1. Portretul
Să vorbeşti despre Anca nu e foarte simplu. Pe Anca trebuie să o cunoşti. Să vorbeşti, in abstracto, despre ea, anulează mult din Anca. Ne-am cunoscut la Berlin, am fost colege la ECLA, cred că aproape toate muzeele şi expoziţiile de artă din Berlin le-am văzut împreună, luînd conştiincios, notiţe. Dincolo de asta, eu am fost spectatorul instalaţiilor ei. Anca scrie scenarii, îi vin mereu idei şi concepe proiecte pe care se luptă să le ducă la capăt. E creativă în exces, uneori febrilă, e plină de un umor pe care ceilalţi îl pot percepe drept straniu, e zgomotoasă. În acelaşi timp, Anca e cuminte, liniştită, lucrează mult şi fără oprire. Cu seriozitate.
Proiectat de ea am văzut prima oară Un chien andalou. Anca este înnebunită după instalaţiile video ale lui Bill Viola şi, de fapt, o fascinează şi interesează tot ce înseamnă artă video. Îmi doresc ca, într-o bună zi, să fiu criticul artei Ancăi.
2. Videoclipul (Tales Of Mere Existence: "Procrastination")
3. Autocaracterizarea
- pasiunea, lucrul, situaţia care te extaziază, ambiţionează, motivează
Mă ocup cu activităţi experimentale: în liceu vindeam manualele colegilor, trafic cu cărţi am întreprins şi în facultate, dar am renunţat de dragul clowneriei; animaţiile prin spaţii de joacă le-am îmbinat cu marketing-ul cultural şi, cînd facultatea mi-a permis, am plecat în Elveţia, unde în afara orelor de curs am servit băuturi alcoolice în 3 limbi. De ceva timp scriu comedie şi mă amuz singură prin cameră.
Îmi găsesc ambiţia în acele situaţii care îmi permit să-mi ating scopurile, dar atunci cînd există mari piedici, trec cu uşurinţă de la extaz la agonie. Mult timp m-au motivat notele bune la şcoală, cînd am început să lucrez într-o echipă, m-au stimulat oamenii. Ar fi benefic, pe viitor, să mă motiveze şi banii...
- cel mai important talent al tău
Simţul umorului (nu glumesc).
- cel mai ridicol lucru pe care l-ai făcut vreodată
Am făcut foarte multe lucruri ridicole şi tocmai pentru că nu am o ierarhie, nu ştiu exact ce situaţie să descriu. Să vă povestesc despre cum m-am băgat într-o ladă cu gunoi imediat după ce-am terminat bac-ul, pentru că prietenul meu de atunci mi-a spus că nu am curajul, iar eu m-am ambiţionat? (situaţia aceasta ţine şi de întrebarea precedentă, mă ambiţionează provocările stupide). Mă mai gîndesc.
- ce îţi doreşti în următorii 5 ani
Să-mi găsesc o gazdă normală care să nu mă dea afară mai des de o dată pe lună.
- lucrul pe care vrei să îl spui despre tine, deşi nu te-am întrebat
Nu reuşesc să-mi gestionez timpul - time management disfuncţional. Îmi repet planurile pentru a doua zi ca pe o rugăciune înainte de culcare, dar fără succes. Explicaţia e relevantă pentru relaţia mea cu Daria, niciodată nu ajung să mă întîlnesc cu ea atunci cînd mi-am propus.
4. Recomandările
- o carte din cele citite în ultimul an
Ch. Bukowski, Hollywood.
- un film / o piesă de teatru sau un alt tip de eveniment ce poate fi văzut în stagiune curentă din cele văzute în ultimul an
Othello?!, în regia lui A. Zholdak, teatrul Radu Stanca din Sibiu.
- un loc pe care îl iubeşti
Biblioteca Centrală Universitară. Locul cel mai civilizat din Bucureşti.
- un concert / un album / o formaţie
Stereo Total
- o persoană tânără pe care pariezi, pe care o vezi capabilă să atingă excelenţa în domeniul în care aceasta evoluează
Pe Dinu poţi să îl inviţi în casa ta. În prima zi se va oferi să-ţi gătească, în pauze îţi pictează pereţii, iar dacă nu e prea obosit, se oferă să-ţi repare mobila din sufragerie şi să-ţi facă nişte scaune pentu masa din mijloc. Cum a hotărît să nu doarmă deloc în noaptea aceea, dimineaţa te vei trezi cu vreo patru lămpi în casă, încropite din resturi de materiale sau pantofi, două draperii cusute de mînă, goblenuri pe pereţi, sculpturi de sîrmă şi o shaorma în bucătărie. Dacă vrei să ieşi în oraş, Dinu îţi poate croi, pînă te speli pe dinţi, o rochie curajoasă, te poate machia şi tunde, iar în cazul în care te vede tuşind, îţi prepară el un sirop natural aşa cum l-au învăţat la Facultatea de Farmacie. Poţi să îţi laşi copiii liniştită cu el în casă, pentru că Dinu e un clown talentat: ştie să modeleze din baloane pisici alintate şi roboţei, poate să îi transforme în Zorro cu un simplu machiaj pe faţă şi face jonglerii cu portocale. La plecare, Dinu îţi va oferi o carte cadou realizată dintr-o bucată de faianţă sau clanţă, cu un întreg concept în spate, pe care ţi-l va explica prin referinţe cinematografice. Dacă eşti impresionată şi te tentează o relaţie de durată, poţi să îl rogi pe Dinu să mai rămînă prin casa ta. Îţi va răsplăti generozitatea prin loialitate.
Dinu Bodiciu - artist, farmacist, fotograf, artizan, graphic-designer, fashion-designer, lamp-designer, transformă orice material într-o carte, lampă sau obiect mobilier; joacă în piese de garaj, colecţionează bilete de tren şi specii rare de cactuşi. Scrie la http://idinu.wordpress.com/.
P.S.(-ul Dariei): Cu Dinu am avut un workshop extraordinar, de "book-binding". Am învăţat în două zile să ne facem cu mîinile noastre propria carte, o carte unicat. Acum o port cu mine peste tot şi scriu atent în ea, doar lucruri importante.
PS: Aşteptăm înscrieri pentru săptămîna 24-30 martie 2008. Detalii în Argumentul acestei rubrici.