24.10.2023
tuktuk.ro, iunie 2022
De fiecare dată când plecăm cu mașina în vacanță în Bulgaria sau Grecia, trecem prin Ruse, după ce, în prealabil, am traversat celebrul pod "al prieteniei" (care, în paranteză fie spus, ar merita să devină mai prietenos pentru toată lumea). Ruse e orașul din Bulgaria în care nu se oprește mai nimeni, fiindcă la plecare lumea e dornică să ajungă cât mai repede la destinația de vacanță, iar la întoarcere... să ajungă cât mai repede acasă. Cu toate acestea, deși mulți asociază Ruse cu... Giurgiu (din motive complet subiective), întrebându-se ce să faci în Ruse la o adică?, al cincilea oraș ca mărime al Bulgariei are multe motive pentru care ar trebui trecut într-un itinerariu turistic care să includă măcar o noapte petrecută.


La invitația Asociației Mission Construction și a biroului de promovare turistică a orașului, am avut ocazia să petrec o zi și o noapte în Ruse, în drum spre litoralul bulgăresc, pentru a vizita urbea de pe malul Dunării, dar și câteva obiective turistice interesante din regiunea Ruse. Mai jos vei citi, așadar, despre ce să vezi și ce să faci în Ruse și împrejurimi, în cazul în care îți propui o mini-vacanță aici.


 La urma-urmei, Ruse se află la doar 70 de kilometri de București, așa încât, pentru bucureșteni, o escapadă de o zi se poate transforma într-o extrem de relaxantă și plăcută mini-vacanță. Iată de ce:

Ce să vezi în Ruse într-o plimbare pietonală

Din București la Ruse nu faci mai mult de o oră și jumătate. Dacă ai ghinionul să prinzi coadă mare la vamă, acest timp se poate prelungi, dar, în principiu, distanța nu e deloc o problemă. Nu trebuie decât să ai grijă să-ți cumperi vinieta bulgărească, imediat după ce treci de controlul vamal (dacă nu cumva ai făcut-o deja online, aici), apoi în câteva minute ajungi în Ruse. Niciun stres.


În unica noapte petrecută în Ruse, eu am stat la Hotelul Anna Palace, un hotel de patru stele care funcționează într-o clădire istorică, ce recreează atmosfera interiorului clasic al unei case aristocrate de la sfârșitul secolului 19, de pe terasa căreia ai parte de frumoase panorame asupra Dunării. De aici am pornit în explorarea pietonală a centrului, aflat la câteva minute distanță, urmând a vedea câteva dintre principalele obiective turistice din Ruse.

 

Și am descoperit de la bun început că Ruse e un oraș aerisit, cu o atmosferă destul de liniștită, pe alocuri chiar boemă, în care te poți relaxa în diverse moduri atât pe faleza Dunării (unde poți alerga, te poți plimba sau pur și simplu poți sta la o terasă în fața unei halbe de bere) cât și în centrul vechi, care mustește de clădiri frumoase, vechi, în bună măsură restaurate.


Gazdele noastre au ținut să facem o vizită la Muzeul Regional de Istorie, aflat în incinta fostului Palat Battenberg, în care a funcționat fostul tribunal local, și care a fost construit între anii 1879-1882, astăzi fiind cea mai veche clădire de Rusă în stil neoclasic. Muzeul și-a deschis porțile în anul 1904, iar la baza lui stau colecțiile arheologice ale fraților Karel și Hermenguild Shkorpil, precum și ale naturalistului Vasil Kovachev.


Dacă te pasionează istoria, muzeul e interesant, mai ales că propune o experiență de realitate virtuală, cu utilizarea unor ochelari VR prin intermediul cărora interacționezi direct cu poveștile virtuale. Muzeul deține circa 140.000 de obiecte, printre punctele de atracție numărându-se piese de ceramică preistorică, sculpturi de idoli, comoara Borovo (din secolul 4 î.Hr.) etc. Există inclusiv o colecție de oase de mamifere preistorice, între care o falcă inferioară de mamut, unică în lume. O secțiune a muzeului e dedicată istoriei Bulgariei din Evul Mediu până în Renaștere.


Cu alte cuvinte... ai ce să vezi în acest muzeu de pe terasa căruia ți se deschide frumosul parc Alexander Battenberg, cu fântâna arteziană, cu băncile în formă de cărți, cu locuri de joacă pentru copii și alei liniștite și cu... dichisita bibliotecă Lyuben Karavelov, din vecinătate. Un parc citadin de unde am pornit mai departe în explorarea pietonală a urbei, descoperind la pas de ce i se spune "mica Viena" acestui oraș care a fost ridicat pe locul unei foste așezări antice, Sexaginta Prista, și care până în 1878 s-a numit Rustchuk - "micul Ruse", în limba turcă.




De altfel, a doua jumătate a secolului 19 a însemnat și perioada de "descătușare" a orașului de pe malul Dunării, odată cu intrarea în Bulgaria "modernă". La Ruse au apărut primele fabrici de sifon, limonadă și cravate din țară, prima bancă particulară din Bulgaria, prima stație meteo, prima companie de asigurări, primul lift operat manual și, în mod surprinzător, aici a avut loc proiecția primului film din Bulgaria, în 1897 (o lună mai târziu, aceasta s-a produs și în Sofia). Și, lucru la fel de surprinzător, la sfârșitul secolului 19 Ruse era un oraș multietnic, în care bulgarii reprezentau doar 43% din totalul populației, 39% fiind turci și 7% evrei.


Am continuat așadar plimbarea până în Piața Svoboda, trecând rapid în revistă un oraș agreabil, cu un centru primitor și prietenos. Piața Svoboda, în mijlocul căreia tronează Monumentul Libertății, statuie ce pare a fi un fel de "kilometru zero" al orașului, are toate ingredientele pentru a-și aroga drepturile de obiectiv turistic numărul 1 din Ruse: spații verzi, flori, standuri de înghețată, spații expoziționale în aer liber, o mulțime de terase și restaurante și alte numeroase "ingrediente" citadine bine integrate în peisaj.


Una dintre clădirile care mi-au atras atenția în mod special pe parcursul turului a fost cea a Producerii de Profit (un nume bizar, ce-i drept). Aceasta e o imensă construcție în stil neo-baroc, care domină capătul din vest al Pieței Svoboda și care a fost ridicată între 1898 și 1902 după planurile unor arhitecți vienezi, cu scopul de a găzdui Teatrul Dramatic (care încă se află aici), plus alte câteva magazine. Chiriile obținute de la acestea erau folosite pentru a finanța școlile locale, de unde și numele ciudat al clădirii. În zilele noastre, locul acelor magazine a fost luat de câteva restaurante cu terase. Alte clădiri demne de luat în seamă din centru sunt cea a Operei din Ruse și cea a Liceului Hristo Botev.


Am virat la un moment dat, pe drumul de întoarcere către hotel, spre zona Dunării, unde am descoperit un parc de faleză bine îngrijit, cu spații largi pentru alergători sau bicicliști, cu un restaurant și o cafenea de unde poți admira în liniște apusul soarelui pe fluviul ce desparte cele două țări vecine.

(va urma)

0 comentarii

Publicitate

Sus