Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Cuvinte pentru înecaţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Manual de fotografie: Portretul tânărului berber


Alina Andrei

22.07.2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Într-o bună zi, destul de îndepărtată de azi, ieri şi alaltăieri, un tânăr păstor berber a fost fotografiat în pustietatea deşertului. De către o franţuzoaică blondă, nespus de frumoasă, aşa cum se întâmplă doar în romane, filme şi videoclipuri. Maşina în care se afla necunoscuta a plecat de unde a venit, în urmă rămânând promisiunea că portretul îi va fi trimis de la Paris în Africa. Şi pentru că bucata de hârtie n-a ajuns nici după îndelungi aşteptări, tânărul a plecat din oaza în care se născuse la Paris, în căutarea fotografiei. Povestea lui a fost spusă de Michel Tournier, în romanul "Picătura de aur". A folosit-o ca pretext pentru a arăta înşelăciunile imaginilor lucioase, viu colorate, regăsite în publicitate şi în viaţa de zi cu zi; vorbind despre aparenţe şi iluzii deşarte (căci de alt soi, nici nu prea există), îl zguduie pe cititorul trăitor în epoca dependenţei de imagini. Tournier a făcut multe emisiuni televizate despre arta fotografică din perioada monştrilor sacri: Brassai, Lartigue, Bill Brandt, ba chiar a fost prieten bun cu Édouard Boubat, cel care i-a ilustrat câteva cărţi, şi totuşi este, după cum spunea în interviuri, neîncrezător faţă de imagini. Le consideră amăgitoare. N-am văzut acele emisiuni, însă bănui că nu i-au displăcut fotografiile lui Brassai. Când spun Boubat, primele imagini care îmi vin în minte sunt: cea cu Lella jună (fotografiată în 1948), în cămaşă albă, transparentă, prin care i se vede sutienul negru (câtă indecenţă pentru acele vremuri!) şi cea cu copacul îmbelşugat înfrunzit, cu o găină sub (anul 1950). Ultima este de-o încremenire odihnitoare.

În oaza lui Tournier, spun că-i a lui pentru că "povestind-o" în roman, devine oarecum stăpânul ei, se afla o singură fotografie, cea a bunicului tânărului Idriss. A căpătat-o în al doilea război mondial şi o ţinea bătută în cuie, pe peretele colibei. O fotografie îngălbenită de ani, mişcată, în care se desluşeşte Bunicul în uniformă soldăţească, alături de doi camarazi. Faptul că aceştia din urmă n-au supravieţuit luptelor, l-a îndreptăţit pe african să creadă şi cu mai multă tărie că fiecare om trebuie să-şi supravegheze cu mare grijă imaginile "furate" de aparate. În oază un singur locuitor mai avusese o poză, un bărbat pe nume Mustafa, care se fotografiase cu soţia, în călătoria de nuntă; superstiţioasă, soacra acestuia a ars-o, temându-se că le va purta ghinion.

"Uite, eu cred că o fotografie trebuie să ştii s-o ţii, s-o stăpâneşti, spuse Mogadem, făcând cu amândouă mâinile gestul de a strânge ceva. Din cauza asta Mustafa nu avea de ce să se teamă de fotografia făcută în Alger: era prinsă în perete. Puteai s-o vezi în fiecare zi. Ca şi pe asta. Am prins-o sub sticlă şi pot s-o supraveghez", şi-a liniştit bătrânul nepotul. Dar e doar începutul. Într-o zi, tânărul berber va pleca să-şi caute chipul fotografiat, pentru a nu-l lăsa printre străini. Va vedea turişti îmbiaţi să se fotografieze în studio, lângă un decor artificial, dulceag, mai bine spus lângă o Sahară surogat, din pânză pictată, deşi dunele adevărate se aflau la o aruncătură de băţ. La Paris se va întâlni cu un fotograf de manechine (din acelea de plastic, expuse în vitrine), şi mai ales, la tot pasul, va vedea că imaginile strălucitoare din occident nu corespund realităţii. Romanul în sine poate că nu-l face pe cititor pe deplin încrezător în firul poveştii (care e realistă totuşi, exotică, densă, moralizatoare), dar cum am spus, aceasta contează mai puţin, şi nu întâmplător nici măcar în ultima pagină nu se va arăta portretul îndelung căutat.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Singura veveriţă siberiană pe care o cunosc stă la bloc (5.0/5 - 27 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Poemul perfect de iubire pentru tine, doar pentru tine (4.8/5 - 18 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Patti Smith şi Robert Mapplethorpe în bucătăria lor (coioasă, cum ar spune un cunoscut de-al meu) (4.7/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am vrut să fotografiez: Un om plin de păsări (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mine în cartier: Apollinaire şi Marie Laurencin (4.9/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer