15.12.2007
Nu voiam să am discuţii, aşa că a trebuit să le invit pe toate. Şi să nu credeţi că este atât de simplu să încapă într-un apartament de trei camere. De fapt nici nu sunt trei camere, dar livingul este împărţit în două de un glasvand şi mie îmi place să cred că am o sufragerie de zi şi una de noapte. Dar să revin. Am făcut o listă şi le-am trimis tuturor e-mail-uri cu invitaţia. Unele dintre ele nu erau în ţară, iar pe Amnezia am sunat-o de şase ori, dar cred că a uitat să-şi noteze adresa. Am vorbit cu toţi vecinii, le-am spus că este ziua mea şi că voi da o petrecere, le-am dus langues-de-chat şi şampanie cadou, doar doar n-or mai bate în ţeavă în toiul petrecerii, ca anul trecut. Am făcut un tort de fructe cu nouă etaje şi un punci răcoritor, am pus scrumiere, şerveţele, un CD cu fanfara din Alger. Şi m-am aşezat pe canapea, aşteptându-le.

Prima soseşte Matüvü. Îmi ţin degetele încrucişate şi sper din suflet că vecina de la etajul unu nu a apucat să o vadă pe vizor. Matüvü este îmbrăcată într-o rochie de hârtie creponată, are părul bleu şi 40 de brăţări pe fiecare mână. Îşi toarnă un pahar de punci şi se aşază la fereastră, asigurându-se că poate fi văzută şi admirată din stradă. Se scuză că nu are cadou şi începe să-şi aranjeze rochia.
- Auzi dragă, nu prea e comod să ai un copac în faţa ferestrei. Eu dacă aş fi în locul tău m-aş muta.

Este prima oară când aud o asemenea nebunie. Să te muţi dintr-o casă pentru că ai un copac la geam! Care, de altfel, fusese unul dintre motivele principale pentru care alesesem să stau aici. Este adevărat, crengile lui o cam împiedică pe Matüvü să facă prezentare de modă pentru trecători, dar chiar să-mi zică să mă mut?!
- Dragă, un fier de călcat nu ai? Că nu ştiu ce să fac cu rochia asta, i-aş netezi un pic volanele.
- Sigur că am, dar rochia ta e de hârtie! Vrei să ia foc? Mai bine stai aşa, cu volanele creponate, te rog eu, nu vreau să vină şi Pompierii la ziua mea.

Toate acestea s-au întâmplat în nici trei secunde. Mai sună cineva la uşă. E Romeea Gitanos.
- La mulţi ani, eu nu pot să stau mult, diseară am o întâlnire pe plajă, la Atlantic.

O poftesc să stea jos şi apare imediat şi Pitipitipythia, cu o cană de cafea în mână şi o umbrelă la subraţ, deşi n-am mai văzut să plouă de cel puţin două săptămâni.
- La mulţi ani, hihi, ţi-am adus o cană de cafea în care să-ţi ghicesc numai lucruri bune. Am băut-o eu acum trei zile şi m-am gândit că ţi-ar plăcea să ai noroc în dragoste, să trăieşti 106 ani şi să faci turul lumii în balon.

Mi se pare un cadou drăguţ, deşi nu înţeleg cum poate să îmi ghicească într-o cafea pe care nu am băut-o eu. Eh, dar nu am timp să îmi bat capul, pentru că aud nişte ţipete ascuţite din dormitor. Este Matüvü care a încercat să-şi calce volanele şi şi-a ars rochia. E o grămăjoară de cenuşă pe parchet şi în faţa ochilor am o prinţesă nervoasă, în chiloţi. O invit să se uite în dressingul meu şi să-şi aleagă orice, numai să nu-mi strice petrecerea cu ţipetele ei. Între timp au mai venit Badabum, Capriciosa şi Fasolasi. Mi-au adus câte un buchet de Narcissus Lunaticus şi Fasolasi mi-a dăruit ultimul ei album, cu autograf. Dar mă trezesc într-o încurcătură serioasă: politicos ar fi să-l ascultăm, dar eu ştiu sigur că se sparg geamurile şi paharele, şi nu am deloc chef. Mai ales că am fost la un pas de incendiu.
- Draga mea Fasolasi, ştiu că muzica se ascultă cel mai bine noaptea, când este linişte. Nu aş vrea să las soneria să îmi strice părerea pe care mi-o voi forma despre noul tău album, aşa că îmi voi pune ceasul să sune la ora trei, mâine noapte, să ascult pe îndelete.

Este bine să fii diplomat. Mai ales când ai de-a face cu prinţese, care un-doi devin impulsive.
- Detest fructele. Nu înţeleg cum puteţi să mâncaţi aşa ceva.
- Dar, Capriciosa, sunt pline de vitamine! M-am gândit că o să vă placă... În fiecare an de ziua mea iau fructe şi morcovi...
- Eh, eu nu suport fructele şi legumele sâmbăta. Cel mai tare mă deranjează mirosul de zmeură, dar o să stau cu o batistă la nas şi gata.

Încep să mă îndoiesc că fost o idee bună să le invit la mine de ziua mea. Romeea Gitanos a desenat cu carioca o hartă pe un perete şi acum îi explică lui Badabum cum o să ajungă la Atlantic diseară, iar Badaboum şi-a turnat din greşeală apă de la flori şi acum o bea.
- Bună seara, la mulţi ani!

Intră Barbămoale, cu un căţel în braţe. Ea tocmai şi-a coafat barba, în schimb căţelul este chel, nu are niciun fir de păr. Sper din tot sufletul că nu mi-l face cadou.
- M-a luat pe nepregătite invitaţia ta, dar să ştii că vei primi un cadou peste fix trei luni. Vei primi un pui de-al lui Calvizzia, care a rămas însărcinată săptămâna trecută!

Deci nu am scăpat. Un câine chel era tot ce îmi lipsea.
- Dar nu vreţi mai bine să ne facem nişte măşti din tortul de fructe? Eu simt că am tenul cam obosit.

Cine putea să se gândească la asta, alta decât Capriciosa? În câteva minute Badabum e cu ananasul pe faţă, Capriciosa cu zmeura, deşi mai devreme s-a văitat de mirosul ei, Pitipitipythia îşi pune pepene galben pe pleoape şi încerca să ajungă la el cu limba, să-l mănânce, Fasolasi, cam ameţită de la punci încearcă să culeagă seminţele de kiwi cu degetele, Matüvü mănâncă struguri şi spune că frumuseţea vine din interior, iar Barbămoale şi Romeea Gitanos stau într-un colţ şi fumează pipă. Nu ştiu cât o să mai dureze armonia, aşa că mă grăbesc să le întreb ceva foarte important.
- Spuneţi-mi şi mie, ce naiba fac prinţii după ce se căsătoresc? Nu auzim niciodată nimic de ei şi dragoni omoară doar înainte de nuntă. Voi aveţi vreo idee?

Romeea Gitanos trage din pipă cu înţelepciune şi zâmbeşte. Barbămoale se studiază preocupată în oglinda Vice Versa pe care am primit-o anul trecut de la Glaciala. Nu-mi răspunde nimeni. Sunt toate preocupate brusc de efectul fructelor asupra pielii şi Matüvü numără cu voce tare boabele de strugure pe care le mănâncă.
- Cum adică ce fac prinţii după ce se căsătoresc? Ei se ocupă de MTGSPC şi asta le ia o grămadă de timp! Este o activitate foarte serioasă!

Nu îmi vine să cred cine vorbea! Era Pupidulce, instalată pe o pernă pe pian.
- Dar tu când ai venit?
- Am venit mai devreme, dar nu m-aţi observat, aşa că m-am instalat aici să vă observ eu pe voi! Mai ai vreo întrebare?
- îăă... Nu. Adică da. Ce înseamnă MTGSPC?
- E simplu. Înseamnă maşină de tuns gazonul special pentru prinţii căsătoriţi!

Aha, deci asta fac toată ziua, de nu mai aude nimeni nimic de ei...

P.S. Petrecerea nu a fost deloc catastrofală, a venit şi Nocţia şi am dansat paso doble.
P.P.S. Romeea Gitanos şi-a amânat întâlnirea de la Atlantic şi a terminat singură punciul.
P.P.P.S. La fix o săptămână de la ziua mea a venit şi Amnezia, cu un buchet enorm de Narcissus Lunaticus şi o sticlă de şampanie. Greşise data.
P.P.P.P.S. Am avut noroc, căţeluşa lui Barbămoale nu era însărcinată, ci doar balonată. Aşa că am scăpat cu bine.


Reţetă de tort cu nouă etaje

Primul etaj este făcut din felii reci de ananas.
Al doilea etaj din bucăţele de piersici şi caise, prin care se pierd vreo şase-şapte sâmburi de caisă decojiţi.
Al treilea etaj este făcut din felii hexagonale de pepene galben.
Al patrulea etaj din piure de zmeură tivit cu coacăze negre.
Al cincilea etaj este cel mai parfumat, punem uşor felii de pere pergamute, până nu mai zărim nimic din etajele inferioare dacă privim de sus, în jos, prin tort.
Al şaselea etaj poate fi făcut din pepene roşu sau din felii rotunde de kiwi, depinde de sezon.
Al şaptelea etaj este cam instabil, este făcut din boabe mici de struguri albi sau negri.
Al optulea etaj este cel misterios. Cumpărăm 300 de grame de fructe pe care nu ştim cum le cheamă şi le curăţăm de coajă. Dacă nu găsim fructe necunoscute, comandăm prin poştă din America de Sud.
Al nouălea etaj este făcut din sâmburi de rodie amestecaţi cu gheaţă pisată şi zahăr brun.


Reţeta de punci răcoritor

Se amestecă patru litri de apă de la munte cu şase litri scoşi din fântână, la câmpie, şi se lasă peste noapte în frigider, într-un bol de ceramică. Punciul se serveşte la temperatura camerei şi, după gust, putem adăuga praf de piper proaspăt râşnit. Se bea cu moderaţie pentru că poate provoca ameţeli puternice, îndoieli despre propria identitate şi declaraţii de dragoste involuntare.


În următorul episod:


Turtă dulce cu scorţişoară coaptă la raze de lună.

Jocul acestei rubrici e aşa:
dacă ghiciţi (pînă joi, ora 12.00) cine e personajul episodului viitor, scrieţi numele acestuia şi o întrebare pentru el într-un comentariu (dacă aţi ghicit, nu voi da drumul comentariului decît în momentul postării următorului episod).
cea mai interesantă întrebare va fi inclusă în dialogul cu personajul respectiv
dacă vreţi să continuaţi dialogul cu personajul oricărui episod, comentariile vă stau la dispoziţie.


un test pentru prinţese asemănător testului din carte găseşti aici

Publicitate

Sus