Cu un istoric în artele plastice, am început să fac fotografie din aceeași nevoie de a mă exprima vizual pe care am avut-o dintotdeauna.
Am căutat îndelung sensul în lucrurile pe care le fac și le trăiesc, și pot spune cu convingere că l-am găsit, într-un final, în fotografia documentară.
Lucrul care mă atrage la fotografia documentară e calitatea de document istoric pe care aceasta o poate căpăta.
Fotografiile joacă un rol esențial în crearea memoriei publice colective, reprezentând comunicări vizuale care păstrează vie memoria unor oameni și culturi care altfel s-ar pierde cu totul.
Prin acest proiect mi-am propus să documentez activitatea ultimilor cărbunari din Harghita.
Producerea mangalului în stil tradițional este un meșteșug transmis de la o generație la alta, reprezentând o practică culturală încorporată în istoria și identitatea comunității.
Jolan și Attila Jakab locuiesc în comuna Lupeni, însă timp de 8 luni din an ei pot fi găsiți într-o poiană localizată pe dealurile din proximitate, unde supraveghează în permanență bocșele construite cu atenție.
În prezent, copiii lor refuză să mai practice acest meșteșug, efemeritatea lui fiind tot mai accentuată într-o lume dominată de schimbări sociale, în care procesele automatizate sunt tot mai accesibile.
(click pe oricare fotografie pentru slideshow)