01.08.2024

După ce treci de cetatea Râșnov și te îndrepți către Bran și apoi către Moeciu de jos, chiar în fața unui indicator al localității, se face un drum la dreapta, și urci o pantă cu un unghi mare de înclinare, care șerpuiește cu multe curbe, unele "în ac de păr", și deodată în fața ochilor se deschide o vale, ca un castron de supă, dar luminoasă. Și important și minunat este că această vale este străjuită de Piatra Craiului și peretele de vest al Munților Bucegi. Este una dintre zonele binecuvântate prin frumusețea amestecului de peisaje. Senzația vizuală este atât de puternică, prin frumusețea neașteptată, încât aproape ți se taie răsuflarea, iar privirea îți rămâne lipită de priveliște. Te afli deja în satul Peștera, un sat lung cu casele așezate la distanțe "civilizate", fără să se incomodeze una pe alta.


Aici, de mulți ani deja, în fiecare vară, se organizează de către Eematico tabere, cu diferite teme. Deși este un jucător educațional pe piața românească, uneori Eematico este catalogat ca o afacere[i], nu o mare afacere prin câți bani adună, ci prin ținta sa: înălțimi ale EDUCAȚIEI.

Anul acesta, 2024, una dintre tabere a fost organizată sub numele Tabără de arhitectură[ii] și s-a desfășurat timp de cinci zile în satul Peștera. Într-o astfel de tabără de arhitectură, pentru copii între zece și patrusprezece ani, am fost invitat să particip, să le fac mici expuneri și, alături de copii și de îndrumătorii lor, să construim ceea ce au gândit copii. M-am întrebat dacă sunt pregătit să le explic noțiunile care să-i ajute să construiască, să-i îndrumi într-un timp scurt, așa fel încât să le rămână ceva în amintirile lor. Sper că am reușit.

Imaginile care urmează ilustrează, succint, pașii urmați de copii de la schițe la machetă, de la trasare pe teren la construirea propriu-zisă.

 
 

Machetele sunt gata, urmează execuția...

 
 
 
 

Acum, când vedeți gata totul, pare ușor de făcut... și urmează să ghiciți ale cui sunt aceste case: Casa Cerbului de Aur; Casa Vulturului de Oțel; Casa Somonului Argintiu; Casa Cârtița.

Să revin de la ideea de la început. O experiență deosebită într-o tabără de copii, dar și o tabără de arhitectură. Mi-a plăcut cum sună și am încercat să mă "amestec" printre copii, să folosesc un limbaj ușor de abordat și de partea lor și de partea mea. Echipa taberei (23 de copii între 10 și 13-14 ani) era condusă cei trei traineri dintre care unul dintre fondatorii organizației, Bogdan Bălănescu, profesoara Alina Paveliuc și Filip, plus trei adorabili voluntari: Bogdan Pârlea, Ștefan Goagea și Mara Anais David.

Ca-n orice istorie a unei construcții, totul a început cu o discuție legată de tema proiectului, apoi de elaborarea unui concept. Copii au fost împărțiți prin tragere la sorți în patru echipe. De ce patru? Pentru că pe "Insula Profesorului Alfred" urmau să se construiască patru castele care aparțineau unui personaj imaginar. Pentru o mai bună informare a cititorului, mai jos, tema schematică a proiectului:

Insula magică a profesorului Alfred/ Alfrid/ Aelfraed

Casele / comunitățile:

Casa Cerbului de Aur
Element: focul
Culoare: roșu și auriu
Piatră: rubinul
Caracteristici: curaj, energie, vitejie, cavalerism

Casa Vulturului de Oțel.
Element: aer
Culoare: albastru și argintiu
Piatră: safir
Caracteristici: înțelepciune, curiozitate, agerime, spirit hazliu

Casa Somonului Argintiu
Element: apa
Culoare: verde și argintiu
Piatră: smarald
Caracteristici: ambiție, inventivitate, agilitate, leadership

Cârtița
Element: pământ
Culoare: galben și negru
Piatră: diamant
Caracteristici: loialitate, răbdare, sârguință, spirit justițiar

Materiile:

Poțiuni - chimie, soluții
Astronomie
Plantologie / vegetalogie / clorfilogie - știința plantelor, sere, plante
Metamofologie - transformarea unui obiect într-altul, ceva legat de fizică
Ceaslovul zburător - cărți care vor fi agățate și de care vom lega niște aripi
Triatlon Olimpiada alchimiștilor - activități fizice, diverse jocuri cum ar fi șah cu oameni, petanque cu baloane cu apă etc

Insula are un lac / o mlaștină foarte adâncă - lacul Negru și este împrejmuită de Pădurea Interzisă.
La Școala / Academia Profesorului Alfred se ajunge cu trenul expres de pe platforma 9+3/4 (copiii știu de ce).

Citind acest text de prezentare a proiectului unor case / comunități / proiecte mi-am amintit de limbajul unor regizori, voi cita numai doi, pe Cătălina Buzoianu și pe Liviu Ciulei, care indiferent de piesa de teatru și de autor pe care alegeau să o monteze, își construiseră un limbaj al lor, poate abstract pentru un mirean, dar pe înțelesul actorilor interpreți, un limbaj al stărilor, al traducerii vorbelor prin alt limbaj: al mimicii, al rostirii, al expresiei trupului. Arhitectura se folosește de aceste "dicționare" complicate: Starea devine vorbă, vorba devine gând, gândul devine linie, liniile devin materiale, materialele se combină, se împreunează și devin părți ale construcției și, la final, se încheagă construcția. Lumea este geometrie, o geometrie naturală, care ne ajută să construim o lume a noastră, fără a incomoda lumea naturii. Nu se întâmplă, poate, întotdeauna așa, din păcate.

Copiii înțeleg și simt geometria spațiului în care trăiesc, de data aceasta era vorba despre spațiul în care urmau să creioneze viitoarea lor construcție, și am remarcat viteza cu care mintea lor s-a adaptat multelor noutăți, ca de exemplu: trasare, marcaje, fundații etc.

Dacă am privi acest joc doar ca pe o experiență ar fi greșit având în vedere seriozitatea cu care copii își fac treaba, indiferent cât de ușoară sau grea este aceasta. De fapt este o poveste, care sper să fie "neverending story", să rămână ca-n povești, "până la adânci bătrâneți", un loc de întâlnire și de dezvoltare prin acumulare, schimb de experiențe intelectuale, schimb de vorbe și respect, loc de joacă și de inventare de jocuri noi.

Chiar dacă s-a întâmplat pe un petec de pământ, copii respirau tot aerul curat și luminos din valea, repet, dintre Piatra Craiului și Munții Bucegi (perete de vest), respirau universul lor viitor plin de râsete și bucurie.

Am rămas cu impresia că am fost la o repetiție, la un antrenament pentru deschiderea uni mare șantier, format din multe șantiere conduse de acești copii plini de îndrăzneală, plini de personalitate și talent.

(Peștera, Vila Tabacu, 7 iulie- 12 iulie 2024 / august 2024)

0 comentarii

Publicitate

Sus