08.07.2024
Andra Toropoc
Am crezut că visez când iubitul meu mi i-a prezentat: mamele mele și tații mei. Au început să-mi vorbească toți deodată: eu l-am pus pe bicicletă, cu mine mânca, iar eu l-am învățat să nu plescăie, de la mine știe fizică, în brațele mele se liniștea când plângea, e băiat bun, ce bine că v-ați întâlnit. Eram uluită, urma să am trei soacre, patru socri și-un soț care plesnea de mândrie. Ți-am zis eu că am cea mai tare familie? M-au adoptat toți, fusesem abandonat într-un coș de cumpărături în magazinul unde lucrau.

Arthur Ianoși
mă supraveghează de sus. Le simt privirea în ceafă, știu că i-am dezamăgit. În fiecare dimineață, întotdeauna între 9-9:30, îmi fac pașii și pot jura că pe la jumătatea drumului îl aud pe tata cum mă face prost. Bag bărbia în piept și trec mai departe, e momentul în care îmi doresc să nu mă fi născut. Uneori o aud și pe mama. Rezistă, puiule, dar are dreptate taică-tău, ești prost. Azi e Ziua Pușcăriei și vine și avocatul. Ai mei vor coborî din turnuri și o să facă poze cu pușcăriașii. Eu mă cer la infirmerie.

Răzvan Drăgoi
Poate că suntem funcționari într-o uzină care, dacă facem totul extraordinar de bine, produce zâmbete pe fețe mici. Fața aia mică e o sublimă formă de sclavie pe care, dacă o ai, o sărbătorești în fiecare zi. Chipul ăla mic are putere de semizeu. Orice gângurit, încruntare, urlet sau surâs înseamnă ceva într-o limbă pe care o vorbești fără s-o fi învățat vreodată, pentru că ți-o amintești. E limba de dinainte de cuvinte, de dinainte ca lucrurile să însemne ceva. Părinții pot vorbi limba raiului.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iulie 2024, grupul are 13.200 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus