjâit, cu ochii nefiresc de mari sau de mici. Tulburi.

Piatra vânătă - sulfat de cupru sau CuSO4∙5H20 în păsăreasca profesorilor de chimie - e bună pentru vopsit casele. Se mai foloseşte în tratarea viţei de vie bolnave, care, după vindecare, face struguri cu boabe mari vineţii, dulci-acrişoare, şi din acelea mici, rotunde, pentru vin. Băutură pentru veselirea inimilor albastre. Se spune că vinul de pelin şi cidrul din coacăze negre alungă cel mai repede albăstreala de pe inimă. Dar nu întotdeauna. Dacă torni cu pipeta stropi de cidru în gura unei ţestoase melancolice, aceasta nu se va înveseli deloc, va încerca să te scuipe văzându-şi de drumul ei, dorind să se ascundă cât mai departe, în tufe dosite unde nu-s băuturi ameţitoare la cap, ci doar băltoace de ploaie şi ierburi amare, unde poate să-şi ronţăie în tihnă nefericirea.Un bărbat plămădit din litere de Julio Cortazar (sau poate că a existat în realitate, în carne şi oase) se plângea în "Scrisoare către o domnişoară din Paris" că vomită iepuraşi. Insinua la finalul răvaşului că nu mai suportă boala ciudată, vrând să-şi pună capăt zilelor. Însă eu n-am citit această povestire (căutând-o în zadar), aflând de ea prin mijlocitor, aşa că e posibil ca de fapt să nu fi insinuat o asemenea grozăvie. Îmi imaginez - cu vremea s-a obişnuit să vomite iepuraşi la colţ de stradă, să fie urmărit de bulgării urecheaţi de blană şi de cârduri de copii sălbatici. M-ar încânta să fac astfel de fotografii suprarealiste. Crude, lipsite de drăgălăşenie, onirice. Bărbatul verde-gălbui la faţă, ochii larg căscaţi, cu mâinile ţinându-se de burtă, sprijinit oarecum de un zid albastru, scuipând iepuri mici, gri. Pentru că nu vreau să mă folosesc de ajutorul calculatorului, va fi destul de greu să conving pe cineva să-şi îndese juma' de iepure viu în gură (tot n-ar încăpea), acelaşi trebuind să se vopsească pe faţă în nuanţa pe care o au de obicei bolnavii de fiere sau de ficat. Însă ceva mai pronunţată.Butoiul de melancolie, în care spunem uneori c-am căzut, are culoarea prunei coapte sau a vânătăii care n-a apucat încă să treacă în galben. Violetul e mortuar, roşul clocoteşte de viaţă chiar şi atunci când curge gâlgâit dintr-un trup căzut. La ora albastră, fiece lucru pare magic, fotografii se înmoaie şi fotografiile la fel.

Într-o câmpie mongoleză cu nume greu de scos pe gură un cal gri avea legat un şal albastru de coamă, nu ca să nu răcească, ci din motive cunoscute doar şamanilor şi duhurilor asiatice. O echipă de francezi au filmat cum un bărbat cu şanţuri adânci şi cărări subţiri brăzdate pe faţă a mângâiat crupa armăsarului, i-a trecut palma peste burtă, încetişor, smulgându-i apoi, dintr-o smucitură bruscă, fire lungi din coadă. Firele au fost împletite şi subţiate. N-am văzut tot documentarul, aşa că nu voi şti niciodată ce s-a întâmplat cu ele. Dar înainte de apariţia calului gri, lângă o iurtă, mai multe femei aspre, cu cosiţe sure, încercau să înduplece cămilele să alăpteze un pui orfan. N-au consimţit până când n-au fost înmuiate de muzica unui şaman ce cânta la lăută o baladă lăcrimoasă de bună seamă, căci curgeau boabe lichide din ochii cămilei mari, cea care a lăsat puiul să i se strecoare sub burtă şi să-i sugă laptele.

Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Singura veveriţă siberiană pe care o cunosc stă la bloc (5.0/5 - 27 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Poemul perfect de iubire pentru tine, doar pentru tine (4.8/5 - 18 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Patti Smith şi Robert Mapplethorpe în bucătăria lor (coioasă, cum ar spune un cunoscut de-al meu) (4.7/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am vrut să fotografiez: Un om plin de păsări (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mine în cartier: Apollinaire şi Marie Laurencin (4.9/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer