Ramona Ungureanu
Tocmai plecasem de la semafor, când am simțit ceva cum vine tare către mine, din dreapta. Ce crezi, era privirea tipului ăsta care o aruncase către mine. Noroc că am reflexe bune, mă știi, așa că am prins-o din zbor, dar dragă, era verde și fierbinte rău, cred că eram caraghioasă cum jonglam cu ea ca la circ, dintr-o mână în alta, strigând au au. Am pus-o pe bord și am tras pe dreapta să i-o dau, că-mi făcea semne ca un disperat. Doamne, și el ce-a zis? Ce să zică, bună ziua, agent Țoroflișcă, actele la control.
Dan Banu
Privirile bătrânului cercetau apele în susul și-n josul lor, învolburate ca ele, cătând parcă o crăpătură în curgerea grea pe unde să-și vâre degetele și să tragă de porțile cele cu toată vlaga pe care trupul puțin o mai păstra pitită în suflet. Pentru o clipă doar, soarele coborî în ochii bătrânului, se cuibări într-înșii ca o pasăre oarbă, pentru a luneca mai departe peste dealuri și peste lumi. Oftă, n-avea harul să-l scoată și nici curajul să meargă după el, așa că se-ntoarse înapoi la babă.
Elena Fermuș
În ziua aceea soarele dogorea așa cum știe el s-o facă în luna lui cuptor. Ziua-n care femeia a văzut limpede că bebelușul ei nu e deloc tulburat de razele luminoase ce îi scăldau ochii de lapte. Un gând negru i-a înghețat dintr-o dată toate simțurile. Dacă? Nu, nu e cu putință, tot ea se-ncuraja, primise zece la naștere. După mai multe investigații temerile i s-au adeverit: odrasla ei poartă-n ochi noaptea neagră, de aceea nu se sfia de raze, și-așa va fi mereu. Inima mamei a orbit și ea. De ce mai răsare soarele?
Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În octombrie 2024, grupul are 13.400 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).