05.03.2024
Răzvan Drăgoi
Prinsu-s-au Nelu cu ștrumelegul învârtoșat pre lângă părțile fătătoare ale unor muieri tinere. Știută fiind pravila domnească, prin carele Vodă poruncuit-au a se tăia scârbavnicul mădular, prins-a Nelu a se milogi spre cruțarea de groaznica urgie ce-l păștea. Însoțitu-și-a milogirea și de niscaiva pungi cu galbeni și fu făcut scăpat de datorie. Dară odrasle n-a mai putut avea, căci l-au scopit spre a ține pravila. Iară când Nelu ajunse, după veacuri, și el Vodă, tăgădui acestea, prin sinergia faptelor, măi dragă.

Carmen-Ecaterina Ciobâcă
Ce vrei mă, amărâtule? Bocești ca o muiere. Ia uite cum îți curg mucii în gură. Te-o trimis mă-ta după mine, zi? M-am oprit și eu aici cu Grigore. Atâta bucurie am în viață. În rest muncesc ca un bou de povară. Hai, valea de-aici. M-am saturat de voi ca de mere pădurețe. Cum să-mi oprească ea banii de simbrie data viitoare, mă? Numai să-ndrăznească, atâta spun. Grijania ei de viață. Hai odat' acasă. Acum de ce mai plângi? Începe școala și n-ai papuci? Lasă că-ți caut eu la Anghel. Cum cu ce? Mă trece la caiet.

Aurelian Țolescu
Am jurat, în tinerețe, să-mi fac datoria față de țară, cu prețul vieții. Nu-mi pare rău și mă mândresc cu tot ce am putut face pentru țara mea. Peste ani, aproape de final, am realizat că totul se întâmpla într-un cerc închis și nu vedeam prea mult peste gard. Cu toate sacrificiile făcute, am înțeles că societatea, dirijată prin presă, nu a făcut decât să acuze pe nedrept oameni care au sacrificat tot în viață și că acum pensiile cuvenite sunt prea mari. Și a meritat să fac pușcărie toată viața?


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În martie 2024, grupul are 12.800 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus