31.07.2024
Ieri (30.07.2024) am descoperit frumusețea Parisului și m-am simțit norocoasă că pot fi martora unor asemenea clădiri istorice. Am văzut catedrala Notre-Dame și Opera Națională din Paris. Chiar dacă catedrala este în curs de restaurare după incendiu, te lasă pur și simplu fără cuvinte. Câteodată mă întreb cum de omul a fost și este capabil să facă atât de mult frumos și în același timp să fie atât de crud.

Tot ieri am trăit emoții pentru fetele de la gimnastică artistică în finala olimpică pe echipe. Au fost cele mai tinere din competiție. Cu o atitudine vizibil pozitivă, cu costume noi, colorate au intrat pregătite să arate ce pot, fiind doar a doua lor finală pe echipe în această componență.

Gimnastica se face altfel acum decât pe vremea în care România a avut acele rezultate fantastice. Nu știu dacă această gimnastică este mai frumoasă, mai bună, mai corectă, dar este clar că este mai modernă, mai competitivă și mai spectaculoasă. Poate a fost nevoie de această pauză de la rezultate pentru a vedea obiectiv spre ce se îndreaptă gimnastica și pentru a ne construi un viitor în acest sport.

A fost nevoie de crearea programului "Țară, țară vrem campioane!" în 2014 de către marii antrenori Mariana Bitang și Octavian Belu pentru ca în 2024 să avem din nou o echipă calificată în finala olimpică. Programul a fost creat fix pentru acest lucru, având ca obiectiv Paris 2024. Acest lucru demonstrează încă o dată că fără un program național, fără o selecție bine făcută, încă din școală, nu se pot crea mari performanțe, mai ales în sporturi de echipă. 4 din cele 5 componente ale echipei sunt rezultatul acestui program.

Un alt plus, este faptul că a fost adus un antrenor olandez la lotul național. Cum am zis, gimnastica nu se mai face așa cum se făcea și cred că era nevoie de cineva din exterior care să ajute la construirea tehnică a echipei, dar și la construirea mentalului echipei.

12 gimnaste. Atât are lotul național de senioare. Un număr mic, poate chiar extrem de mic într-un sport în care echipa este foarte importantă.
12 gimnaste. Din care s-au ales cele mai bune 5 pentru Jocurile Olimpice.
12 gimnaste. Și cu toate acestea ne-am calificat la Jocurile Olimpice, cu cea mai tânără echipă din competiție.
12 gimnaste. Și noi (spectatorii) ne dorim să luptăm cu America, cu Marea Britanie, cu China, cu Italia.
12 gimnaste. Într-o etapă a sportului în care recuperarea, condițiile, echipamentele moderne, psihoterapeutul au devenit la fel de importante, dacă nu chiar mai importante decât antrenamentul în sine.
12 gimnaste. Într-o gimnastică unde tehnica, forța, mușchii primează în lupta cu grația, artisticul, feminitatea.

Cu toate acestea, aseară Ana Bărbosu, Sabrina Maneca-Voinea, Amalia Ghigoarță, Lilia Cosman și Andreea Preda au făcut un concurs foarte bun, clasându-se pe locul 7 (un loc mai sus față de calificări, chiar dacă cu exact același număr de puncte). Un rezultat mai mult decât onorabil și un rezultat care dă speranță. Și cel mai important este că le-am văzut luptând, le-am văzut unite, le-am văzut performând la cel mai înalt nivel și le-am văzut bucurându-se de moment.

Este important că există GIMNASTICĂ, DIN NOU și că Paris 2024 poate fi un frumos început pentru Jocurile Olimpice de la Los Angeles 2028.

Echipa României (foto: site-ul oficial al Federației Române de Gimnastică)

Finala a fost câștigată de Statele Unite ale Americii. Simone Biles, Jordan Chiles, Sunisa Lee, Jade Carey și Hezly Rivera au readus aurul după ce la Tokyo medalia a revenit Comitetului Olimpic Rus. Nu doar Simone Biles a strălucit aseară, ci toată echipa a fost stelară. (3 din cele 5 gimnaste au fost prezente și la ediția precedentă la Tokyo). Medalia de argint a revenit Italiei și medalia de bronz a fost câștigată în premieră de Brazilia.

Cu Simone Biles în vârstă de 27 de ani, cu Rebeca Andrade (componentă a echipei Braziliei) în vârstă de 25 de ani, gimnastica nu mai este doar pentru adolescente ci a devenit un sport pentru femei.

P.S. În seara aceasta, avem din nou emoții pentru David Popovici care s-a calificat (cu al cincilea timp) în finala de 100 de m. Deși nu este marele favorit, orice se poate întâmpla într-o finală olimpică.

0 comentarii

Publicitate

Sus