14.04.2008
1. Portretul

Cea mai delicată, chiar dacă şi fermă, dăscăliţă de la Facultatea de Litere din Cluj este Sanda (Săndel, cum îi spunem noi, prietenii). Tobă de carte, cu demonstraţii consistente şi persistente, ca o sacerdoteasă camuflată. Madrecita dedicată şi empatică faţă de Rada, fiica ei şi protejata mea. Uneori, însă, râsul ieşit din ţâţâni o trădează pe Săndel a fi o mucalită, o jucăuşă incorigibilă, dincolo de aerul sobru pe care toţi îl avem, măcar de sămânţă. Am văzut-o pe Săndel rostogolindu-se pe covor în ritmuri de dans la trecerea dintre ani şi i-am gustat adesea delicatesele culinare. Dincolo de ochelarii prietenei mele se găseşte şi malinconie, singurătate ori spaimă de boli. Dar ceea ce ne leagă mai cu seamă este bucuria de viaţă: avem în comun oraşul Roma (oho, ce grozav am zăcut noi două, povestelnice şi leneşe, pe Campidoglio sau pe acoperişul Castelului Sant' Angelo sau ca leoaice îndestulate la Fontana di Trevi ori privind de pe alte terase pinii şi pământul cărămiziu!), pe care îl iubim post-caravaggesc. M-aş duce oricând cu Săndel la Roma, măcar pentru faptul că suntem marcate de aceeaşi zodie (de leoaică), acelaşi vin înţepător de gustat (roşu) şi aceeaşi tandreţe de împărtăşit.


2. Videoclipul: E ruşinos, probabil, s-o spun aici, dar nu navighez pe YouTube. (în acest caz, eu, Ruxandra, ca gazdă, îi dedic Sandei de pe YouTube melodia Feel - varianta live, în interpretarea lui Robbie Williams)


3. Autocaracterizarea

- pasiunea, lucrul / situaţia care o extaziază, ambiţionează, motivează
Nu am ambiţii, iar extazele (daca ele vor fi fost acele rare intensităţi) nu pot, nu ştiu şi, de fapt, nici n-aş vrea să le scriu. În schimb, da, mă motivează: cei dragi, cărţile, lumina, o mulţime de lucruri simple şi banale.

- cel mai important talent al ei
Nu cred să am vreun talent, dar sînt înzestrată cu o bună atenţie.

- cel mai ridicol lucru pe care l-a făcut vreodată
Cum mi se întîmplă destule lucruri ridicole sau măcar caraghioase, un prieten mi-a spus (cu un ardelenism care sper că trece Carpaţii) că aş fi reprezentanta realismului şod. Mi-e greu să apreciez care ar fi "cel mai", însă unul dintre ele este aşa: după nopţi insomniace şi zile foarte agitate, cu un bilet cumpărat cu două luni înainte (provin din Proştii lui L. Rebreanu), urmează să plec în Franţa, via Budapesta. În micul aeroport clujean, aproape pustiu (e o minivacanţă de 1 mai), pe monitorul din faţă în dreptul zborului spre Budapesta scrie ANULAT. Pe cel din stînga scrie la fel. Trec peste conversaţiile suprarealiste purtate în următoarea jumătate de oră, îl las în iarbă pe agentul care îmi vînduse biletul şi care e la munte cu familia, ating tangenţial soluţia pe care o improvizează împreună cu colegii care fac plajă pe malul Someşului, anume să iau (gratuit!) la miezul nopţii un microbuz spre Tg. Mureş, să zbor în zori spre Budapesta şi să prind, dacă nu se întîmplă ceva, Doamne fereşte, avionul spre Paris. Mă reîntorc acasă şi mi se pare că, în după-amiaza aceea, adevărata urgenţă este să-mi cumpăr un alt geamantan în care lucrurile mele să stea relaxate. Aleg cu greu, în sfîrşit, revin, ai mei mă privesc concentrat şi tăcut. Îl duc lîngă celălalt pentru transbordare: sînt identice.

- ce îşi doreşte în următorii 5 ani
Să fie ani suportabili, fără convulsii şi nenorociri.

- lucrul pe care vrea să îl spună despre ea, deşi nu am întrebat-o
Sanda nu a răspuns aici nimic, (precizarea mea, R.C.), din pricina renumitei ei pudori.


4. Recomandările

- o carte din cele citite în ultimul an
Günter Grass, Decojind ceapa, traducere Victor Scoradeţ

- un film / o piesă de teatru sau un alt tip de eveniment ce poate fi văzut în stagiune curentă din cele văzute în ultimul an
Reprezentarea scenică realizată de Andreea Iacob şi Ozana Budău după romanul Chemarea lui Matei de Florina Ilis la Teatrul Naţional din Cluj.

- un loc pe care îl iubeşte
Roma

- un concert / un album / o formaţie
Elena Frolova chante Marina Tsvetaeva


- o persoană tânără pe care pariază, pe care o vede capabilă să atingă excelenţa în domeniul în care aceasta evoluează
Cunosc multe (termenul este exact) persoane tinere capabile de excelenţă, dar dacă e să mă supun canonului întrebării, atunci mă opresc la prozatorul Adrian Petrescu, autorul romanului Conspiraţii imposibile, apărut anul trecut la Cartea Românească.



PS: Aşteptăm înscrieri pentru săptămîna 21 - 27 aprilie 2008. Detalii în Argumentul acestei rubrici.

1 comentariu

  • sanda, nota zece
    [membru], 26.04.2008, 13:06

    Un om de aur, un caracter mare.

Publicitate

Sus