31.10.2023
tuktuk.ro, iunie 2022
Bisericile săpate în stâncă din Ivanovo

Ruse e un oraș frumos, dar, dacă nu ții morțiș să petreci o zi întreagă printre clădirile lui, poți face două mici excursii, în împrejurimi, care te vor încânta: la bisericile săpate în stâncă din Ivanovo și la orașul medieval Cherven.


Satul Ivanovo se află la 20 km de Ruse și găzduiește una dintre cele mai interesante atracții turistice din Bulgaria. E vorba despre un ansamblu de biserici și mânăstiri rupestre, săpate într-o stâncă ce se ridică deasupra râului Rusenski Lom.


 Aflate în Patrimoniul UNESCO (încă din 1979), aceste biserici unice au fost înființate de călugării care locuiau în peșterile de aici în secolele 12-13. Se pare că inițial au fost circa 40 de biserici, dar mai important este faptul că în bisericile de la Ivanovo s-au păstrat foarte bine frescele pictate pe pereții lor, care relevă măiestria artiștilor ce aparțineau Școlii de pictură de la Târnovo.


Ca să ajungi la biserici - eu am vizitat-o pe cea care se numește Sfânta Fecioară (parte a ansamblului mânăstirii Sfântul Arhanghel Mihail), unica vizitabilă, de altfel, trebuie să urci un pic pe o potecă amenajată, un efort de 15 minute care va fi răsplătit cu vizionarea impresionantelor fresce de pe pereții săpați în stâncă. Acestea sunt opera în stil "paleologic" a unui artist de secol 14 din Târnovo - 25 de picturi extrem de bine conservate, realizate în jurul anului 1360, ce prezintă scene din Evanghelie, pozițiile acestora sugerând faptul că locuitorii complexului erau adepți ai Hesichasmului, o tradiție ortodoxă mistică de rugăciune în contemplare.




Interesant mi s-a părut și faptul că balconul actual al bisericii, de unde ai priveliști largi asupra împrejurimilor funcționa inițial ca intrare în peșteră, întrebarea punându-se automat cum reușeau călugării să ajungă acolo? Cum încurcate sunt căile Domnului, nu am insistat în aflarea răspunsului, ci am continuat să mă minunez de excelenta calitate (și frumusețe) a frescelor. Printre care se află și portretele regilor bulgari Ivan Assen al II-lea și Ivan Alexandru, care au făcut donații generoase la vremea lor.




Cei care vor să viziteze complexul de biserici săpate în stâncă de la Ivanovo trebuie să știe că biletul de intrare individual costă 5 leva (2,5 euro) iar programul de vizitare este între orele 9 - 18 (între 1 decembrie și 31 martie complexul este închis).

Orașul medieval Cherven

La doar 19 km distanță de complexul de la Ivanovo, se află un alt important obiectiv turistic din apropiere de Ruse, la care am ajuns în doar o jumătate de oră: Cetatea Cherven. Plasată pe un deal stâncos, înconjurat de râul Cerni Lom, cetatea (sau ce a mai rămas din ea) "cere" un plus de strădanie pentru a fi accesată. Dar, fie și pentru simplul fapt de a ajunge într-un loc în care s-a scris istorie, merită să depui efortul acestei mini-ascensiuni. Pentru că "Cetatea Roșie" de lângă Ruse era, în Evul Mediu, una dintre cele mai importante așezări ale celui de-al Doilea Imperiu Bulgar, atât din punct de vedere militar cât și economic.


Zidurile vechi ale cetății provin de la o fortificație bizantină, ridicată în secolul 6, în timpul împăratului Iustinian. Orașul medieval s-a dezvoltat apoi, treptat, în jurul cetății interioare, întinzându-se spre poalele dealului. În anul 1235, Cherven a devenit scaun episcopal, iar în vecinătate au apărut mai multe mânăstiri rupestre, între care și cele de la Ivanovo, despre care scriam mai sus, dar și mânăstirea Basarabovo, unica mânăstire rupestră din Bulgaria care e locuită și în zilele noastre. Din acea perioadă datează, de altfel, rămășițele unui turn pătrat și ale unui palat care fusese cea mai mare clădire din Cherven.

 

Dacă-ți arunci o privire pe harta ce-ți arată Cetatea Cherven în perioada ei de apogeu (secolul 14), rămâi impresionat. Sunt indicii care spun că toți călătorii care se îndreptau către sudul Dunării făceau o escală la Cherven.




 Din păcate, otomanii aveau să cucerească și să distrugă cetatea în anul 1388, acesta însemnând și finalul perioadei de glorie a acesteia. Cherven s-a redresat întrucâtva abia în secolul 17, când au fost ridicate unele clădiri administrative și rezidențiale, 13 biserici și un castel, la care s-a adăugat un zid de protecție. Multe dintre descoperirile arheologice datează din acea perioadă, de asemenea ruinele de azi sunt vestigii ale construcțiilor de atunci (de pildă au fost excavate rămășițele a șase dintre cele 13 biserici de odinioară).


Așadar, poți explora dealul care cândva mustea de construcții și de locuitorii lor, imaginându-ți cum era să trăiești aici, în timp ce scrutezi depărtările la gândul că ar putea să se apropie o oștire inamică. Cetatea Cherven a fost, în mod cert, un loc impresionant, care a marcat substanțial viața din Evul Mediu al acestor locuri de la sud de Dunăre. Intrarea la Cetatea Cherven costă 4 leva (2 euro).


O degustare de vinuri la Crama Nisovo

Ușor epuizat de soarele ce năpădise hulpav dealul Cherven, am revenit la viața din zilele noastre cu o vizită la o cramă. Mai precis, la Crama Nisovo (27 km distanță de Ruse), unde am avut plăcerea să facem o degustare de vinuri - alb, roșu și roze, însoțite de minunate brânzeturi ale producătorilor locali, despre care gazdele noastre ne-au spus că nu pot fi livrate decât pe comandă specială, din timp. Dar nu despre brânzeturi a fost vorba, ci despre vinuri.


Crama Nisovo dispune de un laborator propriu, o cameră de fermentare și un atelier de îmbuteliere, echipate cu tehnologii moderne de producere a vinului, motiv pentru care produsele finale - parol! - sunt foarte bune. Am degustat vinurile din gama Legend. Nu sunt chiar... legendare, dar le-aș savura oricând pe o terasă, în Ruse, privind la navele ce trec domol pe Dunăre.

Am plecat din Ruse, după o noapte petrecută în oraș, mergând către litoralul bulgăresc, unde aveam să descopăr lucruri noi și interesante despre stațiunea Pomorie și împrejurimile Burgasului. Am descoperit ce să faci în Ruse și am rămas cu ideea că "fratele" Giurgiului, de pe celălalt mal al Dunării, e un oraș mult mai interesant decât aș fi crezut, în care te poți opri oricând pentru o vizită sau pe care - dacă ești din București - îl poți viza pentru o excursie relaxantă și plină de vibe.

Iar dacă vrei să vezi Ruse din alt unghi, citește și ce a scris Imperator Cezar, alături de care am avut plăcerea să vizitez orașul de pe Dunăre.

0 comentarii

Publicitate

Sus