07.03.2023
Un alt exemplu interesant de locuință personală de arhitecți, dincolo de toate câte le prezintă pagina de FB OfHouses (care au fost, de altfel, și motivul celor câteva rânduri de aici) este locuința personală a lui Frank Gehry, din Santa Monica. O menționez aici fie și numai pentru că mulți sunt de acord în a o menționa ca un exemplu de lucrare superioară multora din lucrările ulterioare ale arhitectului (architecturalrecord.com/exclusive-look-inside-frank-gehrys-home). Lucrarea, un exemplu de work in progress, este și un exemplu de lucrare care progresează deodată cu schimbarea intențiilor auctoriale și ale idiomului autorului său. Există, de asemenea, și cărți, albume mai precis, publicate exact pe această temă, a caselor arhitecților: Architects Houses și Architects Homes, după cum există tema ca atare cercetată și ilustrată în presă, de la CNN (cnn.com/architects-homes) la revistele de arhitectură, normal (arch2o.com/do-architects-design-their-own-homes; sau thespaces.com/architects-homes-you-can-visit/).

Sunt și seriale pe Netflix dedicate caselor extraordinare (precum, de pildă, aceasta pe care a remarcat-o și FT: ft.com).

Ce ne spun toate acestea despre arhitecți, în primul rând? Câteva lucruri: eliberați de povara de a ilustra visurile (sau coșmarurile) altora, arhitecții pot fi mai îndrăzneți în a afirma principii proprii de proiectare, mai curajoase, mai expresive, poate, dar oricum mai interesante decât multe dintre lucrările destinate altor clienți. Pe de altă parte, casele proprii sunt, cu o vorbă de lemn a birocrației bruxelleze de astăzi, mai sustenabile. Adică, sunt de multe ori neutre energetic (precum casa proprie a profesorului și mentorului meu de la Cincinnati, John E. Hancock, care are certificare Leed Platinum google.com/lead+platinum+certification), sau foarte avansate în echipamente și dotare interioară.

În acest fel, asemenea case slujesc și drept carte de vizită pentru arhitecta sau arhitectul, sau pentru un cuplu de arhitecți. Nu rareori, arhitecții primesc discounts dacă includ în specificații anumite produse, materiale sau echipamente de mobilier, ceea ce înseamnă că este ceva mai convenabil pentru aceștia să expună și produsele cele mai la zi ale altora ca parte a locuinței proprii, promovând produsele altora. Avantajele profesiunii, ce să spun? La o casă întreagă, asemenea reduceri ajung să conteze chiar semnificativ, poate chiar spre 15-20 de procente.

Închei, reiterând discuția de săptămâna trecută, în care spuneam că asemenea case proprii sunt un bun material didactic. Poți explica mai rapid studenților ce va fi fiind în mintea auctorială a diferiților starchitects când le prezinți chiar locuințele personale, pe orizontul operelor lor și, de asemenea, poți fi mai convingător, ca arhitect, când le arăți viitorilor tăi clienți o casă, a ta, gata, și pe gustul tău.

0 comentarii

Publicitate

Sus