Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Cuvinte pentru înecaţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Lautrec şi damele lui buclate, cu fuste învolburate şi picioarele azvârlite spre tavan


Alina Andrei

23.09.2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
"La Gitane de Richepin" - printre ultimele postere desenate de Toulouse Lautrec. Nu e cu dansatoare ce au picioarele ridicate spre văzduh, împleticite în volane creţe, bulbucate, ci cu o damă foarte îmbrăcată, ascuţită la chipul ce i se vede din profil. Afişul reprezenta reclama unui spectacol despre atracţia fatală (cum altfel) dintre mai mulţi domni pofticioşi de farmece trupeşti şi-o ţigancă pe nume Rita. La final, eroina fuge în lume cu fratele său vitreg, un june focos, aşa cum se cuvine în astfel de drame. Rolul principal era jucat de actriţa Marthe Mellot, soţia lui Alfred Natanson. Numele dânsului merită pomenit din mai multe motive, dar principalul constă în faptul că l-a fotografiat pe Lautrec. Pictorul stând în şezlog, aţipit, cu ochelari şi-o pălărie pleoştită. O pară ca de plumb, pe care totuşi o bănuiesc a fi coaptă, zemoasă, zace în fotografie, pe marginea fotoliului grosolan. Stă acolo de parcă numai pe mine mă aştepta, să bag mâna în fotografie, s-o înhaţ şi s-o muşc pe furiş, ca să nu-şi dea nimeni seama de furăciune.

În alt cadru, făcut în acelaşi loc, pictorul citeşte o scrisoare. Foi albe, tremurânde în mâinile sale. Unii spun că aceste fotografii au fost făcute de Thadée, fratele lui Alfred Natanson, pe vremea când nu mă născusem. În urmă cu 117 ani. Alţii se jură că Alfred e autorul, iar în anumite antologii (cum ar fi în volumul scris de Helmut Gernsheim, "Tendinţe estetice 1839-1960") este trecut Maurice Guibert, cert e că cei care ar putea să limpezească misterul, sunt oale şi ulcele. Guibert a fost bun prieten cu Lautrec.

Costumat într-un chimono, cu o păpuşă în braţe (chip cât se poate de sobru şi respectabil), apoi în altă fotografie, îmbrăcat ca un samurai (se uită cruciş), iar în alt portret e deghizat, foarte credibil, într-un mandarin. De altfel, Lautrec apare travestit în multe imagini, cum ar fi în clovn (trist) şi predicator arab. În atelier, pictându-se pe sine, apare prin urmare, (într-un fotomontaj) în dublu exemplar. Un Lautrec micuţ, bărbos, cu pălărie mare, elegant dar fără haină (doar cu vestă peste cămaşa albă), cuminte cocoţat pe un scaun înalt, în faţa şevaletului. "Celălalt" Lautrec, de lângă el, are aceleaşi veşminte numai că nu ţine în mână pensula, nici n-ar avea de ce, din moment ce întruchipează modelul primului.

Într-o altă fotografie, făcută tot de Guibert, priveşte câteva picturi de-ale sale, împreună cu Mirelle cea goală, lipsită prin urmare de pânzeturi acoperitoare, ceea ce nu e de mirare, la urma urmei e firesc să vezi o burtă dezbrăcată, întunecată cu o palmă mai jos de buric, şi sâni obosiţi de atâtea pupături, apoi genunchi, pulpe grele, dolofane, lângă pictorul ce deseori poposea în bordeluri şi cabarete dubioase. La drept vorbind, un cabaret care n-are iz de dezmăţuri, unde nu poţi bănui pipăieli în dosul perdelelor grele, de brocart, nu-şi are rostul. Tabloul cel mare, pe care amândoi îl admiră teatral, e aproape cât Lautrec.

Pe fotograful Maurice Guibert l-am văzut stând la masa unui bar, pozat de Paul Sescau. Mărunt, mustăcios, cu o mutră nătăfleţ, de petrecăreţ vesel ori de zurbagiu de mahala. Fotografie sepia. E însoţit de o tânără mare la trup, ce pare cuviincioasă; în capul meu seamănă cu o lenjereasă sau cu o servitoare ce dimineţile aprindea focul în bucătărie, frământa aluatul pentru pâine, în nori de făină şi aburii unui ceainic şuierător. Amândoi se uită atenţi undeva în stradă. Nu ştiu la ce, pentru că fotografia îi înfăţişează doar pe ei. Folosindu-se de poză, Lautrec i-a pictat aproape la fel. Diferenţe: în fotografie, Guibert are o ţigară ce stă să-i alunece dintre buze, în tablou, nu. În pictură, pe masă, sunt două pahare, o sticlă de vin şi-o farfurie cu cuţit, pe când în poză, nu. Desigur, Lautrec nici nu şi-a propus să reproducă fidel fotografia, îngroşând cu pensula expresiile celor doi. Mult verde şi cărămiziu. Părul femeii se potriveşte cu zidurile. Aş putea spune că atât în fotografie, dar mai ales în tablou, Guibert aduce mult cu un personaj tipic de Caragiale.Pentru fotograful Paul Sescau, ce avea studioul la adresa 9. Place Pigalle, Lautrec a făcut un afiş în care se remarcă aparatul cu burduf şi-o damă înveşmântată în roşu, ce pare că vrea să fugă mâncând pământul. Cu Sescau, pictorul era vecin în Montmartre şi bun prieten de pahar; fotograful era renumit pentru că, înainte sau după ce le poza, îşi seducea modelele în atelier. Maurice Guibert a mai fotografiat ridicarea Turnului Eiffel, bucată cu bucată.

Pe Jane Avril, dansatoarea de la Moulin Rouge portretizată şi iubită de Lautrec, am văzut-o (într-o fotografie, desigur) lipită de podea, cu picioarele întinse "sfoară". Şi semeaţă, într-un picior, cu celălalt ridicat tareeeee, de-ai fi putut să-i zăreşti toate dedesubturile ruşinoase, dacă nu şi-ar fi ţinut rochia strânsă peste deschizătura pulpelor, cu un soi de prefăcută pudoare. Zâmbeşte aţâţător. Indecentă pentru acele vremuri, desuetă şi niţel caraghioasă pentru zilele noastre, cu acele bucle şi volănaşe dănsuitoare. În anul 1894, Lautrec s-a lăsat fotografiat îmbrăcat cu capa dânsei, cu celebra pălărie cu pene şi boa atârnată de gât. Boa, în acest caz, nu este şarpele ce-şi ucide prada prin sufocare, ci o fâşie lungă din blană înfoiată, fără de care doamnele elegante nu puteau să iasă pe stradă, pentru că li s-ar fi prăbuşit în cap cerul. Lautrec cu pene, capă şi boa arată aproape respectabil, nimic din înfăţişarea lui nu jigneşte vederea.

Pe când avea 12 ani, a fost imortalizat împreună cu tatăl său, Alphonse, ce ţinea pe braţ un şoim, şi cu unchiul Charles. Câinele de vânătoare pare că vrea s-o zbughească din fotografie, undeva la dreapta, unchiul, ce stă pe bancă, gesticulează. Nici unul nu mai trăieşte acum. Vara anului 1896, la Bosc. Curtea interioară a castelului, fotografie de familie. Multe, multe rubedenii, de nici nu mă apuc să le număr pe degete. Doamne şi domnişoare în rochii cu mânecile bufante, domni cu pălării de vară, un câine, copii, un prunc ce-şi scoate din căruţ capul uriaş. În 1901, cu două săptămâni înainte de a muri, Lautrec a fost fotografiat la castelul Malromé. Bolnav, împuţinat în haine. A murit pe 9 septembrie. Ultimii ani din viaţă, Jane Avril şi i-a petrecut într-un azil. Guibert a murit în 1913, nu ştiu cum şi de ce. Poate pentru că i se terminaseră zilele.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
2 comentarii

 • frumos
  mpopa [membru], 06.10.2007, 20:07

  Frumos si documentat articol. Mi-a placut.
  mpopa

 • Dulceata
  Dan Scurtulescu [membru], 24.09.2007, 18:37

  Foarte dragut articolul dvs., plin de haz si de dulceata. Felicitari! Dan Scurtulescu

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Singura veveriţă siberiană pe care o cunosc stă la bloc (5.0/5 - 27 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Poemul perfect de iubire pentru tine, doar pentru tine (4.8/5 - 18 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Patti Smith şi Robert Mapplethorpe în bucătăria lor (coioasă, cum ar spune un cunoscut de-al meu) (4.7/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am vrut să fotografiez: Un om plin de păsări (5.0/5 - 7 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mine în cartier: Apollinaire şi Marie Laurencin (4.9/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Vieţile altora
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata CompletAbil
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer