10.10.2023
tuktuk.ro, octombrie 2019
Ce face un turist care ajunge în Creta? Caută cele mai frumoase plaje și se prăjește toată vacanța, pe principiul două pe față, una pe spate. Cea mai mare insulă a Greciei îi oferă suficient de multe motive pentru a face asta. Dar ce face un călător care ajunge în Creta? Caută să-i descopere minunile. Deoarece, pe lângă numeroasele plaje superbe, Creta oferă și mai multe locuri frumoase ce merită explorate și savurate. Unul dintre acestea este grădina botanică din Chania, pe numele ei exact - Botanical Park & Gardens of Crete.


Nu știm dacă ești un fan al grădinilor botanice. La prima vedere, acestea pot fi plictisitoare (pentru unii). În definitiv, o grădină botanică nu are animale exotice care să dea din gene pentru copii, nefiind, aparent, o atracție cu lipici pentru familii. Dar grădinile botanice au farmecul lor aparte, iar dacă sunt puse în "scenă" de o mână iscusită, pot reprezenta adevărate puncte de interes pentru cei care iubesc natura, dar și pentru curioșii magnetizați de exotismul multora dintre speciile de plante, arbori, arbuști, flori ș.a.m.d. Este exact cazul grădinii botanice din regiunea Chania, pe care am descoperit-o cu uimire și încântare și care aș spune că e aproape o țintă obligatorie a oricărui sejur cretan.


Botanical Park & Gardens of Crete este un loc cu o istorie aparte. Grădina se află în satul Fournes, la 20 km distanță de orașul Chania, la poalele Munților Albi. Aici se afla o localitate care adăpostea una dintre cele mai vechi livezi de măslini din Creta și din Europa. În toamna lui 2004, o furtună fierbinte, stârnită în Africa și pornită să cotropească Mediterana, a cauzat un scurt-circuit care a dus la producerea unui incendiu ce a devenit rapid de necontrolat. O zi mai târziu, împrejurimile satului Skolardou erau mistuite de flăcări și, odată cu ele, cei 60.000 de măslini vechi de peste 400 de ani. Localitatea e fost distrusă din punct de vedere financiar și ecologic.

 

O grădină ca Pasărea Phoenix

Dar Petros Marinakis, un localnic cu inițiativă, a avut ambiția de a schimba efectele dezastrului într-un nou început. Pe o suprafață de aproape 20 de hectare, el a amenajat o grădină botanică sub forma unui traseu de educare și recreere. Acest lucru mi s-a părut aspectul esențial al acestui loc: practic, grădina botanică din Fournes este un traseu pe care-l parcurgi, timp de două ore, pe o potecă prin mijlocul a mai mult de 150 de specii de pomi fructiferi și a zeci de plante ierboase, ornamentale și medicinale.

 

În funcție de perioada anului în care vizitezi grădina, vei vedea plantele și copacii înfloriți sau plini de fructe. Eu am făcut-o la începutul lunii octombrie și totul părea incredibil de "viu". Am avut senzația că pe solul Cretei ar putea crește absolut orice.


Fără a fi un expert în botanică, am recunoscut (sau am citit pe plăcuțele aferente) citricele (portocali, lămâi, mandarini, rodii, grapefruit-uri, limete etc) și arborii cu fructe tropicale, am trecut prin grădina de cireși (erau câțiva înfloriți ca-n Japonia), am admirat plantele ierboase, multe dintre ele endemice, am învățat tot felul de denumiri (de pildă, afli că zgomotoasele insecte cunoscute drept cicade, care-ți pot transforma nopțile într-un infern acustic, se numesc tzitziki în limba greacă) și nu am scăpat ocazia să trag din când în când cu ochiul la peisajul din jur, care e de-a dreptul spectaculos. Și asta fiindcă traseul e amenajat pe un deal terasat, aflat la o înălțime suficient de mare pentru a avea parte de priveliști frumoase.

 

Nu sunt doar plante

Surpriza vine în partea de jos a acestuia, unde dai peste o mini-grădină zoologică, în care te întâlnești cu un măgar simpatic, cu câteva broaște țestoase (care, în cazul vizitei mele, făceau... sex în grup), cu păuni, rațe, gâște și capre care își duc viețile în jurul unui eleșteu parcă desprins din povești. Desigur, pe parcursul traseului vei fi tentat să guști din fructele aflate în pomi. Rezistă cu stoicism tentației și du la bun sfârșit acest itinerar magnific. Nu e un traseu greu de parcurs (din loc în loc vei găsi chiar băncuțe sau scaune pe care să te odihnești), însă cei mai în vârstă, sau cei cu dificultăți de deplasare pot găsi unele porțiuni drept ceva mai dificile. Chiar și în zilele călduroase, temperatura e atenuată de faptul că în cea mai mare parte te deplasezi la umbră, copacii și plantele fiind în așa fel dispuse încât creează o protecție naturală.


Pe parcurs, vei remarca prezența câtorva scoarțe ale măslinilor mistuiți în incendiul din 2004, dar și unele "sculpturi" artificiale care-ți vor stârni zâmbetul. La finalul drumului vei descoperi cu surprindere existența unui mic amfiteatru, unde au loc, din când în când, diverse evenimente organizate în cadru natural.




Nu uita să mănânci la restaurantul din incintă!

Nu pleca de la grădina botanică din Creta fără a lua masa la restaurantul din cadrul acesteia. E o experiență în sine, pe care ți-o recomand din tot sufletul, nu doar pentru priveliștea de vis pe care o ai de la terasa lui ci în special pentru gustul și savoarea preparatelor din meniu, multe dintre ele gătite inclusiv cu "ingrediente" din grădina pe care tocmai ai străbătut-o.

Rezervă o masă înainte de a porni în traseu, apoi comandă o porție de sărmăluțe în flori de dovleac, o porție de marathopites (plăcintă cu fenicul și ceapă) sau un mușchiuleț de porc cu legume la grătar, sos de zmeură și ciocolată picantă. Toată mâncarea e organică, servirea e perfectă iar când te vei ridica de la masă vei ști că vizita la grădina botanică din Chania a fost una dintre cele mai plăcute experiențe ale vacanței cretane.


Botanical Park & Gardens of Crete e deschisă din luna martie până la jumătatea lunii noiembrie, de la ora 9 până cu o oră înainte de apus. Biletul de intrare costă 6 euro (include o sticlă de apă). Restaurantul este deschis până la ora 18.

0 comentarii

Publicitate

Sus