Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Fotografie  Sageata  Atelier foto

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Micul Paris un oraş în ruină


Robertin Iuga

30.01.2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Micul Paris, asta este porecla pe care Bucureştiul o primise la începutul secolului, datorită asemănării cu frumoasa capitală europeană.


La ora actuală suntem invadaţi de fotografii cu vechiul Bucureşti. Privindu-le regăsim foarte puţin din atmosfera şi locurile de atunci.

Avînd neşansa celor cincizeci de ani de comunism şi a haosului postdecembrist, Bucureştiul ni se dezvăluie în toată splendoarea lui actuală. Un oraş pestriţ în care se construieşte fără nici o logică şi cu o dovadă totală de prost gust.

Căutînd pe net, am găsit un articol în care se compara ironic Bucureştiul cu Barcelona: "Oraşele lor sînt frumoase nu pentru că au arhitecţi mai buni. Pur şi simplu au locuitori mai civilizaţi. Gaudí n-ar fi putut crea parcul Güell prin cartierul Drumul Taberei. Toate colţurile ar fi ajuns pline de rahaţi şi prezervative folosite, iar în pavilioanele în formă de ciupercă s-ar fi instalat urgent grătare de mici. Faianţa de pe salamandra de la intrare ar fi fost smulsă cu o plăcere sadică şi ce mai rămînea din şopîrlă ar fi fost tatuat de graffitiul obscen al băieţilor de cartier. Barcelona l-a creat pe Gaudí în aceeaşi măsură în care Gaudí a creat Barcelona. Din perspectiva asta Bucureştiul l-a dat pe Mutu, pe Copilul Minune, pe Videanu şi pe Tăriceanu. Care ne dau înapoi Bucureştiul pe care-l merităm.

De aceea cînd îmi amintesc de sintagma "Micul Paris" nu pot să-mi spun decit: al naibii de mic, minuscul de-a dreptul. Cu moţul în Palatul Victoria".

Văd mereu grupuri de turişti străini care, strîngîndu-şi aparatele de fotografiat la gît, caută cu hărţile în mînă un centru istoric. Găsesc un Lipscani în ruină, plini de ţigani şi cîini vagabonzi.

Păcat.

Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

Spacer Spacer