26.09.2023
tuktuk.ro, ianuarie 2017
Creta, cea mai mare insulă a Greciei, e cunoscută și pentru faptul că are câteva plaje absolut minunate. Mai mici sau mai mari, bine dotate și organizate sau, dimpotrivă, izolate, plajele Cretei merită descoperite una câte una și savurate pe parcursul a cel puțin o zi.

Balos, Elafonissi sau Falassarna, în apropiere de Chania, Preveli, în apropiere de Rethymno, Vai, lângă Lassithi... și așa mai departe, iată mai jos doar zece dintre cele mai frumoase plaje din Creta.

Plaja Tymbaki


Tymbaki (sau Kokkinos Pyrgos) e o mică plajă cu pietricele, aflată la 70 km vest de Heraklion și foarte aproape de satul cu același nume. Plaja include un mic port pentru bărci și chiar dacă nu este la fel de populară precum vecinele Matala și Agia Galini, e perfectă pentru iubitorii de surf, fiind bătută deseori de vânturi puternice care creează valuri mari. Nu e o plajă foarte organizată însă e curată și liniștită, oferind în apropiere numeroase posibilități de cazare laolaltă cu câteva taverne.

Plaja Rodakino


Micul sat Rodakino ("Piersică", în traducere) e situat la 43 km sud de orașul Rethymno, în apropierea satului Plakias și se poate defini drept locul ideal pentru relaxare. Toate plajele de aici sunt izolate, nu dispun de facilități și alte amenajări. Dar această lipsă de organizare oferă o atmosferă de liniște completă, atât de căutată de către unii turiști. Alte câteva plaje izolate se află și pe drumul ce leagă Rodakino de Plakias.

Plaja Lassithi Istro


Pe drumul de coastă la sud de Agios Nikolaos, până în Mohlos, se întind 5-6 plaje cu ape albastre. Una dintre acestea este Istro, aflată la 12 km sud de Agios Nikolaos. Nisipul alb și apa albastră sunt principalele două componente ale acestei plaje frumoase și populare, înconjurată de dune acoperite cu vegetație abundentă, care creează un peisaj magic și contrastant coloristic. Pe plajă există numeroase facilități, de la șezlonguri și umbrele, la mini-restaurante dar și câteva taverne specializate în bucătărie cretană și fructe de mare. Plaja Istro e liniștită, ideală pentru relaxare.

Plaja Plakias


Plakias se află la 40 km sud de orașul Rethymno, încântându-și vizitatorii prin frumusețea ei definită de apa foarte limpede și de infrastructura bine pusă la punct. Șezlonguri, umbrele, posibilitatea practicării sporturilor acvatice, hoteluri, camere de închiriat, taverne, cafenele și restaurante. În apropiere, vizitatorii pot găsi orice-și doresc în privința cazării și distracției.

Plaja Falassarna


Falassarna e una dintre cele mai bune plaje din Creta și se află la marginea unei câmpii, lângă satul Platanos - 58 km vest de orașul Chania. Nisip auriu extrem de fin și ape incredibil de limpezi, de culoare turcoaz. Pe plajă se găsesc și câteva umbrele și șezlonguri dar în bună măsură Falassarna are o imagine idilică, fiind un loc liniștit și foarte curat. Priveliștile de pe plajă sunt foarte frumoase iar apusurile de soare sunt cu adevărat magice. În împrejurimi se găsesc câteva taverne și spații de cazare.

Plaja Matala


Matala este una dintre cele mai renumite plaje ale Greciei, fiind localizată la 67 km sud-vest de Heraklion și întinzându-se pe o suprafață de peste 300 metri, cu nisip auriu, umbrele de bambus și șezlonguri disponibile pentru închiriat. Pe latura din dreapta a plajei se află o stâncă impozantă, în care sunt săpate peșteri ce serveau în anii '60 drept adăposturi pentru hipioți. Un alt lucru de menționat este că plaja era locuită în antichitate, atunci când localnicii au săpat peșterile din stânca de mai sus. Matala a fost cândva un sătuc de pescari dar în prezent majoritatea locuitorilor lucrează în turism. În apropiere se află numeroase posibilități de cazare, un camping și câteva taverne cu specific pescăresc.

Plaja Preveli


Preveli se află la 40 km sud de Rethymno, fiind cea mai frumoasă plajă asociată cu acest oraș din Creta deoarece amintește de o lagună exotică. În fapt, e o adevărată oază cu palmieri, nisip fin și ape verzi, cristaline. Râul Kourtaliotis se varsă în mare pe această plajă superbă, formând o deltă și, automat, un peisaj de vis. Dincolo de palmieri și vegetația luxuriantă care înconjoară plaja, e de reținut că plaja e foarte aglomerată în perioada de plin sezon.
La Preveli ajungi mergând pe jos, din parcarea Mânăstirii Preveli sau cu bărcile de pescari, care pleacă în mod regulat din Plakias și Agia Galini.

Plaja Vai


Cunoscută drept Pădurea de Palmieri, frumoasa plajă Vai se află la 25 km est de Sitia și 94 km est de Agios Nikolaos. Este singura pădure sălbatică de curmali din Grecia, care se întinde pe o suprafață de 250 km pătrați și constă din 5.000 de palmieri, număr suficient pentru a o face cea mai mare pădure de acest fel din Europa. Pădurea a fost menționată din timpuri străvechi și se pare că se datorează comercianților fenicieni care aruncau semințele curmalelor după ce le mâncau. În fața acestei păduri se întind kilometri întregi de nisip auriu care mărginesc marea azurie. Aspectul tropical al locului atrage mii de vizitatori, lucru care o face foarte aglomerată în plin sezon. Pe plajă se află snack baruri și cafenele.

Plaja Elafonisi


Elafonisi e o insuliță conectată de Creta printr-un recif care poate fi traversat cu piciorul atunci când marea e calmă. Aflată la 82 km nord-vest de orașul Chania, Elafonisi (în traducere, "insula căprioarei") e accesibilă cu barca din Paleohora sau cu mașina, din satul Vathi, până la un punct. Plaja seamănă cu paradisul pe Pământ: nisip roz, de corali, și ape precum cristalul. Acest loc magic a fost multă vreme pustiu dar acum a devenit un loc popular ce poate deveni chiar aglomerat în perioadele de vârf ale verii. Pe plajă găsești doar câteva chioșcuri. Nici vorbă de cazare, însă campingul este permis.

Plaja Balos


Balos (aflată la 60 km nord-vest de orașul Chania) este una dintre cele mai frumoase plaje ale Greciei, fiind considerată de multă lume cea mai frumoasă din Creta. De pe dealurile ce o înconjoară, pare ca o lagună cu nisipuri albe și apă limpede. Opus plajei se află o insulă stâncoasă, numită Gramvoussa iar pe culmile acesteia se poate vizita un castel venețian, de unde vei avea priveliști fabuloase asupra împrejurimilor. La Balos se ajunge doar cu o mașină 4×4, pe un traseu de țară, din Kaliviani, un sat aflat în apropiere de Kissamos. Altfel, vizitatorii pot lua o excursie cu barca, din Kissamos.

0 comentarii

Publicitate

Sus