17.10.2023
tuktuk.ro, mai 2019
O vizită în Viena e ca o cupă de nectar care revigorează sufletul oricărui călător. Viena face parte din galeria aceea de orașe în care îți dorești întotdeauna să revii, pentru că te simți bine, pentru că are ce să-ți ofere și pentru că la plecare... regreți.

Nu degeaba Viena a fost declarat din nou cel mai locuibil oraș din lume. Dincolo de etichete, capitala Austriei îți poate demonstra la fiecare pas că merită părticica aceea de suflet călător, în care se instalează cu ușurință și din care nu mai pleacă niciodată.

Viena are nenumărate locuri minunate. Dacă facem referire la muzee, de pildă, în capitala culturală a Europei găsești mai mult de 100. Care mai de care mai interesante și mai spectaculoase. La ultima vizită eu am ținut neapărat să văd trei dintre ele, pe care ți le recomand din toată inima. Iată, așadar, trei muzee speciale din Viena pe care să nu le ratezi:

1. Muzeul Globurilor / Globe Museum / Globenmuseum

Dacă ești pasionat de geografie și de istoria... geografiei, atunci acesta e un muzeu absolut fascinant. Mai ales că este unicul muzeu din lume dedicat în exclusivitate globurilor pământești, adăpostind o colecție impresionantă.





Nicăieri în altă parte a... globului nostru nu ai ocazia să vezi globuri terestre și celeste, globuri lunare și planetare, lunarii și planetarii vechi, în formele originale, dar și să studiezi și să înțelegi cum se cartografiază un glob. E o colecție de o importanță cultural-istorică deosebită, cu atât mai mult cu cât muzeul însuși are o istorie veche de 60 de ani, aflându-se într-o continuă expansiune.

 

Muzeul Globurilor din Viena include peste 770 de obiecte, 250 dintre acestea aflându-se expuse în mod permanent. Muzeul se laudă cu faptul că exponatele sale sunt alese și achiziționate cu mare atenție, apoi studiate și prezentate publicului larg.


 De exemplu, aici dai peste o sferă susținută de un vajnic Atlas, realizată în anul 1535 de către Martin Furtenbach, pentru Raimund Fugger. Sau peste o pereche de globuri magnifice, cu diametrul de 110 cm, dăruite Împăratului Leopold I de către celebrul creator de globuri și învățat venețian Vincenzo Coronelli. Iar exemplele pot continua.




Adresa: Palais Mollard Herrengasse 9. Biletul de intrare costă 5 euro (cu acces și la vecinul Muzeu Esperanto, extrem de interesant și el). Dacă dispui de un Vienna City Card, vei plăti 4 euro.


2. Muzeul Iluziilor / Museum of Illusions / Museum der Illusionen

Dacă ești cu copiii prin Viena, sau chiar dacă nu ești cu ei, dar vrei să te distrezi un pic, caută Muzeul Iluziilor. Nu este, neapărat, un muzeu unic, fiindcă versiuni ale lui au apărut inclusiv la București, dar e atât de simpatic încât nu vei regreta ora petrecută aici, în special dacă vremea de afară nu e prielnică pentru plimbări prin Prater.


Muzeul, deschis în iulie 2017, te aruncă în lumea iluziilor, testându-ți simțurile în încercarea de a le păcăli la fiecare pas. "Păcălește-ți ochii și distrează-ți mintea" - iată sloganul acestui loc în care am intrat cu gândul de a mă distra și am ieșit amuzat și binedispus.


Deși nu se întinde pe o suprafață mare, sunt multe lucruri de experimentat în lumea iluziilor din Viena. De la "Tunelul Vortex", în care pătrunzi ca un curajos ce ești, urmând să-ncerci să-ți menții echilibrul, până la "Oglinda adevărului", în care te vezi altfel decât ești în realitate. De la "Iluzia de pe scaun" la "Camera Ames", în care prietenii cresc sau se micșorează mai ceva ca Alice în Țara Minunilor. De la "Camera anti-gravitațională", în care judecata ți-e pusă la încercare, până la "Camera infinitului", în care vei zâmbi văzând cum te multiplici în mii de "tu".


La toate astea se adaugă tot felul de imagini, holograme, obiecte tridimensionale și așa mai departe, care-ți propun iluzie după iluzie. Iar la final nu trebuie să ratezi "Camera deșteptului", în care să încerci măcar să rezolvi câteva dintre puzzle-urile ce au rolul de a-ți pune inteligența la treabă.

 

 

Adresa: Wallnerstraße 4. Biletul de intrare costă 12 euro (adulți) și 8 euro (copii 5-15 ani). Deschis de luni până duminică, între 10 și 22.


3. Kunst Haus. Muzeul Hundertwasser / Kunst Haus Wien. Museum Hundertwasser

Mărturisesc că, fără a cunoaște prea multe despre acest loc, l-am căutat în plimbarea prin însorita duminică vieneză mai degrabă pentru a-i fotografia arhitectura. Odată ajuns, însă, în fața intrării muzeului, am pășit, am cumpărat bilet și am plonjat în lumea fabuloasă a unui artist austriac cu un nume imposibil dar cu o existență absolut fascinantă: Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser. Ca o paranteză, numele lui real era mult mai simplu: Friedrich Stowasser, cel de mai sus fiind pseudonimul artistic.

Hundertwasserhaus este un bloc de locuințe, cu o fațadă colorată, construit între 1983 și 1985, după ideea și conceptul lui Herr Friedrich, în colaborare cu arhitectul Joseph Krawina. Blocul a devenit în ultimii ani una dintre cele mai vizitate clădiri din Viena, magnetismul său fiind irezistibil. Oricine locuiește în Casa Hundertwasser are dreptul de a-și decora fațada din jurul ferestrelor proprietate personală, după propriul gust.


Mai mult de 200 de copaci și arbuști, aflați pe balcoanele și pe terasa blocului fac din acesta o oază verde în inima orașului. Hundertwasserhaus poate fi văzută doar pe dinafară, dar în apropierea lui (la 500 m distanță) se află Kunst Haus - Muzeul Hundertwasser, în care intri în lumea artistului, făcând cunoștință și cu creațiile lui.


Este o lume colorată și nebună, care găzduiește expoziții permanente și temporare ale lucrărilor lui Hundertwasser, vizionarul artist austriac, care de-a lungul vieții și carierei (a trăit între 1928 și 2000) a așezat în prim plan ideea de ecologie și sustenabilitate, muzeul creat de el având la bază aceleași concepții.


Nu ai voie să fotografiezi operele expuse, și m-am conformat, luând doar câteva cadre din interiorul arhitectonic. Dar picturile artistului, vii, colorate, profunde, mi-au scos la lumină curcubeul emoțional și m-au făcut să-i caut lui Hundertwasser un loc permanent pe curbura lui. Muzeul e pigmentat cu citate pline de înțelesuri, care-i caracterizează opera și-l așază pe un loc special în galeria contemporană. Am notat trei dintre ele și le voi reda în engleză, pentru a nu le strica farmecul (de notat că Hunterwasser a trăit, din anii '70, în Noua Zeelandă, acolo unde și-a cumpărat mai multe proprietăți aflate în Bay of Islands, pentru a se afla într-o deplină legătură cu natura):

"With graphic art I enter a paradise I cannot reach with my brush"
"The horizontal belongs to nature, the vertical belongs to man"
"The straight line is god less"

Da, nu vei vedea linii drepte în operele lui Hundertwasser, dar asta îl face cu atât mai special și mai interesant. Nu rata acest muzeu vienez ce-ți pompează instant o mare doză de optimism și, parol!, de fericire.


Adresa: Untere Weißgerberstraße 13. Biletul de intrare costă 12 euro. Deschis zilnic, 10-18.

0 comentarii

Publicitate

Sus