02.08.2024
Alaltăieri (31.07.2024) am fost la muzeul Luvru din Paris. Un imens palat.

Poveștile în care oamenii spun că nu ai cum să vizitezi întreg muzeul într-o singură zi sunt cât se poate de adevărate. Am stat mai bine de patru ore și nu cred că am văzut nici jumătate din câte are muzeul să îți ofere.

Punctul culminant a fost evident celebrul tablou Mona Lisa al lui Leonardo da Vinci. Zeci de oameni stând la coadă pentru câteva secunde în fața tabloului, un adevărat performance.

Dar dincolo de acest lucru, sălile, construcția întregului palat, sculpturile și celebrele picturi pe care ai ocazia să le vezi, nu au cum să nu trezească ceva în tine, nu au cum să nu te emoționeze.

Seara am urmărit finala la 100 m a lui David Popovici. Din nou toți eram cu sufletul la gură, cu pumnii strânși și evident cu speranță. Și din nou a venit o medalie. Nu îndrăzneam să zic cu voce tare că va lua sigur o medalie, știam ce concurență are. Dar și de data aceasta, sutimea de secundă a fost de partea lui. Și David Popovici este dublu medaliat la Jocurile Olimpice de la Paris (aur la 200 m liber, bronz la 100 m liber).

Ieri (1.08.2024) am fost la un alt muzeu. Clădirea Muzeului Orsay din Paris a fost o gară, care apoi a fost transformată în muzeu. Primul lucru pe care îl vezi la intrare, este ceasul imens folosit în perioada în care funcționa gara.

Am început turul muzeului, timp în care eu am deschis aplicația de pe telefon să văd primele finale de la canotaj. Nu aveam răbdare, trebuia să văd. Cu sonorul oprit, mă plimbam printre tablouri și verificat câți metri mai sunt până la finiș. Prima cursă, prima medalie. Simona Radiș și Ancuța Bodnar au devenit vicecampioane olimpice. Simona a scris pe pagina ei de instagram că "Este un rezultat pentru care am muncit mai mult decât pentru oricare altul. Am luptat până la final și am dat tot ce am avut.".

Câteva minute mai târziu, altă finală - unde altă magie s-a produs: Marian Enache și Andrei Cornea au pornit pe culoarul 1 și au devenit campioni olimpici la proba de dublu vâsle masculin, primii campioni olimpici din această probă din istoria României. Am trăit euforia câteva minute bune.

În celelalte două finale de canotaj ale zilei, alte două rezultate foarte bune: un loc 4 (patru rame - Adriana Adam / Amalia Bereș / Maria Lehaci / Maria Rusu) și un loc 5 (patru rame - Ștefan Berariu / Sergiu Bejan / Andrei Mândrilă / Ciprian Tudosă).

Apoi, mi-am continuat turul printre tablouri ale marilor pictori: Cezanne, Degas, Monet și Van Gogh. Nu știu să fi văzut vreodată atât de mult frumos într-un singur loc și să fi trăit vreodată acest sentiment: cât de mult poate să îți ofere de fapt arta.

Cred că sportul și cultura (în afară de educația pe care ne-o oferă) ne pot face să simțim, ne pot emoționa, ne pot oferi adrenalină și mie îmi oferă un sens.

0 comentarii

Publicitate

Sus