Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Efectul Good Bye Lenin! într-un loc unde istoria e la (înde)mînă


Iulia Blaga

05.03.2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Apartamentul comunist, încapsulat în Muzeul RDG din Berlin

Cel mai mare succes de casă al cinematografului german din '90 încoace, Good Bye Lenin!, pleca de la un miez foarte simplu. Un băiat îşi iubeşte atît de mult mama intrată în comă în octombrie '89 încît opt luni mai tîrziu, cînd ea îşi revine, transformă întreg apartamentul într-un fel de muzeu al RDG-ului, doar pentru a-i feri de emoţii inima fragilă. Anul trecut, la Berlin chiar a apărut un muzeu al RDG-ului, în care nostalgicii se întîlnesc cu trecutul, iar tinerii descoperă necunoscuta istorie recentă. "Hazul" acestui muzeu este că e interactiv. Poţi pune mîna pe toate exponatele fără ca supraveghetorii să te apostrofeze.

În Good Bye Lenin!, debaraua era luată la scotocit, draperiile grele scoase la aer, la fel mobila veche şi bibelourile prăfuite. Cînd mama cere cu aerul cel mai inocent (neştiind că solicită "salăţi din grădina ursului") castraveţi muraţi Spreewald, fiul Alex se dă peste cap să găsească o soluţie. Explicaţiile cele mai extravagante date schimbărilor pe care mama le observă fără să le identifice esenţa culminează cu cea potrivit căreia în RFG viaţa s-a stricat atît de mult încît oamenii au început să emigreze în RDG.


("Bunuri de larg consum" rămase în memoria afectivă a est-germanilor)
Filmul lui Wolfgang Becker, ieşit în 2003, a fost pe nedrept acuzat de nostalgie a comunismului. Dacă implica vreo formă de nostalgie, atunci era cea pe care toţi o avem pentru trecutul nostru, rău sau bun, şi propunea o desprindere umană de acesta. "În primele interviuri pe care le-am dat cu ocazia inaugurării DDR Museum (n. red. - la 15 iulie 2006), am fost adesea întrebat ce părere am despre afirmaţiile potrivit cărora felul în care prezentăm noi viaţa în RDG e prea benign, dat fiind faptul că în RDG era dictatură", spune Robert Ruckel, directorul muzeului, adresîndu-se vizitatorilor. E o alegaţie pe undeva firească, dar managerii muzeului au luat în calcul faptul că mai există în Germania muzee consacrate STASI sau Zidului Berlinului ş.a.m.d., nici unul însă despre viaţa de zi cu zi în RDG. Ideea muzeului i-a venit lui Peter Kenzelmann (azi, managing partner) într-o vacanţă la Berlin, cînd a fost interesat să viziteze un asemenea muzeu şi a aflat că există unul taman la Amsterdam.


Crema Florena şi casetele BASF au ajuns exponate de muzeu

Amenajat chiar lîngă rîul Spree, aproape de Alexanderplatz, DDR Museum Berlin este în aşa fel gîndit încît să condenseze cît mai multă informaţie într-un spaţiu relativ redus. Scopul lui e să creeze un tablou cît mai complet şi mai viu despre ce însemna să trăieşti în Germania comunistă. Este împărţit pe compartimente: economie, viaţă culturală, programe TV, modă, educaţie, familie, habitat, graniţă, vacanţe şi timp liber etc etc. Pentru a folosi eficient spaţiul, s-a mers pe principiul unor dulapuri cu sertare şi al unor uşi care dau spre monitoare tv. Munca de documentare a însemnat găsirea a cît mai multe obiecte din perioada comunismului. Acestea sunt ascunse fie prin sertare, fie expuse clasic, în vitrine. Pentru un român universul nu e foarte îndepărtat: paharele de plastic bleu cu buline, casetele BASF şi parfumul Jazz (la "raionul" consacrat Intershopului, echivalentul Shop-ului de la noi), crema Florena, maşina de scris Erika, Udo Lindenberg pe care-l poţi asculta la căşti.

Noutatea muzeului nu stă numai în subiect, ci şi în procedură. Poţi pipăi absolut orice. Îţi poţi băga nasul în dulapul cu haine din supraelastic, poţi face diferenţa dintre blugii Levi's şi blugii Boxer care au început să se facă în RDG din '68, pipăind amîndouă perechile, poţi scotoci în caietele şi cărţile autentice ale unui ghiozdan de elev, ascuns la rîndul lui într-un sertar. Poţi şi intra în Trabantul adevărat instalat lîngă geam, ca să poată fi văzut şi de afară.


(Noi îi spuneam Trăbănţel, ei Trabi)

Bucătărie cu tot ce trebuie, inclusiv termoplonjor

Cum am şi circulat cu Trabi-ul (spre deosebire poate de adolescenţii care vizitau o dată cu mine muzeul, descoperind lucruri de care n-aveau habar), cel mai mult mi-a plăcut apartamentul-tip imaginat în alt colţ. În Germania comunistă cele mai multe apartamente de bloc aveau aceleaşi dimensiuni, deci arătau cam la fel. Mobilă Karat în living room, bucătărie amenajată ca la noi- cu bufet, aragaz, maşină de spălat, termoplonjorul de rigoare etc. Vizitatorul are toată libertatea să facă ce n-ar face într-o casă străină, adică să scotocească. Bufetul, de exemplu, e aranjat ca într-o casă locuită - farfuriile la farfurii, mirodeniile, condimentele, sarea- sus în raft, oalele, crătiţile- jos. Pe uşile dulăpioarelor afli diverse informaţii "teoretice", bunăoară despre Ziua Femeii- cînd "dimineaţa, soţul îşi punea şorţul şi pregătea micul-dejun femeii, punînd şi flori pe masă. Tratamentul special continua la serviciu, unde directorul le decora pe femei şi le dădea recompense financiare." În fine, a doua zi "vorbele frumoase erau uitate, iar bărbaţii erau bucuroşi că femeile se întorceau la vase."

Totuşi, nu degeaba era RDG cea mai avansată ţară din blocul comunist. În rafturile bibliotecii din living afli amănunte despre viaţa sexuală a RDG-iştilor. Pilulele contraceptive (aşa numitele "Wunschkindpille") au fost introduse în 1965, iar din '72 femeile primeau pilule pe gratis, o lege din acelaşi an introducînd gratuitatea avortului pînă în luna a treia de sarcină. Alt capitol e televiziunea germană- pe mai multe monitoare curg încontinuu secvenţe din emisiuni celebre, cum era serialul de animaţie cu păpuşi "Sandman" (apărut în 1959) sau programul "Die Rumpelkammer", cel mai de succes serial al televiziunii est-germane şi cel mai lung serial din lume (a mers din 1955 pînă în 1991). Celor care îl acuză că uită dictatura, muzeul le oferă secţiuni speciale cu supravegherea STASI şi Zidul Berlinului.

Ingeniozitatea se aplică şi cînd e vorba de a scoate profit. La ieşirea din muzeu treci pe lîngă magazinul de suveniruri unde poţi cumpăra cărţi poştale ca de pe vremuri. E mai "şic" să trimiţi azi o vedere din Germania cu primul german în spaţiu, Siegmund Jähn, cu Hotelul Neptun din Rostock sau cu călători coborînd dintr-un avion al companiei Interflug. Bineînţeles, poţi cumpăra şi pahare de plastic sau pachete-cadou, frumos ambalate, cu Vita Cola, scrumieră de plastic şi castraveţi muraţi. Nu ştiu marca, s-ar putea să fie chiar Spreewald!..


(Bucătăria e aranjată ca într-o casă adevărată)


(Articol preluat din România Liberă, februarie 2007)
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Premianţii taberei creative Scris de tine, Braşov 2019, Autori diverşi (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (I), Argentina Firuță (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cum am devenit faşionistă / Good luck!, Crenguța Sandu (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Gol, Matei Şorodoc (4.7/5 - 12 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Pe când ele plângeau (IV), Vlad Bălan (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer