03.01.2024
În general, anul 2023 a continuat pentru mine seria - parcă interminabilă - a iritărilor, nemulțumirilor, dezamăgirilor, exasperărilor de tot felul. A devenit un calvar aproape orice contact cu societatea forfotindă și sufoca(n)tă din invaziva și agresiva mass media și de pe rețelele sociale. Chiar și sub protecția "bulei" mele (bine am ajuns, ne refugiem înapoi, la Bulă!), tot răzbate mirosul fetid al imposturii, nesimțirii... smintelii globale. Cea care vine, vine, vine... calcă totul în picioare, asemeni unei turme de rinoceri... nu doar ionescieni.

Paradoxal - din această magmă tot mai de nestăpânit / neînțeles / nesuportat, mi-a răsărit surpriza. Un tânăr cultivat, generos în efortul de a acumula și a ne oferi - cu har și rigoare, cu umor și generozitate, cu respect față de valorile moralei și a culturii - mostre de nobilă cunoaștere a ceea ce înseamnă trecutul. Fără fasoane de mare intelectual (deși este, indiscutabil, un intelectual veritabil), cu savanta simplitate a celui care scormonește, găsește, pricepe și dă mai departe; cu generoasa noblețe a revelatorului de valori ale trecutului; cu farmecul ghiduș, dar elegant, al celui care caută, discerne, respectă și oferă celorlalți din ceea ce găsește bun și frumos și interesant printre multe cele petrecute înaintea noastră; un june cu o volubilitate cuceritoare, purtată sub masca, nu doar vestimentară, a unui tânăr pașoptist. Omul nu obosește să ne ofere, celor interesați, părți însemnate din comorile, mai mici sau mai mari, peste care a dat în scotocirile lui fără tihnă printre mentalități și obiceiuri, printre oameni, idei și locuri din istorie. De la memoria aleilor din Cimitirul Bellu la fabuloasa istorie a Imperiului Bizantin; de la periplul maghiar al lui Vlad Țepeș la secretele fascinante ale Istanbulului sau stepele îndepărtatei Mongolii; de la istoria Angliei la istoriile lui Cristofor Columb și de la a noastră Marițica Văcărescu până la Reginele Elisabeta I ori Victoria, acest tânăr - pentru care teologia studiată a fost un parcurs îndrăzneț și respectuos prin istoria lumii - mi-a bucurat, în zeci de ore de ascultate, setea mea de cunoaștere, de sistematizare sau de reevaluare. Îl consider, chiar și fără inutile euforii sau iluzii, un fel de Andre Rieu - găsitor, prelucrător și restitutor - al unor momente deosebite din trecutul lumii: nu muzică, ci istorie. Acesta este Alexandru Damian Anfile (https://damiananfile.ro/), căruia îi doresc să reziste cu bine valului de simpatie pe care l-a stârnit. A bon entendeur, salut!



Damian Anfile (foto: Vlad Alexandru)
*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 15 ianuarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus