Indicația lui Mihai Buzea pentru această temă a fost foarte simplă: "Scrieți o povestire pe tema straturilor."
Ticăloșii
Bogdan Mihai Bati
Bogdan Mihai Bati
- Știați că?
- Iar începe Bobo cu prostiile lui.
Era rapid Alecu de gură. Pentru că-i plăcea mult să vorbească, dar și pentru că o făcea logic, atacând orice subiect dintr-o perspectivă reală, etică și justă. Când era mic îi ziceam cu toții că o să devină avocat. E inginer.
- Da, Bobo, hai să auzim ce ți-a mai copt creierul din cap?, a încercat să mă susțină Ștefan, mezinul familiei, între mine și el fiind o diferență de 20 de ani, minus câteva zeci de zile.
- În Românica noastră există 19 milioane și ceva de oameni. Probabil mai puțini, mulți fiind plecați la muncă pe dincolo, dar haideți să pornim de aici.
- Așa. Hai să pornim?
- Printre toți ăștia există doar 35 de Bati.
O parte dintre frați au început să râdă, nevenindu-le să creadă direcția în care o lua discuția, presimțind parcă o nouă "glumă". Prin "glumă" înțeleg genul de glumă specific taților (dadjokes), adică există șanse foarte mari ca la final să râd doar eu. Ceilalți erau consternați, nevenindu-le să creadă că suntem așa de puțini.
- Coincidența face să fim plasați pe locul 35 în lume ca număr de oameni care au numele de familie Bati.
- Nu există coincidențe, urlă Carmen, parafrazând orice detectiv din serialele care o pasionau.
- Reprezentăm zero virgulă zero zero-zero unu opt patru procente din populația Românicii, am continuat eu, adică, există un Bati la fiecare 544.285 de români.
- Păi numai noi suntem o grămadă, cum să fim așa puțini?
- Hai să calculăm, am zis, pregătit să număr pe degete. O luăm în ordinea măgărimii, de sus în jos. Din sfatul bătrânilor mai sunt doar mama și Liviu.
Liviu e fratele lui tata, fie-i țărâna ușoară. Are două fete, dintre care una nu mai este Bati, iar cealaltă e și ea pe cale să se transforme în alt nume, așa că nu am mai pus-o la socoteală.
- Până acum sunt doi Bati. Apoi, sunt eu, Bati original, plus Lumi, venită în clan. Până acum suntem patru.
- Dar pe fiică-ta n-o socotești? a sărit repede Anda pe mine.
- Mă gândeam să o iau pe generații, dar e bine și așa. Cu tot cu Gulia suntem cinci, iar pe Tara nu o punem la socoteală, deși e membru de familie, am mai zis eu, referindu-mă la cățelul familiei.
Am arătat cu degetul către Anda, probabil cea mai puternică persoană din lume. Când i-a fost soțul diagnosticat cu cancer a ținut singură casa, a alergat după sponsori și l-a îngrijit cum nu se putea mai bine. În toți acei ani, suferința a fost a lui Răzvan, dar fiecare picătură de optimism care l-a ajutat să meargă mai departe s-a scurs în el din dragostea și voința Andei.
- Voi adăugați zero la numărătoare, madam Chirilă.
- Trebuia să-l fraierești pe Răzvan să-și schimbe numele.
Toate privirile s-au întors către Carmen. Ea a știut întotdeauna ce vrea, astfel că a mers prin viață ca marfarul, oprind doar unde este nevoie. Țin minte și acum felul în care și-a început povestea de dragoste din studenție, cum a început să se ascundă de părinți când s-a mutat cu Marius, dar și tăria cu care a stat drepți în fața lor în clipa în care au aflat, pentru a-și susține iubirea.
- Noi suntem Bati-Suciu. Se pune?
- Nu știu ce să zic. În mod logic, Bati e diferit de Bati-Suciu, astfel că aș zice că nu e același lucru. În același timp, putem spune că fiecare dintre voi este jumătate Bati și jumătate Suciu. De dragul vostru, veți fi mereu jumătăți de Bati pentru mine, dar pentru bunul mers al calculelor o să continuăm numărătoarea de la cinci.
- Jumătăți de Bati, ha ha ha.
- Cătă, treci la raport, urlă Ștefan, nerăbdător să se ajungă și la el cu numărătoarea.
Dacă e să combini ambiția cu perseverența atunci sigur obții un Cătălin. A muncit de mic, la început prin faptul că și-a văzut de școală și facultate, iar mai apoi prin muncă efectivă. De la Carmen începând, părinții i-au dat pe toți frații mei la școala germană. Asta l-a ajutat pe Cătă să obțină ușor, datorită seriozității sale, un loc de muncă în Germania. Personal, cred că i-a prins bine timpul petrecut cu capul sub apă, în butoi. Dacă întârziam puțin putea fi grav. Dacă îl scoteam mai repede nu cred că ar fi ajuns unde e azi.
- Păi, a început Cătă, noi suntem trei. Cum a zis și Bobo, sunt eu original, Tania vinitură iar Gabriel e născut original.
- Dar nu e chiar așa de simplu. Voi acum sunteți în Germania.
- Dar încă suntem cetățeni români, își susținu Cătă apartenența la clan.
- Cinci cu trei e opt, am decis eu să opresc dezbaterea ce se anunța. Mi-am întors privirea către următorul. Tu ești Mircea?
- Tu ești Bobo? a refuzat el mingea ridicată la fileu.
A fost un copil curios, fiind motivul pentru care mama și tata au cumpărat o mulțime de enciclopedii. Le răsfoia zi după zi, lucru din care s-a oprit când a dat de desene animate. A fost momentul în care și-a câștigat, probabil, prima poreclă - canapeaua - deoarece nu reușeai să-l miști din fața televizorului.
- Eu deocamdată sunt singurul Bati. La anul, în mai, o transform și pe Ilona, dar până atunci sunt singurul, așa că suntem la nouă.
Majoritatea copiilor sunt plini de energie, se joacă și sunt vocali. Florin se îmbrăca în combinezonul lui roz și se urca pe soba de teracotă sau pe vreun dulap, stând acolo și urmărindu-ne în liniște. Pantera roz.
În clipa în care s-au întors toți ochii către el, a ridicat mâna dreaptă în față, cu pumnul strâns și degetul mare îndreptat în sus.
- Zece. N-am scos mai mult de la el.
- Urmează domnul avocat.
- Pardon. Sunt inginer. Pai e simplu la noi. Eu original și Maria vinitură, așa că ajungem la doișpe.
- Parcă și-au luat nume de maneliști. Alecu Original featuring Maria Vinitură vă lansează albumul Frații mei are valuare.
A urmat o serie de râsete, acompaniate de propuneri pentru albume maneliste, venite cu râsete noi.
- E rândul meu. E rândul meu, a sărit Ștefan când a prins un moment de acalmie.
Copilul ăsta a fost răsfățatul familiei, apoi al străzii, iar apoi al vieții. Venind în urma a șapte frați, părinții l-au lăsat liber pe stradă la joacă mult mai repede, având o grămadă de ochi care să-l supravegheze. Dar întunericul pândea la urechea lui, astfel că a învățat de mic să înjure. Dacă-i zici la tanti Nonuci să-ți sugă pula, îți iau o înghețată. A fost prima șoaptă a întunericului, iar el i-a dat crezare. Când s-a văzut și cu înghețata primită, a crezut că this is the way. Tata profita mereu de prezența noastră, a celor mai mari, plecați la facultate, și ne trimitea după Ștefan la grădiniță, evitând s-o audă pe educatoare. Domnu' doctor, trebuie să povestim despre Ștefan.
Toată viața a fost copilăros, fiind răsfățat de tata chiar și după ce a dat de lapte și miere în viața de cuplu alături de Olga. S-au simțit bine împreună. Unii ar zice că puțin prea bine, din moment ce nunta au făcut-o cu rochia de mireasă largă. Când a venit Darius pe lume am fost convins că nevoia de responsabilitate, mult mai necesară din acel moment, îl va doborî pe Ștef, dar felul în care s-a transformat m-a surprins.
- Eu sunt original, Olga e vinitură și Darius s-a născut original, așa că ajungem la cinșpe.
- Dar Olga și-a luat cetățenia?
- Din moment ce ne-am căsătorit, normal că și-a luat-o.
- Deci, draci frați, am continuat eu, reprezentăm 42 de procente din populația de Bati din Românica.
- Asta e ca discuția aia cu batimetria? întrebă curios Mircea.
- Nu. Dar, fun fact despre batimetrie.
- Ce? E unitatea de măsură pentru numărul de Bati dintr-o populație?
- Nu asta, zisem eu zâmbind, amintindu-mi discuția recentă cu ei pe acest subiect.
- Batimetria provine din două cuvinte, bathus, care înseamnă adâncime și metron, care înseamnă măsurare.
- Asta ne-ai mai zis.
- Dar etimologia cuvântului provine din greacă, am rostit eu cuvintele apăsat.
- Păi noi din partea lui mama suntem greci, nu din a lui tata, zise Cătă.
- Bati e foarte întâlnit în țări asiatice și africane: India, Pakistan, Filipine, Etiopia, Nepal, Congo. Turcia e prima țară europeană în topul țărilor cu cei mai mulți Bati ca nume de familie, Iar Grecia e a doua din top, pe locul 12.
- Coincidență, zise Carmen, tata n-avea nimic de-a face cu grecii. Era mai aproape de unguri decât de greci.
Se lăsă un moment de liniște, fiecare încercând să aducă un anumit sens discuției.
- Totuși, de ce ai adus asta în discuție?, a întrebat Anda, chiar când intra mama în cameră.
- Mama și tata au contribuit substanțial la răspândirea Batimperiului. Momentan suntem 42 de procente din românii care se numesc Bati, dar cred că putem mai bine de atât. De aici ține totul de noi. Futeți-vă fără prezervativ.
- Eu nu mai contribui, zise repede Ștefan.
- Bagă-ți pula Ștefane, am urlat eu cât mă țineau corzile vocale.
Râsetele au fost repede acoperite de vocea mamei.
- Ticălosule!
- Încă o dovadă că mama e grecoaică vine din folosirea acestui cuvânt, "ticălos", care provine din greacă. Există povești care spun că în momentul în care grecii care adunau biruri au venit prima oară pe meleagurile noastre, exclamau Ti kalos!, adică Ce frumos!, astfel că, în momentul în care aceștia erau văzuți apropiindu-se de către băștinași, aceștia strigau Vin ticăloșii!, transformând o expresia apreciativă într-un cuvânt de ocară.
- Fiul meu, tu ai mintea prea odihnită?, întrebă mama, chiar când se auzi un telefon sunând.
- Da, răspunse Flo-un-cuvânt la telefon. Ce să fac? Stau la povești cu frații, zise el, stârnind hohote de râs din partea tuturor.