24.02.2024
Sanda Vaideș
Răsfoiesc Scînteia din 1984. Parcă aș face baie într-un căuș cu apă clocită. Program tv: Profesiunile cincinalului, Concursul cîntecului politic pentru tineret. Raport muncitoresc, Trăiască PCR, Forța și vitalitatea concepției revoluționare asupra lumii: 166 de ani de la nașterea lui Marx, Tribuna de partid. Răsfoiesc Cinemagia 2024. Parcă m-aș arunca în ocean: filme, știri, reality, sport, cartoons, muzică, reclame, cosmos, junglă, crime, muzee, etc. Timpuri vechi. Timpuri noi. Timpuri biblice.

Ionuț Morariu
Detectiv holistic, Xi știa că nu există crimă perfectă. Doar polițiști incompetenți. O credință pe care, în taină, o împărtășeau și cei de la Scotland Yard. Care l-au sunat abia când rapoartele anchetatorilor interni au început să fie asemenea scenariilor de filme porno. Tot mai goale. Singura concluzie a distinșilor criminaliști britanici era că membrele perfect tranșate ale victimelor formează două litere. C și T. Domnilor, le-a spus Xi. Sunt secera și ciocanul. Ca și noi, criminalul construiește omul nou.

Ioana Bostan
S-au îmbârligat la un chef monstru. Cabana era plină de plete și țigări puturoase, fără filtru. Geamurile deschise zăngăneau de nervi, iar covoarele se ofticaseră pe mucurile aruncate. Eee ooo lume care ne-a lucraaat. Degeaba țipau. Nici valurile n-ar putea să le spele. Vecină-mea-i tâmplar, bă, răgea ușa ruptă de la intrare. O s-o chem pe Jeni să ne scape de descreierații ăștia. Mă, n-auziți, afară. Stere și Adeline se pupau pe o canapea de vinilin. Buricul fetei tresălta placid în catarama lui cu ținte. Perfect.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În februarie 2024, grupul are 12.700 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus