Ce poate fi mai minunat decât să ajungi acasă în orașul topit în asfalt și să revezi imaginile incredibile dintr-o realitate paralelă lângă care ai trăit până acum câteva ore.
Ah, Rodos, albastrul și albul tău minunat.
Întinderea insulei o face să fie destul de variată în ceea ce privește peisajele, plajele, clădirile, dar și din punct de vedere culinar.
Obișnuită ca mulți turiști să-i calce pământul an de an, insula s-a adaptat dorințelor noului val de consumatori de vacanțe.
Cred că Rodos este pregătită să satisfacă toate nevoile, de la cei mai puțin pretențioși, veniți să petreacă câteva zile cu o băutură lângă ei, în piscina hotelului, la doar câțiva metri de mare sau dependenții de petrecerile din cluburi sau de pe iahturi, până la cei care vor să beneficieze de serviciile unor hoteluri de lux, cu plaje private și condiții de cazare impecabile.
Dar găsești și suflete care vor căuta întotdeauna locuri mai retrase, plaje neamenajate, sate mai puțin vizitate de turiști sau taverne care să te surprindă cu o mâncare pe care nu o mai găsești în altă parte...
Fiind scăldată atât de marea Egee cât și de Mediterană, malurile insulei sunt foarte diferite de la o zona la alta, ba chiar de la un kilometru la altul.
Surferii vor căuta plajele cu valurile cele mai potrivite, cum ar fi plaja Parsonisi, care este și locul unde se unesc cele două mări, iar iubitorii nisipului fin vor trebui să meargă pe cele doar câteva plaje care oferă acest lux, cele mai cunoscute fiind plaja Tsambika și plaja Agia Agathi (Golden Sand) - dar găsești și plaje cu stânci sau pietre, frumoase și ele în felul lor.
Cei mai romantici nu vor rata plajele de genul Ladiko sau cea din Golful Anthony Quinn, unde se pare că s-au filmat scene din filmul Tunurile din Navarone.
Influențele orientale sunt prezente la tot pasul, mai ales în capitala Rodos sau în superbul sat Lindos.
Ziduri și turnuri de apărare, construite din piatră, străduțe înguste pavate cu pietricele, peste care au trecut anii și mii și mii de trecători, sunt dovada că aceste locuri au fost greu încercate de vremuri.
Găsești magazine pline de kitsch-uri la tot pasul, vânzători de tot felul de produse de care nu vei avea nevoie niciodată, dar și taverne absolut încântătoare, unde atmosfera este una specială, pe care numai grecii știu să o ofere.
Bineînțeles că produsele venite din mare sunt la mare căutare, dar nu lipsesc legumele și fructele proaspete, uleiul de măsline, precum și brânză de capra sau carnea roșie.
Rodos produce măsline și miere de foarte bună calitate.
Cea mai plăcută experiență culinara am avut-o la restaurantul Kostas & Elena din satul Charaki. Odată un sat de pescari, Charaki a devenit acum un resort foarte căutat.
Pentru că totul a fost aproape de perfecțiune, ne-am hotărât sa mergem și pentru a doua oară acolo, la același restaurant și nu am regretat nici o clipă.
Nu departe de experiența de pe malul marii, am avut surprize extrem de plăcute la două taverne din centrul insulei, în două sate total necunoscute de marele public, Psinthos și Apollona.
Aici sunt specializați în mâncăruri mai "grele", din carne de miel, vițel sau porc, dar fac minuni și cu brânză, pe care o pun în tot felul de salate, preparate la cuptor sau plăcinte.
Cele mai multe dintre taverne sunt afaceri de familie, iar proprietarii au deosebita plăcere să-ți descrie cum a fost pregătită mâncarea și ce ingrediente au folosit să o facă așa delicioasă, unele dintre ele fiind din curtea sau ferma proprie.
Așadar, Rodos poate fi insula potrivită pentru o vacanță de neuitat. Trebuie doar să știi ce vrei și să te informezi bine înainte care sunt cele mai bune locuri de vizitat, de făcut plajă, de cazare sau de experimentat bucătăria grecească.
Abia ajuns acasă, abia aștept să plec iar să colind minunatele plaiuri elene.
(click pe oricare fotografie pentru slideshow)