03.10.2023
tuktuk.ro, martie 2013
În timp ce Creta face parte integrantă din Grecia, ea are propria sa istorie și cultură. Aici există multe lucruri pe care trebuie să le încerci, cum ar fi vizitarea centrului civilizației minoice sau o plimbare prin defileul Samaria. Pentru cei care vor pace și liniște și o vacanță relaxantă, atmosfera din orașele și așezările de aici este perfectă. Iată 10 lucruri pe care le poți face în vacanta în Creta.

10. Străvechiul Knossos


Civilizația europeană a apărut în Creta acum 9.000 de ani. Au rămas puține mărturii ale acelei civilizații, dar aceasta a fost înlocuită de faimoasa civilizație minoică, care a domnit în Creta și în împrejurimile Mediteranei, între anii 2.700 și 1.450 î.e.n. Centrul acestei civilizații a fost orașul Knossos, cu imensul său palat minoic. Aici a locuit regele Minos și aceste locuri sunt sursa de inspirație pentru legenda lui Tezeu, care a ucis minotaurul, jumătate on, jumătate taur, în labirint. Locul a fost excavat de către arheologul britanic Arthur Evans în anii 1.900, dar munca sa stă la baza activității desfășurate de arheologi până în zilele noastre. Acestea fiind spuse, nu uita să faci o poză lângă statuia ce înfățișează coarnele minotaurului.

9. Defileul Samaria


Având o lungime de 16 kilometri, defileul Samaria este unul dintre cele mai lungi din Europa, dar pe cât este de impresionant ca mărime, pe atât este de frumos. Situat în sud-vestul insulei Creta, lângă Chania, este un parc național, care se mândrește cu viața sălbatică și cu flora sa. Începutul plimbării prin defileu are loc la altitudinea de 1.250 metri, pe platoul Omalos, în munții Albi. Din cauza tragediilor petrecute în trecut aici, defileul este închis pe timpul iernii, dar vara, plimbarea care durează 6 ore este incredibilă. Ea se încheie la malul mării, lângă Agia Roumeli și de aici poți lua feribotul și apoi autobuzul până acasă.

8. Muzeul arheologic Heraklion


Muzeul arheologic Heraklion este în prezent în renovare, așa că accesul la toate exponatele din el nu este posibil. Pentru a nu dezamăgi însă vizitatorii care vor să afle mai multe despre civilizația minoică, a fost deschisă alături o expoziție temporară. Într-un fel, asta este de apreciat, pentru că aici au fost alese cele mai frumoase sau importante piese, ceea ce înseamnă că nu trebuie să rătăcești printre sute de exponate pentru a găsi ceea ce te interesează.

7. Vechiul oraș și port Chania


Probabil cea mai frumoasă așezare de pe insulă, Chania a fost capitala insulei. Vechiul oraș care se întinde din port este favorit printre turiști, cu străzile sale înguste cu piatră cubică și arhitectura venețiană încântătoare. Aici vei găsi multe cafenele și taverne în care poți savura ceva de mâncare și de băut. Orașul este construit pe locul anticei așezări Kydonia și datează din vremea romanilor. Aici există un muzeu în care se găsesc artefacte din acea perioadă. O modalitate excelentă de a vedea orașul și împrejurimile sale, este într-o trăsură trasă de cai, pe care o poți lua de lângă port.

6. Lacul Kournas


Grație frumuseții sale naturale, este greu să găsești ceva mai minunat decât priveliștea lacului Kournas, înconjurată de câmpii și păduri și având în fundal munții Albi. Lacul este singurul cu apă proaspătă din Creta. Aici există numeroase taverne, iar vara poți înota în apele sale. În apropiere se află Lappa, unde romanii au construit băi. În Lappa Superioară există și un apeduct roman.

5. Platoul Lassithi


Platoul Lassithi este o câmpie imensă fertilă, care are o suprafață de 25.000 de kilometri pătrați și se află în munții Diktian. Locul este faimos pentru sutele sale de mori de vânt albe care ajută la irigarea recoltelor. Pentru cei interesați de mitologie, în munți se află Peștera Diktion sau Peștera lui Psychro, despre care se crede că este locul de naștere al lui Zeus. Peștera se află la altitudine, pe un versant muntos de deasupra platoului. Aici poți ajunge urmând o potecă îngustă, călătoria durând în jur de 30 de minute. Odată intrat, vei coborî până la un bazin subteran, unde se află peșteri mai mici cu stalactite și stalagmite încântătoare.

4. Anogia si Zoniana


Anogia are o istorie tristă, întrucât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial armatele germane au ras acest oraș de pe fața pământului și au omorât toți bărbații de aici, drept răzbunare pentru faptul că liderul nazist a fost răpit pe insulă. În prezent, aici există un monument care marchează tragicul eveniment. Orașul este faimos și pentru că aici s-a născut Nikos Xilouris, un muzician cretan de renume, care a murit în anul 1980, la vârsta de 43 de ani. În fiecare an, orașul găzduiește în luna iulie festivalul Yakintha, în memoria lui Xilouris. Festivalul se vrea un omagiu adus muzicii, teatrului și artei. În apropiere se află peștera Zoniana renumită pentru stalactitele și stalagmitele sale.

3. Agios Nikolaos


Agios Nikolaos este un alt oraș frumos și o stațiune populară de vacanță. Aici se află un port pitoresc în care poți vedea pescarii la treabă. Pentru un oraș portuar, este ceva neobișnuit să fie construit în jurul unui lac legat de mare printr-un mic canal. Locul este împânzit de taverne și tot aici se află și plaja Kitroplatia, situată în centrul orașului. Atmosfera este una cu adevărat cosmopolită și este un loc ideal pentru familii.

2. Insula Spinalonga


Insula Spinalonga este un loc fascinant aflat în largul coastei Elounda. Acum 800 de ani, venețienii au construit aici fortificații imense pentru a păzi intrarea în Elounda. Acestea încă domină linia orizontului în nordul insulei. La un moment dat, aici a fost înființată o colonie de leproși care a fost închisă în anul 1957, dar care a fost imortalizată în romanul Victoriei Hislop, Insula. Există multe excursii la bordul unor ambarcațiuni, care te duc în mai puțin de 30 de minute pe insulă. Potecile de aici te vor purta prin orașul vechi și pe lângă fortificații.

1. Loutro


Pentru o zi liniștită, dar mai puțin obișnuită în același timp, ia barca până în orașul Loutro. Locul nu este accesibil pe șosea, dar se poate merge și pe jos până aici. Este o așezare tipic grecească, cu case vopsite în alb și albastru, și în care lipsa vehiculelor motorizate îți da un sentiment de întoarcere în timp. Nu ai prea multe de făcut aici decât să te bucuri de liniște, să savurezi o băutură și să te scalzi în apele limpezi precum cristalul, dar în vacanță mai ai nevoie și de odihnă!

0 comentarii

Publicitate

Sus