16.03.2008
1. Portretul

Despre mama nu voi scrie o "compunere". Ar însemna să mă întorc pe băncile şcolii, aş risca să cad în ridicol şi mi-ar fi imposibil să o fac în cîteva fraze. Pentru că mama e prietena mea cea mai bună şi despre ea, ca despre fiecare mamă, s-ar putea scrie romane. Îi dedic ei această zi de duminică. Pentru că era într-o zi de duminică atunci cînd ne-am cunoscut.

Oricum, mama se prezintă singură.


2. Videoclipul (Roger Waters: "Mother") - pentru că tuturor mamelor din lume li se pun aceste întrebări şi, cu mici excepţii, toate mamele din lume dau aceleaşi răspunsuri şi construiesc acelaşi zid


2'. Videoclipul (John Lennon: "Just Like Starting Over") - pentru că pînă la urmă toţi copiii sparg zidul şi-şi găsesc altă "mamă"


3. Autocaracterizarea

- pasiunea, lucrul, situaţia care te extaziază, ambiţionează, motivează
În fiecare săptămînă îmi apare o carte. Perioada de dinainte şi perioada de după apariţia ei mă motivează să merg şi săptămîna următoare la editură. Nimic nu se compară cu sfîşierea hîrtiei care înveleşte pachetul cu cărţi, venit de la tipografie.

- cel mai important talent al tău
În afară de talentul culinar, cînt, dansez şi, în general, transform tot ce ating în aur (e grav, nu?).

- cel mai ridicol lucru pe care l-ai făcut vreodată
Cel mai ridicol lucru care mi s-a întîmplat vreodată şi care mi se va întîmpla probabil mereu e atunci cînd sunt ridicolă şi nici măcar nu-mi dau seama că sunt.

- ce îţi doreşti în următorii 5 ani
Îmi doresc să mai am umorul cu care răspund la acest test acum.

- lucrul pe care vrei să îl spui despre tine, deşi nu te-am întrebat
Sunt mereu veselă şi optimistă, pentru că nu-mi pierd niciodată încrederea în mine şi în cei din jurul meu. Zîmbesc mereu, pentru că am verificat că un zîmbet aduce întotdeauna alt zîmbet pe chipul celuilalt.

Avem într-adevăr cinci pisici pe care le adorăm şi ne dorim şi mai multe...


4. Recomandările

- o carte din cele citite în ultimul an
Datorită (nu "din cauza", de data asta) profesiei mele, citesc în jur de o sută de titluri pe an din literatura română contemporană, ca obligaţie de serviciu. Nu voi alege dintre acestea. Recitesc, în schimb, o dată la cîţiva ani, cărţi care la fiecare lectură îmi oferă alte chei de interpretare. Balzac, Flaubert, Dostoievski, Cehov, Bulgakov, Llosa, Dos Passos, Henry Miller, Spinrad etc. etc. Şi îmi permit şi cîţiva poeţi, în afară de poetul oficial...

- un film / o piesă de teatru sau un alt tip de eveniment ce poate fi văzut în stagiune curentă din cele văzute în ultimul an
De ce trag clopotele, Mitică? de Lucian Pintilie. A ne uita la acest film e de fiecare dată ca şi cum ne-am uita în oglindă.

Am editat în 2007, în colecţia Teatru, cîteva piese excepţionale, pe care, în timp ce le citeam, le şi vedeam. Mi-aş dori ca acestea să aibă mii de spectatori. Sunt piesele Alinei Nelega, ale Verei Ion, ale lui Matei Vişniec şi ale lui Dumitru Crudu.

- un loc pe care îl iubeşti
Constanţa. De ce credeţi că m-am căsătorit cu soţul meu? Pentru că e constănţean.

- un concert / un album / o formaţie
Opere complete Serge Gainsbourg. Pentru că în clasa a şaptea am ascultat un vinil cu melodiile lui şi n-am înţeles versurile de la Je t'aime, moi non plus şi nici restul...

- o persoană tânără pe care pariezi, pe care o vezi capabilă să atingă excelenţa în domeniul în care aceasta evoluează
Acum treizeci de ani am pariat pe un tînăr care pe atunci avea 20 de ani. Nu numai că am cîştigat pariul, dar datorită lui pot acum paria şi pe copiii noştri.


PS: Aşteptăm înscrieri pentru săptămîna 24-30 martie 2008. Detalii în Argumentul acestei rubrici.

0 comentarii

Publicitate

Sus