Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Cuvinte pentru înecaţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Mishima n-a mai vrut să trăiască


Alina Andrei

25.11.2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Japonezul numit Yukio Mishima, ce într-o dimineaţă a lăsat pe masă o foaie de hârtie pe care a scris: "Viaţa omului e scurtă, dar eu aş vrea să trăiesc veşnic", s-a sinucis. Şi-a făcut seppuku pe 25 noiembrie 1970, după ce-a încercat să dea o lovitură de stat, şi-a eşuat, soldaţii cărora le-a vorbit de sus, de la balconul Ministerului Apărării Naţionale, râzându-i în nas şi arătându-l cu degetul, dar asta se ştie, chiar şi cei care n-au citit Templul de aur şi Confesiunile unei măşti au auzit de japonezul ţicnit ce se credea samurai şi şi-a făcut harakiri, la fel ca-n filme, doar că în cazul lui sângele ce-a ţâşnit a fost adevărat, la fel şi maţele pe care a avut grijă să le păstreze în abdomen, cu bucăţi de vată puse nu-ştiu-cum-şi-nici-nu-vreau-să-aflu. Cu o noapte înainte vârâse în plic ultimul manuscris, ce trebuia predat editorului, iar în drum spre locul unde avea să se omoare, şi-a purtat sabia din secolul al XVII-lea şi pumnalul. Dar nu voi vorbi despre cum şi de ce şi-a luat viaţa, nici despre cărţile lui, ci despre fotografiile în care l-am văzut încruntat, îmbrăcat, dezbrăcat, cu şi fără sabie, copil şi matur, viu şi mort. Într-una dintre ultimele posturi în care a fost fotografiat, pe vremea când încă mai respira, e cu pumnul ridicat în aer şi-o mână-n şold. Uniformă militară strâmtă, cu mulţi nasturi. Teatrală. Era în acel balcon, iar după ce l-a părăsit intrând din nou în clădire, şi-a abandonat şi corpul, ucigându-l. Într-un portret făcut în copilărie (anul 1931) pare fragil şi serios. Privire de pasăre curioasă, plăpândă. E tot în uniformă, bănui că şcolară. Simplă.

Nu-mi amintesc acum întocmai scena din Confesiunile unei măşti, în care descrie pictura în care Sf. Sebastian e străpuns de săgeţi, şi-n în faţa căreia se masturba eroul romanului, dar cred că seamănă mult cu fotografia în care Mishima s-a lăsat legat de copac. Trupul aproape gol, pântecul scobit şi carnea tare înţepată de fier. În carte, episodul cu pricina e mai şocant decât fotografia. În imagine nu vezi un om martirizat, ajuns sfânt, ci un bărbat legat la mâini, ce se preface că suferă şi că e iluminat de un extaz mistic. Cel puţin asta observ eu. O scenă teatrală, destul de prost jucată, nu m-a apucat jalea văzând-o şi nici nu m-a şocat. Marguerite Yourcenar pomeneşte în eseul său dedicat lui Mishima de o fotografie de grup, în care, pe lângă scriitor, apar şi tinerii care aveau să asiste la sinucidere. Toţi în uniforme militare ce aduceau cu cele germane. Pe Internet am găsit o poză care pare întocmai ca cea descrisă de Yourcenar, însă nu pot să bag mâna în foc. Reproducerea e prea mică şi tulbure. Se pomeneşte şi de o fotografie cu familia la ceremonia funerară, la care au participat părinţii, soţia şi mii de persoane, precum şi bătrânul Kawabata, cel care peste puţină vreme avea să-şi urmeze prietenul în moarte, deschizând robinetul de gaz.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Singura veveriţă siberiană pe care o cunosc stă la bloc (5.0/5 - 27 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Poemul perfect de iubire pentru tine, doar pentru tine (4.8/5 - 18 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Patti Smith şi Robert Mapplethorpe în bucătăria lor (coioasă, cum ar spune un cunoscut de-al meu) (4.7/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am vrut să fotografiez: Un om plin de păsări (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mine în cartier: Apollinaire şi Marie Laurencin (4.9/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer