Ana Maria Dobre-Nir
Parcă mă mănâncă pielea. Mă întorc de pe o parte de alta. Nu pot să dorm. Mă ridic din pat și merg la fereastră. O deschid, pentru că simt că mă sufoc. Sunt multe stele. Mai multe decât în seara trecută, când erai aici. Când mi-ai spus că nu știi ce să faci. Că nu vrei să rănești pe nimeni. Apoi te-ai înțepat în talpă. Ai înjurat parchetul. Ți-am curățat rana. Tu mi-ai sărutat cotul. Ne-am certat aiurea. Ai plecat. Iar ușa a făcut mult zgomot. Și m-au durut urechile. Și inima. Alo, da. Nici tu nu poți dormi. Ah.
Monica Bologa
Am fost un copac falnic într-o pădure de tei. Într-o zi de luni, o drujbă m-a pus la pământ. M-am trezit buștean, decojit, transformat într-o scândură uscată tratată cu parafină, șlefuită în plăci cu șanțuri umplute cu mină. Acum sunt un creion banal în mâna unei fete care mă consumă în timp ce scrie o poveste despre o idilă. Cred că e despre iubirea ei, pentru că pe masă, pe lângă foi, o lampă și-o ascuțitoare, mai are un bol în care-și aruncă spinii pe care și-i smulge, pe rând, de sub piele.
Silvia Ștefan
Tu nu poți, Silvi. Când auzeam cuvintele astea, îmi venea să-mi scobesc toate organele, să le suflu de praf și să le reașez, pe raftul potrivit din cămară. Aici e borcanul cu visuri. Tu n-o să poți, ești fată, astea-s lucruri pentru bărbați. Aici e cel cu sănătate. Ai cancer, inima ta n-o să reziste anesteziei, copilul tău se va naște fără picioare. Nu poți, Silvi. Sunt șanse mari să nu prindă a doua zi pe Pământ, n-ai voie să fii mamă. Tu poți, Matei. I-am zis, mângâindu-i creștetul. Tu ești puternic, așa ca mami.
Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iunie 2023, grupul are 11.430 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).