17.03.2007
Cana de cafea a încremenit pe masă. Licoarea - altădată minunat de îmbietoare - s-a răcit, nebăgată în seamă. Nu mai are nici un haz. Fără fumul albăstriu şi plăcut-mirositor al ţigării, şi-a pierdut sensul.

Neluţă scoate din punga şifonată, inscripţionată Billa, un vraf de coli. Îşi leapădă vesta neagră şi o întinde pe capul scaunului, apoi îşi suflecă mânecile cămăşii albe, scrobite, ca şi cum se pregăteşte să îndeplinească o treabă grea. Scofâlcitul de patron e plecat după marfă, clienţii sunt tot mai rari de când cu interzicerea fumatului în bar, aşa că poate să stea şi să înveţe liniştit pentru examen. E student la particulară, în anul întâi. La IDD. Soră-sa i-a rezolvat grila pentru examen, iar el nu mai trebuie decât să memoreze răspunsurile. Citeşte în şoaptă.
Întrebarea 6: Boierimea română s-a format: 1. pe o singură cale; 2. pe mai multe căi; 3. pe două căi.Răspuns corect: 3. pe două căi.

Ridică ochii din foaie şi repetă: răspunsul corect este că boierimea românească s-a format pe două căi.
Aşaaa
... Mai departe... Întrebarea 7: Subalternii pârcălabului...

Aude zgomot de paşi. Se ridică din spatele tejghelei înalte, ia tava de inox, adună câteva pahare murdare de pe o masă, apoi se îndreaptă către cei doi clienţi care s-au aşezat la masa din colţ. Unul dintre ei tocmai îşi aprinde o ţigară.
- Voi n-aveţi scrumiere p-aici?
- Nu avem! N-aţi văzut afişul?

Iar Neluţă le arată cu degetul hârtia lipită cu scoci, pe care stă scris limpede, negru pe alb: În această unitate nu se fumează!

Şi continuă:
- La noi în bar nu se mai fumează...
- Aaaa... de-aia era aşa pustiu p-aici? Dar de ce?
- Păi... de când cu Uniunea... ştiţi... totul trebuie să fie sănătos...
- Da? Şi alcoolu-l vindeţi cu porţia? Cât să nu dăuneze sănătăţii?

Înţelegându-se din priviri, cei doi bărbaţi se ridică şi, îndreptându-se spre ieşire, unul din ei mormăie peste umăr:
- Falimentul vă paşte, nene!

Neluţă răspunde politicos:
- O zi bună!

Prevestirea bărbatului nu-l sperie pe Neluţă, lui oricum nu-i pasă, nu e barul lui ca să-şi facă probleme, iar chelneri se caută peste tot (inclusiv în Spania, Italia sau pe vase de croazieră), aşa că nu-şi face griji că n-o să aibă de lucru.

Singura lui problemă e să îşi ia examenul sâmbătă. Se aşază din nou cu foile pe genunchi. Reia:
Ce era cu boierimea aia?

Aruncă un ochi pe foaie.
A, da! Cum s-a format boierimea română? Păi... pe mai multe căi.

Se uită iar pe foaie, să verifice dacă a reţinut corect răspunsul.
Of, nu! Pe două căi!

Repetă, ca să-i intre bine în cap: pe două căi... pe două căi... boierimea română s-a format pe două căi..
Întrebarea 7: Subalternii pârăalabului se numeau: 1. şoltuzi; 2. urednici; 3. globnici. Răspuns corect: unu şi trei - şoltuzi şi globnici.

Ridică ochii din foaie. Murmură, privind spre o ladă cu sticle de bere: şo... şontuzi şi... glebnici.

Aude din nou zgomot şi, crezând că a sosit vreun client, înhaţă din nou tava de inox însă, în aceeaşi clipă, observă că în bar nu e nici picior de om, ci o ceată de câini maidanezi.

Lasă tava şi ia măturoiul.
- Marş, marş!

Îi fugăreşte printre mese şi îi dă afară.
Se întoarce la locul lui şi citeşte.
Întrebarea 8: Au complotat la uciderea lui Ştefan Lăcustă...

Un fâşâit îl trezeşte din concentrare. Un maidanez s-a întors în bar şi, deranjat de-un purice, îşi ronţăie aprig blana lungă şi murdară.
- Marş, marş!
Ai dracului căţei, şi-au găsit un' să cerşească de mâncare!

Se scarpină în creştetul capului. Se luminează la faţă: i-a venit o idee!
Ia o coală de hârtie, scrie ceva pe ea cu o cariocă neagră, apoi înhaţă rola de scoci şi lipeşte coala pe geamul de lângă uşă:
Accesul câinilor maidanezi în bar este strict interzis!

1 comentariu

  • Ca la mama, acasă
    [membru], 22.03.2007, 17:53

    Zglobie şi ingenioasă. Se citeşte fără efort. Dozajul pentru poanta finală e cum nu se poate mai potrivit. Un registru paralel al autoarei, cu alunecări binevenite spre spectacol şi naturaleţe. Simplitatea nu cade în facil, impresia de ansamblu e asemănătoare degustării prajiturii preferate, facută în casă, de mama preferată. O sugestie totuşi, era bine dacă băiatul punea un anunţ în "braille" pentru câinii orbi. Normele europene, discriminare, ştiţi povestea... Cu apreciere Pip

Publicitate

Sus