Eu nu sunt fotograf, dar pentru că tehnologia este accesibilă oricui, de la copil la pensionar, îmi petrec mult timp folosind un aparat de fotografiat, imortalizând tot felul de flori, gândăcei, oameni în cotidian, bătrâni cu gândurile lor și tot ce mi se pare emoționant la un moment dat.
Cu timpul am ajuns la concluzia că pentru a obține o fotografie reușită trebuie să ai un obiectiv bun, cu caracter, un aparat foto cu performanțe bune, o lumină potrivită scenei, un fundal pe măsură și un subiect interesant.
Fotograful trebuie să țină cont de toate și să aibă talentul de a încadra subiectul în ansamblu pentru a face o fotografie pe care nimeni nu a mai făcut-o înaintea sa.
Intrând în tainele fotografiei ca autodidact, la un moment am auzit de "bokeh", m-am documentat și am ajuns la concluzia că, totuși este o treaba serioasă.
Această caracteristică de redare în neclar este foarte importantă la fiecare obiectiv și definește "caracterul obiectivului".
"Stai, să văd dacă e chiar așa!" - mi-am zis și încetișor am încercat timp de un an fel de fel de obiective, foto vintage renumite, de proiecție filme, de proiecție diapozitive, multe fără diafragmă și fără focus.
Am șters mii de poze, pentru că nu știam ce să fac cu luminile și cu fundalurile, pentru că acolo este tot războiul, acolo descâlcești caracterul vechiturilor.
Specialiștii spun că, în partea neclară a fotografiei fiecare obiectiv redă un mic "spectacol" pe care l-au numit "bokeh".
Unii spun că bokehul este tot fundalul neclar, uneori cremos, alteori mai pastelat, uneori swirl sau alteori mat fără viață, alții susțin că bokehul este doar redarea punctelor luminoase în neclar, sub formă de "baloane", sub formă de "inele de ceapă", sub formă de "discuri", sub formă de semilună dar și cu forma diafragmei care poate fi rotundă, zimțată, hexagonală, pătrată ba chiar și triunghiulară.
Eu Îi cred pe toți, aceste noțiuni completează caracterul obiectivului pe lângă redare, claritate, culoare, contrast și aberații cromatice.
Mare lucru nu spun eu aici, pentru că toată lumea le știe, dar am reținut de la un maestru că fundalul este la fel de important ca și subiectul.
Se spune că la obiectivele moderne, optica fiind făcută din sticlă performantă și prelucrată perfect de roboți, la care se adaugă tratamentele sofisticate, au fost îndepărtate toate aceste neajunsuri care dădeau "caracterul "obiectivelor vintage.
Din căutările mele am spicuit câteva fotografii mai reușite pentru a exemplifică și susține cele spuse în fugă, în speranța că nu m-am făcut de râs cu experiența mea.
Majoritatea fotografiilor sunt editate pentru că sunt unele obiective total depășite de timp, fără tratamente optice, cu altă destinație decât fotografia, iar eu nu stăpânesc bine meșteșugul luminilor.
Pe lângă fotografiile cu subiect am încercat să fac și câte o fotografie fără subiect, doar cu bokeh. Par ciudate dar dau un ansamblu cromatic plăcut ochiului - poate toată lumea este încântată.
(click pe oricare fotografie pentru slideshow)