15.05.2007
Doi fotografi, două formate diferite de prezentare (tablou şi poster), fotografie alb-negru şi color, abstractă şi figurativă. Ce se întâmplă când alături atât de multe contraste? Nici noi nu ştim exact, însă sperăm că v-am făcut curioşi şi că ne veţi vizita pe 15 mai 2007 la Galeriile Orizont, începând cu ora 18:00, la deschiderea expoziţiei a doi fotografi amatori: Şerban Mestecăneanu şi Radu-Petru Iliescu.

De ce 15+15? Pentru că atâtea lucrări expune fiecare dintre autori, totodată expoziţia va dura exact la fel de mult cât a durat şi organizarea ei: 15 zile, începând pe data de 15 şi încheindu-se pe 30. Titlul doreşte să sublinieze caracterul oarecum ad-hoc şi mixt al evenimentului. Colecţia va fi expusă de pe 15 până pe 30 mai 2007, după care lucrările sunt oferite spre vânzare celor interesaţi.


Ce spune fiecare fotograf despre imaginile expuse:

Şerban - cele 15 imagini adunate în această expoziţie reprezintă o incursiune aparent haotică printre locuri, subiecte şi obiecte foarte diferite având acelaşi numitor comun: nuanţele de gri, care îşi propun să atragă atenţia asupra impactului lipsei culorii în cazul unor imagini altminteri banale. Am observat că imaginile alb-negru au un impact mai puternic decât sinonimele lor color. Cred că acest lucru se întâmplă datorită faptului că la nivelul vizualizării imaginilor, recunoaştem mai repede formele când sunt însoţite de culorile respective. În cazul imaginilor alb-negru, creierul nostru trebuie să analizeze mai întâi informaţia brută, să depisteze formele şi să le recunoască, ca mai apoi să continue să interpreteze artistic fotografia. Cu alte cuvinte, fotografia alb-negru creează în primul moment un gen de audienţă captivă. Să presupunem că aceasta ar fi explicaţia ştiinţifică, în final însă rămâne tot mesajul şi esteticul din fotografie care împarte bobul de neghină.

Radu - un lucru pe care îl caut întotdeauna este însă ca fotografia să aibă o componentă estetică; nu apreciez fotografiile (şi în general nici un fel de lucrare artistică) care nu fac altceva decât să poarte un mesaj sau nu sunt altceva decât experiment pur, fără să impresioneze estetic prin nimic. Prin asta nu vreau să spun că nu mă interesează decât fotografiile "frumoase" - una dintre fotografele mele preferate este o franţuzoaică profilată pe fotografie alb-negru absolut grotescă. Dar fotografiile ei se remarcă întotdeauna nu atât prin mesaj (care mă îndoiesc că ar putea fi de altfel ceva mai sofisticat decât "oamenii pot fi incredibil de respingători, dar prin asta au ceva fascinant"), cât prin impactul vizual al unei scene incredibil de groteşti puse în valoare de o tehnică alb-negru high contrast. Apreciez fotografia de concept sau cu mesaj social, însă numai atâta timp cât se bazează pe o imagine reuşită.


Date despre noi:

Şerban
Data naşterii: 14 aprilie 1969; [email protected]
Membru: FotoClubDeBucuresti - FcB, Photo Group f8
Expoziţii:
Kult Kult Klan Care-i Mişcarea decembrie 2006, de grup - FcB, Foaierul Teatrul Naţional;
Oameni şi locuri, septembrie - decembrie 2006, personală, Britcafe
Pagina web: www.meste.ro
Fotografie: alb-negru, fotografie de stradă, portret, abstract (suport film sau digital)

Radu
Data naşterii: 29 iunie 1980, [email protected]
Am început cu fotografie pe film la 16 ani.
Am trecut definitiv la digital la 20 de ani.
E prima expoziţie.
Toate fotografiile sunt făcute cu digital.

0 comentarii

Publicitate

Sus