15.02.2024
Monica Bologa
Când ajung acasă, o găsesc pe tanti Geta pe banca din fața blocului. Îmi cere, ca de fiecare dată, să mă așez un pic lângă ea. Aflu rapid cine a intrat în bloc, cine a ieșit, cine și-a scuturat pe geam firimiturile etc. Azi mi-a spus că Ana, soția avocatului, a plecat cu vreo 3 geamantane. Când m-a sunat mama, printre altele, i-am spus că probabil Ana și-a părăsit soțul. Mama a sunat-o pe prietena ei, Veta, și i-a spus că soția avocatului și-a găsit alt bărbat. Veta a sunat-o pe Lenuța și i-a spus că Ana e curvă.

Tavi Tone
Despletita asta a cui o mai fi? E a lu ăia veneticii dân capu satului. Cică a muncit pân Germania și cu banii luară casa lu Giucăl. Nu tu bună ziua, nimic. Tineretu ăsta nu mai are bunu simț, ete la ea cum merge pân sat în curu gol, ziua, meaza mare. Așa o fi pân Germania. Aoleu, și Florinel al meu e la cules la nemți, poate să-ncurcă cu vreo putoare d-asta. Iară bate clopotul, cine o mai fi murit? Noi nu, că suntem acia, da intră pă grupul satului, vezi ce scrie lumea. Vai, ne-am dat dracu cu tălăfoanili astea.

Andra Toropoc
Uneori aveau o oră când nu erau puse să producă. Madama le aduna și le dădea vești despre vremea și moda din afara casei în care erau închise. Ascultau apatice, cu fețe palide și mâini atârnând în gol, precum sufletele lor. Narcotizate de abuzuri, păreau resemnate și totuși își mai aduceau aminte să întrebe când se vor întoarce înapoi la părinții lor. Atunci matroana urla că-s proaste, că pauza s-a terminat și că din casa ei nicio fată nu iese. Nu era o noutate, mereu le biciuia cu aceste vorbe.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În februarie 2024, grupul are 12.700 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus