13.03.2008
1. Portretul

Dana e deopotrivă antropolog şi medic psihiatru. Ea reuşeşte să fie zilnic şi una, şi alta. Dana are pacienţi mulţi, pe care îi ascultă şi pe care îi sfătuieşte şi tratează. Are, de asemenea, gărzi. Îi place Jung şi se ceartă cu Freud, îi plac Anzieu, Maestrul şi margareta, e înnebunită după Foarţă, se uită la Mezzo, ascultă Capossela şi are tot Tom Waits. Dana face cercetări de teren, în trupa lui Vintilă Mihăilescu, în Buzău sau la Sfîntu Gheorghe, scrie, publică, îi duce lipsa Irinei Nicolau. E cititor vechi şi fidel al Dilemei.

Pe Dănuţa am cunoscut-o la Perugia, unde avea o bursă Erasmus, ca masterandă la Antropologie la SNSPA. Am devenit repede prietene şi ne-am început plimbările prin parcurile perugine, descoperirile florentine sau pe cele aretine. Locul nostru preferat a devenit pajiştea din faţa bisericii-templu San Michele Arcangelo din Perugia. Ne-amintim deseori de lucrul vag ridicol pe care l-am făcut împreună. Am asistat în această biserică, neinvitate de nimeni şi necunoscînd pe nimeni, dar atrase de tot din punct de vedere antropologic, la o nuntă de aur. Cel mai emoţionant şi jenant deopotrivă a fost cînd ne-am sărutat, am dat mîna şi am zis "Pace" fiilor şi fiicelor mirilor. Am învăţat împreună despre Tarantella, iar Dana m-a salvat, explicîndu-mi chiar înainte de un examen, cum stau lucrurile cu Kant şi ornitorincul al lui Eco.

Dănuţa mă ştie foarte bine, îmi ghiceşte reacţiile, ştie cînd voi spune "nu" sau "da". Pentru că ea ştie să asculte şi să observe. Şi ştie perfect să schimbe stări în bine, să îndrepte şi să ajute. E o prietenă desăvîrşită, plină de umor şi uneori ironică, îndrăgostită de munte (un mic om de munte), de Cluj, de mandale şi de hîrtia de mătase pe care îi place să deseneze fin cu creioane de ceară. Dana ştie mereu să-ţi facă bucurii şi cadouri din cele mai dragi.


2. Videoclipul (Vinicio Capossela: "Nella pioggia")


3. Autocaracterizarea

- pasiunea, lucrul, situaţia care te extaziază, ambiţionează, motivează
Mă extaziază lucrurile simple, mă ambiţionează situaţiile în care cred că am ceva de spus, mă motivează eşecurile.

- cel mai important talent al tău
Darul de a asculta - ştiu o mulţime de poveşti pe care mi le-au spus oamenii în autobuz.

- cel mai ridicol lucru pe care l-ai făcut vreodată
M-am repezit la hoţul din 102, care coborîse o dată cu mine, şi i-am dat la o parte haina pe care o ţinea pe braţ. Eram convinsă că voi găsi acolo portofelul pe care tocmai mi-l furase. Portofelul, evident, nu era acolo. Un singur lucru a fost şi mai ridicol: mi-am cerut scuze şi am luat-o la picior.

- ce îţi doreşti în următorii 5 ani
Un copil (sau doi).

- lucrul pe care vrei să îl spui despre tine, deşi nu te-am întrebat
Îmi place să vorbesc despre mine, dar obişnuiesc să aştept întrebarea potrivită.


4. Recomandările

- o carte din cele citite în ultimul an
Mă numesc Roşu, de Orhan Pamuk, pentru arabescurile şi înţelepciunea de O mie şi una de nopţi. După ce am citit cartea, am simţit nevoia să privesc miniaturile despre care povestea şi aşa am descoperit cu fascinaţie http://mandragore.bnf.fr.

- un film / o piesă de teatru sau un alt tip de eveniment ce poate fi văzut în stagiune curentă din cele văzute în ultimul an
Quijote, spectacolul Adei Milea, sau cînd idealul şi nebunia se întîlnesc în cea mai tristă poveste şi se joacă în acordurile unei muzici şugubeţe (şi invers).

- un loc pe care îl iubeşti
Trascău - acolo am descoperit criteriul valabil pentru toate locurile pe care le iubesc: îmi doresc să am acolo cîte un bunic.

- un concert / un album / o formaţie
Lumini
, albumul Mariei Răducanu cu Mircea Tiberian, pentru combinaţia de simplu şi subtil pe care o propune.

- o persoană tânără pe care pariezi, pe care o vezi capabilă să atingă excelenţa în domeniul în care aceasta evoluează
Călin Torsan, flautist, scriitor şi arhivar.

0 comentarii

Publicitate

Sus