04.07.2023
Cristina Daniela Dumitru-Pascal
Zara mângâia ghemotocul de lângă ea și îi sărută puful blond de pe cap. Mamă, eu sunt lumina ta și a lui tata? Da. Dar ție îți spune candela mea. E o altfel de lumină. Una pe care trebuie să o ții aprinsă. Știi, uneori unii oameni au sau n-au, mai au sau nu mai au, Ce? Fir pe mosorul vieții. Și atunci adorm, undeva, pe un nor. Mamă și dacă mai este fir, dar se rupe? Trebuie să ai pe cineva lângă tine, așa cum a fost tata și să-l înnoade. Un doctor? Sau un om care să te învețe cum să trăiești din nou.

Titela Durnea
Când a poposit rădvanu' în urbe s-a făcut așa zarvă de ziceai că-s adunate toate păcatele laolaltă. Puhoi de lume, brațe pline cu saci și coșuri. Negustorul nu mai contenea cu tăiatul bucăților. Le-arunca peste umăr, nici că se uita cine cât bagă-n straiță. El știa una și bună: trebuia să-l împartă. Pe Vica n-o vestise nimeni, nici măcar clopotnița, pesemne că preacuviosul și clopotarul se-nghesuiau și ei la noroc. Privind mulțimea care se-ndepărta odată cu rădvanu' gol, se-mpiedecă într-o carte. O ridică, zâmbind.

Laura Stanciu
În 2026 s-au schimbat regulile în scrierea de texte literare, articole și discursuri politice. Lumea se săturase de AI. Românii de modă veche fuseseră uimiți. Textele aveau mângâietoarea prepoziție pe, se scriau impecabil, cu acuzativ. Cuvântul decât era pus numai unde-i era locul. Inteligența artificială eliminase limbajul ciolacuian, daean și iohannisian. Perfecțiunea generase depresie. A fost creată, în stare de urgență, non-inteligența artificială. Așa au reapărut umorul, bucuria și prostia.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iulie 2023, grupul are 11.540 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus